Commencis'in Süper Uygulamaları yakından incelediği raporu “Super Apps: All in One Experience on the Rise” yayınladı. Dokümanda, WeChat, Alipay, Grab, Gojek, Revoult ve Careem'in öne meydana çıkan verileri paylaşılırken, süper uygulamalarla ilgili araştırma sonuçlarına  da yer veriliyor.

Hepsiburada, Trendyol ve Maximum Mobil gibi markalar, süper tatbik vizyonlarını hayata geçirmeye devam ederken, süper başvuru alanındaki liderlere yakından bakalım. 

Kullanıcı alışkanlıkları

Raporda paylaşılan bilgilere kadar mobil kullanıcılar zamanlarının yüzde 77'sini en iyi olduğunu düşündüğü 3 gerçekte geçiriyor. Kullanıcıların %49'u ise favorisi olan 10 uygulamada vakit geçiriyor. 

Süper uygulamalar ise sunduğu hizmetlerle kullanıcıların favorisi olmaya namzet. Raporda paylaşılan analize göre; süper dilekçe kullanan kişiler, daha kişiselleştirilmiş bir tecrübe yaşarken, belli bir kalite standartında hizmet almanın konforuyla hareket ediyor. Bütün hizmetlere tek bir noktadan erişmenin kolaylığını da belirtmekte avantaj var. 

Süper uygulamalara ayrıntılı gösterme 

1.24 milyar aylık etkin kullanıcıya ulaşan WeChat; kullanıcı tabanı açısından güneydoğu asyada yer alan Alipay, Gojek ve Grab'i geride bırakmış durumda. 2011 yılında yayına alınan Çin merkezli uygulamanın belli başlı şirketi ise Çinli teknoloji devi Tencent. WeChat'in mesajlaşma uygulaması olarak başlayan yolculuğu, önceleri bir sosyal ağa dönüşmesiyle sonuçlandı. Bir süre sonra ise fatura ödemeden, bilet rezervasyonuna böylece çok işlemi tamamlamanızı karşılayan bir süper uygulama olarak konumlandı. WeChat, 2021 itibari ile 1 milyon mini programa konut sahipliği yapıyor. 

Finasal hizmetler alanında etkinlik belirten Alipay, aylık etkin 711 milyon kullanıcısı ile raporda WeChat'in kullanıcı büyüklüğüne yakında olacak olan tek süper uygulama. 2004 yılında hayatına bir ödeme yöntemi olarak başlayan Çin merkezli Alipay'in arkasından Alibaba'nın asıl şirketi Yemin Financial var. Para transferi ve varlık yönetiminin ötesinde bilet rezervasyonu, taksi çağırma ve hesabı bölüşme gibi özellikleriyle uyarı çekiyor. 

Güneydoğu asyanın vasıta paylaşım devi Grab, 25 milyon aylık faal kullanıcıya sahip. Malezya Merkezli uygulama,2012'de vasıta çağırma uygulaması olarak hayatına başladı.  2016'da Grabtaxi, GrabBike, GrabHitch, GrabCar ve GrabExpress gibi ürünleri tek bir başvuru formu altına topladı. Bir süredir ödeme alanına yönelen Grab, günümüzde yatırım ve varlık yönetimi ürünleriyle öne çıkıyor. 

Endonezya merkezli Gojek ise Grab'in en büyük rakiplerinden biri. Aylık aktif 100 milyon kullanıcıya sahip olan Gojek, 2015 yılında kuruldu. GoTo Group göre desteklenen Gojek, 2015 yılında bir teslimat şirketi olarak kullanıcıların karşısına çıktı. GoFood, GoSend, GoShop ve GoRide gibi daha alçak markalarıyla 20 bambaşka alanda hizmet veriyor.  

Finansal hizmetlere odaklanan Revolut, aylık aktif 1.9 milyon kullanıcıya sahip. Birleşik Krallık merkezli başvuru, sunduğu harcama analizleri, aylık bütçelendirme seçenekleri, yatırım ve sigorta ürünleri ile kullanıcılarına az kalsın parasal bir ekosistem sunuyor. Google ve Apple Pay entegrasyonlarıyla da kullanıcı deneyimi ve kişiselleştirmeye diğer bir boyut kazandırıyor. 

Dubai merkezli Careem, 2012'de bir vasıta çağırma uygulaması olarak etkinlik göstermeye başladı. 2020'de bir süper uygulamaya dönüşen Careem, benzer yıl Uber tarafından satın almasını tamamladı. Yemek Yemek siparişinden e-ticarete, teslimattan ödemeye pek çok farklı hizmet sunan Careem, 1.24 milyon aylık etkin kullanıcısıyla bölgenin yıldızı olmaya devam ediyor. 

Süper uygulamalar hakkında daha ayrıntılı incelemelere erişmek ve şirketlere sunduğu faydaları analiz etmek için e-kitabın tamamını okumanızda fayda var. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/07/28/commencis-in-super-apps-all-in-one-experience-on-the-rise-raporunda-one-cikanlar