Koronavirüs pandemisini durdurmanın en etkin yollarının başında COVID-19 aşıları geliyor ancak “kısırlık” iddialarının aşılama hızını etkilediğini söyleyebiliriz. Söz konusu iddiaya göre, aşılar erkek kısırlığına veya cinsel işlev bozukluğuna yol açıyor. Fakat bu konuda fiilen çok kısıtlı bilimsel incelemeler yapılmışken iddianın bir ‘efsane’den öteye gitmediği açık. Peki, bilim insanları bu konuda ne diyor? Açıklamayı hakiki sahiplerine bırakıyoruz…

Çoğu ülke COVID-19 aşıları için yaş sınırını düşürüyor

COVID-19 aşıları değil fakat virüsün kendisi kısırlık yapıyor

“Aşılar erkek kısırlığına veya cinsel işlev bozukluğuna niçin olmuyor ama COVID-19 olabilir.” Bu ifadenin sahibi Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi Üreme Ürolojisi Programının yöneticisi Ranjith Ramasamy. Araştırmacı, The Conversation‘a çalışmasının ayrıntılarını yazdı.

Koronavirüs aşıları kısırlığa neden oluyor mu?

Sosyal medyadaki efsanelerin aksine, COVID-19 aşıları erektil disfonksiyona ve erkek kısırlığına niçin olmaz. Doğrusu ise, COVID-19 etkeni SARS-CoV-2 virüsün her iki bozukluk için de risk oluşturması. Şimdiye değin, virüsün veya aşıların erkek üreme sistemini nasıl etkilediği konusunda fazla eksik araştırma yapıldı.

Ama Miami Üniversitesindeki doktorlar ve araştırmacılar bu konu hakkında bir çalışma yaparak ışık tuttu. Takım, çocuk sahibi edinmek isteyen genç ve orta yaşlı erkekler de dahil edinmek üzere her yaştan erkek için potansiyel olarak geniş ayrıntılı çıkarımlar keşfetti.

Ranjith Ramasamy, “Meslektaşlarım ve ben, COVID-19 enfeksiyonundan ölen altı erkeğin testislerinin otopsi dokularını analiz ettik. Sonuç, erkeklerden birinin dokularında COVID-19 virüsü çıktı. Öteki üçünde azalmış sperm sayısı ortaya çıktı. COVID-19 atlatmış bir başka hastaya enfeksiyondan yaklaşık üç ay sonra testis biyopsisi yapıldı. Biyopsi, koronavirüsün hâlâ testislerinde olduğunu gösterdi.” dedi.

Koronavirüs aşılarını da inceleme ettiler

Araştırmacılar, göze çarpan bir bulgularını daha paylaştı. Ekip, COVID-19’un penisi etkilediğini keşfetti. Penil implantlar alan iki erkekten alınan penis dokusunun analizi, virüsün COVID-19 teşhisinden yedi ila dokuz ay daha sonra mevcut olduğunu gösterdi. Her iki erkek de, muhtemelen enfeksiyonun penise dışarı giden kan akışının azalmasına neden olduğu için önemli erektil disfonksiyon geliştirmişti.

Kısırlık ve koronavirüs ilişkisi

Özellikle, erkeklerden birinin sadece hafif COVID-19 semptomları vardı. Diğeri hastaneye kaldırılmıştı. Bu, nispeten hafif bir virüs vakasına sahip olanların bile iyileşmeden sonra ciddi erektil disfonksiyon yaşayabileceğini düşündürüyor.

Bu bulgular fiilen hayret verici değil. Çünkü diğer virüslerin testisleri istila ettiğini ve sperm üretimini ve doğurganlığı etkilediğini biliyoruz. Örneğin, 2006’da SARS-CoV virüsünden ölen altı hastanın testis dokularını inceleyen araştırmacılar, hepsinde eksik ya da hiç sperm olmadan yaygın hücre tahribatı olduğunu buldu. Hem kabakulak ve Zika virüslerinin testislere girip iltihaplanmaya neden olabileceği biliniyor. Bu virüslerin enfekte ettiği erkeklerin yüzde 20’sinin sperm üretimi bozuluyor.

Peki, COVID-19 aşıları kısırlık yapıyor mu? Yine Ramasamy’nin ekibi, 45 erkek üzerinde Pfizer ve Moderna mRNA aşılarının erkek üreme sistemi için tehlikesiz olup olmadığını araştırdı. Sonuçlar, aşıların güvenilir olduğunu gösterdi. O halde, erkek üremesini ve cinsel işlevini korumak için aşı yaptırmanın başka bir nedeni de bu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/covid-19-asilari-kisirlik-iliskisinde-dikkat-ceken-bulgular