Son dönemin en popüler uygulaması Clubhouse, son haftalarda bizim de oldukça gündemimizdeydi. acilen sadece iOS kullanıcılarının kullanabildiği, Android kullanıcılarının ise APK'lerle dahil olabildiği tatbik, globalde 8 milyondan artı indirilme sayısına ulaştı bile. 

Ama Clubhouse, sadece popüleritesi ya da kullanıcı sayısının artmasıyla gündemimizde yer almıyor, zira geçtiğimiz haftalarda Clubhouse uygulamasında fazla kayda değer bir açık olduğunu duyuran Batuhan Katırcı paylaşımıyla herhangi bir odada hatip olmasanız bile rahat bir şekilde sohbete dahil olabileceğinizi aktarmıştı. Hem Stanford Internet Observatory (SIO), Clubhouse'da güvenlik açığı bulduklarını ve uygulamadaki konuşmaların Çin kadar dinleniyor olabileceğini açıklamıştı. Bunların akabinde Clubhouse'dan tanımlama geldi ve şirket sorunu çözmek için ciddi adımlar atacağını söyledi.

Altyapısında Agora ve Pubnub servislerini kullanmayı seçen Clubhouse'daki gizlilik sorunları elbet bir noktada çözülür. Ancak uygulamanın kullanıcı tarafında, bana kalırsa bir takım sıkıntılar var. Bunlardan biri de yönettiğiniz odalara dair istatistiklere ulaşamıyor olmanız. Clubhouse'un basit bir "sohbet" uygulamasından öteye geçebilmesi ve ayrı alanlarda da kullanılabilmesi için kullanıcıların bazı istatistiklere ulaşabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama şirket bir odaya toplamda kaç kullanıcının katıldığı, şahısların ortalama kaç dakika konuştuğu gibi bilgileri paylaşmıyor. Bu açığı gören geliştiriciler de Clubhouse oturumlarını yönetmeyi kolaylaştıran ve oturumlarla ilgili istatistikler sunan Direcon adlı bir vasıta geliştirdi.

Oturumlarla ilgili detaylı istatistikler

Burak Ünver, Atakan Göktepe, Batuhan Katırcı, Nejat Can Ünlü ve Buğra Kaan Ayaz kadar hayata geçirilen Direcon, odanın süresi, tek seferde ulaşılan dinleyici sayısı, odaya toplamda katılan dinleyici sayısı, toplam dinleme süresi, oturum sırasında kazanılan yeni takipçiler, ortalama dinleme süresi, odada konuşan birey sayısı, ellerini kaldıran birey sayısı gibi istatistikler sunuyor. 

3 haftada geliştirildi

Direcon'un sağladığı tek menfaat oturumlarla ilgili de değil, zira uygulamayı kullandığınız vakit seçilen hoparlörleri daha kolay sessize alabiliyor, tekrar bu hoparlör dışındaki öteki kişileri de basit bir şekilde sessize alabiliyorsunuz. Bir konuşmacıyı dinleyicilere taşımak, hatip için zamanlayıcı koymak ve o anki oturumda biri elini kaldırdığında o kişinin daha önce bir oturumunuza katılıp katılmadığı gibi bilgileri bakmak gibi özellikler de Direcon göre kullanıcıya sunuluyor.

Uygulamanın 3 hafta gibi bir sürede geliştirildiğini belirtelim. Direcon'u acilen bedava olarak denemeniz olası. Tek yapmanız gereken Clubhouse hesabınızla entegrasyonu yerine getirmek. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/23/clubhouse-oturumlarini-yonetmeyi-kolaylastiran-ve-oturumlarla-ilgili-istatistikler-sunan-arac-direcon/