Teknopark İstanbul'un kuluçka merkezi Cube Incubation öncülüğünde hem ülkemizde ayrıca de dünyada derin teknoloji girişimciliği ekosistemine odaklanan bir alıştırma gerçekleştirildi. "Türkiye'de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği" başlıklı raporda bilhassa corona virüs salgını ile birlikte derin teknolojilere yönelik talebin artığının altı çiziliyor.

Türkiye'de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği raporunun Cube Incubation'ın öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Yeniden Yapılanma Ajansı (İSTKA) iş birliğiyle ile hazırlandığını da paylaşalım.

Raporda bulunan bilgilere tarafından dünyanın en büyük 10 şirketinden 7'si ve hatta büyük küresel şirketlerin önemli bir kısmı teknoloji sektöründe etkinlik gösteriyor. 2019 yılında girişimcilik ekosistemine dünya çapında yapılan risk sermayesi yatırımları ise 300 milyar dolara yaklaşmış durumda.

Paylaşılan bilgilere kadar tüm teknoloji girişimleri aralarında derin teknoloji girişimlerinin payı 2010 yılında yüzde 22 seviyelerindeyken, 2018 yılında yüzde 45'e ulaştı. Derin teknoloji alanında dünya çapında yapılan yatırımların azami fotonik ve elektronik kategorisinde, en az da kuantum bilgisayarlarda yapıldığı görülüyor.

2020 yılına baktığımızda 51 öbür ülkede ve 1305 ayrı şehirde derin teknoloji yatırımı yapıldığını görüyoruz. Raporda derin teknoloji yatırımlarının ülkeler bazında incelemesi de üretilmiş durumda. Rapora tarafından 2015'ten 2018'e kadar derin teknoloji şirketlerine yapılan küresel yatırımların yüzde 81'i ABD ve Çin kadar üretilmiş. Paylaşılan bilgilere göre benzer dönemde ABD'de 32,8, Çin'de ise 14,6 milyar dolarlık derin teknoloji yatırımı yapıldı.

Atomico'nun “The State of European Tech” (2020) raporuna kadar, 2016 yılında 3,9 milyar dolar tutarında olan Avrupalı şirketlere yapılan derin teknoloji yatırımları, 2019 yılında ise 10,2 milyar dolar seviyesine çıktı. Söz konusu yatırımların 2020'nin ilk 9 ayı itibarıyla 8,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumda olduğunu da paylaşalım. 2016 yılından bu yandan ise Avrupa'daki derin teknoloji şirketlerine yapılan tüm yatırım ise 36 milyar doları aşmış durumda.

Raporla birlikte Türkiye'de yer alan 1307 derin teknoloji girişiminin ve bu girişimlerin ayrıntılı bilgilerinin yer aldığı bir data tabanı da çıkarıldı. 1307 girişim arasından 107 tanesinin değişik sebeplerle faaliyetlerine son verdiği de ekleyelim. Türkiye özelindeki derin teknoloji yatırımlarına baktığımızda ise 2020 yılında bu girişimlere yalnızca 7 milyon dolarlık yatırım yapıldığını görüyoruz.

Rapora kadar 2020 yılında ülkemizde en fazla yatırım alan girişimlere baktığımızda ise birincil sırada 50 milyon dolarlık yatırımla SaaS girişimleri çıkıyor. SaaS girişimlerini ise 39 milyon dolarla yapay zeka ve 32 milyon dolarla pazarlama teknolojilerine odaklanan girişimler takip ediyor.

Rapora tarafından Türkiye'de faaliyetlerine devam eden 1200 derin teknoloji girişiminin yarısına yakını faaliyetlerini İstanbul merkezli olarak sürdürüyor. İstanbul'u ise sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Eskişehir ve Bursa peşine düşüp takip ediyor. Türkiye'deki derin teknoloji girişimlerinin hizmet sağladığı başlıca sektörlere baktığımızda ise sağlık durumu, imal ve inşa, savunma ve havacılık sektörleri öne çıkıyor.

Girişimler aldıkları yatırımlar açısından incelendiğinde ise sadece 172 tanesinin yatırım aldığı görüyoruz. Bu rakam ise toplam girişimlerin yüzde 14,3'üne denk geliyor. Alınan yatırım tutarları incelendiğinde ise yatırım bölge girişimlerin yüzde 19'unun 50 bin doların altında, yüzde 20'lik bir kısmının 50 bin dolar ile 100 bin dolar aralarında ve yeniden yüzde 20'lik bir kısmının 100 bin dolar ile 250 bin dolar aralarında yatırım aldığı görülüyor.

Rapora tarafından Türk girişimciler göre yurt dışarıya kurulmuş 60 adet derin teknoloji girişimi de mevcut. Bu girişimlerin 43 adam başına ABD'de, 15 her birine Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde ve 2 adam başına de Birleşmiş Arap Emirlikleri'nde yerleşmiş durumda.

Bu girişimlerin yatırım alma performansının Türkiye'deki öteki girişimlere göre çok daha yüksek olduğu görülüyor. Karşılaştırmak gerekirse ülkemizde bulunan 1200 faal derin teknoloji şirketinin toplamda aldığı yatırım 126 milyon dolar seviyelerindeyken, yurt dıştan kurulan 60 derin teknoloji girişiminin aldığı toplam yatırım ise 1,7 milyar dolar.

Derin teknoloji girişimcileri ile yapılan ankete göre ise derin teknoloji girişimlerinin karşılaştıkları en büyük zorluk olarak ise yüzde 64 ile anapara ihtiyacı karşımıza çıkıyor. Anapara ihtiyacını yüzde 47 ile bağnaz pazar yapısı, yüzde 42 ile doğru bağlantılara ulaşma ve yüzde 41 ile mahsul geliştirme sürelerinin uzunluğu takip ediyor. Girişimlerin ihtiyaçları incelendiğinde ise finansman ihtiyacı yüzde 77 ile girişimlerin açık ara en önemli ihtiyacı olarak karşımıza çıkıyor. Dilerseniz raporun tamamına buradan ulaşılabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/19/cube-incubation-turkiye-de-ve-dunyada-derin-teknoloji-girisimciligi-raporunu-yayinladi/