Son yıllarda yapay akıl (AI), yazarlara zanaatlarını geliştirmelerine tezgâhtar olabilecek bir dizi vasıta sağlayarak yazı dünyasına adım attı. Yazarlar, suni zeka editörlerinin yardımıyla bundan böyle yazma süreçlerini kolaylaştırabiliyor, dil bilgisi hatalarını belirleyebiliyor ve hatta yeni fikirler üretebiliyor. Bu yazıda, son zamanlarda piyasaya çıkan ve içerik üretimi sürecini kolaylaştırabilecek üç yeni suni akıl editörüne daha yakından bakacağız.

Grammarly

Bazılarınız şimdiden Grammarly ile tanışmış olabilir, ama bilmeyenler için listemizin birincil esnasında Grammarly'yi inceliyoruz. 2021 yılında 200 milyon dolarlık bir yatırım ile kendini pazarın ileri gelen araçlarından biri haline getiren Grammarly, dil bilgisi hatalarını belirleyerek, tarz iyileştirmeleri öneren popüler bir yapay zeka yazma asistanı. Vasıta, bununla birlikte metnin sözcük dağarcığını ilerletmek için eş anlamlılar sağlayarak kullanıcıların yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Aracın dil bilgisi özelliği, e-posta istemcileri ve web tarayıcıları dahil olmak üzere dağıtılmış platformlarda kullanılabiliyor. Bedava bir sürümün yanı sıra intihal denetleyicisi ve ton dedektörü gibi daha gelişmiş özellikler taşıyan ücretli bir sürüm sunuyor.

Şirkete tarafından Grammarly'nin acilen dünya çapında jurnal 20 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve toplamda 30 milyondan pozitif açıklanmış kullanıcısı var. Grammarly, bir tarayıcı uzantısı, masaüstü uygulaması ve mobil başvuru olarak hizmet veriyor. 

Grammarly'nin en önemli özelliklerinden biri dil bilgisi hatalarını yakalama ve düzeltme yeteneği. Bu bilhassa içerik üreticilerinin imal aşamasında gözden kaçabilecek ufak hatalar konusunda çok avantaj sağlayabiliyor. Grammarly göre yürütülen bir çalışmada, aracın kullanıcıları için ortalama 400'den artı dil bilgisi hatasını düzelttiği ve Grammarly'nin önerilerinin kullanıcılar kadar zamanın yüzde 76'sında kabul edildiği açıklandı.

Grammarly'nin bir başka özelliği de imlâ ve noktalama işaretlerini kontrol edebilmesi. Grammarly'ye kadar eklenti 250'den fazla yazım hatası türünü yakalayabiliyor ve kullanıcıların noktalama işaretlerini geliştirmelerine yardımcı olabiliyor. Yeniden benzer araştırmada, Grammarly eklentisinin kullanıcı başına sıradan 150 yazım ve noktalama hatasını düzelttiği bulundu. 

Grammarly ayrıca potansiyel intihal olup olmadığını kontrol etmek için metni milyarlarca web sayfasıyla karşılaştıran bir intihal denetleyicisi sunuyor. Grammarly'ye kadar intihal denetleyicisi intihali ve orijinal olmayan metni yüzde 99 doğrulukla tespit edebiliyor. Araç, doğruluğu ve başvuru kolaylığı nedeniyle kullanıcılar göre oldukça aktif kullanılmakla birlikte birçok kullanıcı da bu araçla muhtemel intihal sorunlarından kaçınmalarına tezgâhtar olduğunu belirtiyor.

Tarayıcı uzantısı, yazarken öneriler ve düzeltmeler sağladığından, yazdıklarını reel zamanlı olarak kontrol etmek isteyen kullanıcılar için özellikle elverişli. Ilave olarak Grammarly, kullanıcıların aracın ayarlarını kendi yazma stillerine ve tercihlerine uyacak şekilde ayarlamalarına ihtimal tanıyan dağıtılmış özelleştirme seçenekleri sunuyor. Bu da içerik üreticilerinin kendi üsluplarından uzaklaşmadan cümleleri denetim edebilmelerini sağlıyor.

Ancak, bir takım kullanıcılar Grammarly'nin sınırlamalarından negatif etkileniyor. Araç, dilbilgisi hatalarını ve imlâ hatalarını yakalamada etkin olsa da, stil ve üslup için defalarca en doğru ya da incelikli önerileri sağlamayabiliyor. Keza  bazı kullanıcılar, aracın tarayıcı uzantısıyla ilgili sorunlar bildirerek tarayıcılarını yavaşlatabileceğini ya da başka teknik sorunlara niçin olabileceğini belirtiyor.

genelde Grammarly, kullanıcıların yazma becerilerini geliştirmelerine ve yaygın hatalardan kaçınmalarına yardımcı olabilecek kuvvetli bir vasıta. Geniş nitelik yelpazesi ve kullanım kolaylığı ile hem yazarlar hem de profesyoneller için popüler bir tercih haline geldi. olmasa da Grammarly, dinç bir galibiyet geçmişi ve kullanıcı memnuniyeti ile piyasadaki en etkin yazma yardımcısı araçlarından biri olmaya devam ediyor.

QuillBot

QuillBot, kullanıcıların yazılarını iyileştirmek için cümleleri ve paragrafları diğer sözcüklerle her tarafta açıklama etmelerine muavin olan, suni akıl destekli bir imlâ aracı. QuillBot ile kullanıcılar bir metin parçasını ilgili panele girerek bunun pat diye fazla bitmiş açıklama edilmiş sürümünü elde edebiliyor. Bu, bilhassa intihalden kaçınmak veya metinleri, daha geniş bir kitle için daha erişilebilir ışık halkası getirmek için baştan açıklama etmesi gereken yazarlar için yardımsever olabiliyor. QuillBot, ücretsiz bir sürümün yanı sıra özetleme ve çeviri gibi daha artı nitelik içeren ücretli bir sürüm sunuyor.

Quillbot'un eşsiz özelliği, orijinal anlamı korurken metni yeniden açıklama edebilme yeteneği, bu da onu diğer aynı araçlardan farklı kılıyor. İçerik üreticileri bu arabulucu kullandıkları cümleleri diğer anlamlara kaydırmadan kendilerini açıklama etmelerini sağlıyor.

Quillbot, kullanıcılardan genellikle olumlu eleştiriler alıyor ve kullanıcıların birçoğu aracın cümleleri her yerde açıklama etmedeki doğruluğunu övüyor. Quillbot'un bir cümlenin ansızın artı sürümünü hızlı bir şekilde oluşturma yeteneği, yazma sürecinde onlara süre kazandırdığı için kullanıcıları kadar da epeyce takdir edilmekte. Hatta bir takım kullanıcılar, aracın sunduğu önerilerin akıllarına gelmediğini belirterek aracın daha iyi içerik üretmelerine muavin olduğunu belirtti.

Quillbot'un birçok faydasına rağmen, kullanıcıların bildirdiği bir takım olumsuz yönler de var. Bir Takım kullanıcılar, aracın ara sıra garip veya şaşırtıcı cümleler üretebileceğini ve bunun da anlamdan sapmalara sebep olabildiğini belirtmekte. Ilave olarak, bir takım kullanıcılar, çalışması için yazılarına erişim gerektirdiğinden, aracın güvenliği ve gizliliği ile ilgili endişelerini dile getiriyor.

İstatistiksel olarak, Quillbot'un aylık 5 milyonun üzerinde etkin kullanıcısı var ve yorumlama arabulucu her gün 100 milyondan fazla cümleyi her yerde kâğıda dökmek için kullanılıyor. Vasıta, bireyler kadar içerik oluşturma, akademik yazı ve profesyonel irtibat dahil almak üzere farklı alanlara yönlendirilmiş alanlarda kullanılıyor. Quillbot ayrıca, hizmetinin belge özetleme ve yazma geçmişini kaydetme yeteneği gibi ek özellikler taşıyan premium bir sürümünü sunuyor.

genellikle Quillbot, yazma becerilerini ve üretkenliğini isteyen cümbür cemaat için kıymetli bir araç. Doğruluğu ve mahremiyet endişeleri konusunda bazı sınırlamalar olsa da, aracın bir cümlenin aynı kavrama gelen pat diye çok sürümünü hızlı bir şekilde oluşturma yeteneği manâlı bir satmak noktası. Popülaritesi ve kullanıcı tabanı,  aracın ne değin kullanışlı olduğunun bir kanıtı.

GPT-3

Her ne dek GPT-4 kullanıcıların aklını başından almış olsa da; henüz denemeyenlerin GPT-3 modeline de bir baht vermesinde menfaat var. Bilmeyenler için GPT-3 ‘ün açıklanmış bir isteme dayalı olarak insan yarı metinler oluşturabilen bir dil modeli olduğunu hatırlatalım Tutarlı denemeler, makaleler ve hatta şiir yazma yeteneğine sahip. Bu suni zeka düzenleyici, yazma tutukluğuyla uğraş eden veya düşünce üretmek için yardıma ihtiyaç duyan yazarlar için özellikle faydalı olabilir. GPT-3, ChatGPT açık havada hemen şimdi bütünüyle genel kullanıma açık olmasa da, yazı endüstrisindeki şirketler göre web siteleri ve sosyal ağ kanalları için içerik oluşturmak amacıyla zaten kullanılıyor.

OpenAI'ın GPT-3'ü (Generative Pre-trained Transformer 3), bir insan yazarınkine aynı metinler yazabilen gelişmiş bir doğal dil işleme aracı olarak sunuldu. Haziran 2020'de piyasaya sürüldü ve sohbet robotları, dil çevirisi ve içerik oluşturma dahil edinmek üzere değişik uygulamalar için popüler bir vasıta haline geldi. GPT-3, yüksek nitelikli metin üretme yeteneğine sahip ve tutarlı, hatta ikna edici denemeler oluşturma yeteneğiyle birçok kişiyi etkisi altına aldı.

GPT-3'ün önemli faydalarından biri, yazarlar ve işletmeler için zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlayabilmesi. Bu vasıta, çabuk ve bereketli bir şekilde yüksek kaliteli içerik üretmelerine muavin olabiliyor. Keza, GPT-3 aniden çok dilde içerik üretebiliyor ve bu da onu uluslararası işletmeler için ideal bir araç haline getiriyor. OpenAI tarafından yürütülen yakın tarihli bir ankete göre, GPT-3 kullanıcılardan olumlu eleştiriler aldı. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı aracın performansından memnun kaldı ve takriben yüzde 80'i aracın kullanımını kolay buldu. Ilave olarak, yanıt verenlerin yüzde 68'i GPT-3'ün yazma endüstrisinde köklü değişiklik yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Ama GPT-3 mükemmel değil ve bir takım sınırlamaları var. Vasıta, cepheli yani tam olarak tarafsız olmayan içerik üretebiliyor ve hem kayıtlı kelimelerin veya ifadelerin bağlamını anlamakta zorlanabiliyor. Keza, GPT-3 tarafından oluşturulan içeriğin, sahte haber yaymak ya da kamuoyunu manipüle etmek gibi etik olmayan amaçlar için kullanılma riski de var. OpenAI, bu sınırlamaları gidermek için GPT-3'te yeni iyileştirmeler geliştirmeye çalışıyor. Bunlardan biri, "hızlı mühendislik" adı bahşedilen bir suni zeka tekniğinin kullanılması. Süratli mühendislik, GPT-3'ü belirtilen çıktılar üretmeye yönlendiren istemler veya sorular tasarlamayı içeriyor. Örneğin, GPT-3'ten ikna edici bir makale oluşturmasını dilemek yerine, araçtan belirtilmiş karşısında argümanları ele alan bir makale oluşturması istenebiliyor. Bu teknik de önyargılı içerik riskini azaltmaya ve oluşturulan metnin kalitesini artırmaya asistan olabilir.

GPT-3'teki bir diğer gelişme de "GPT-3 Talimatı" adlı yeni bir özelliğin geliştirilmesi. GPT-3 Talimatı, kullanıcıların GPT-3'e geri bildirimde bulunmasına ve ona yeni beceriler öğretmesine olanak tanıyan bir sistem. Kullanıcılar GPT-3'ü daha içten ve alakalı içerik üretmesi için eğitebilir ve bu nedenle performansını artırabilir. Keza OpenAI, GPT-3'ün bağlamı anlayış becerisini geliştirmek için de çalışmakta. GPT-3'ün daha önce hiç karşılaşmadığı kelimelerin ve deyimlerin anlamlarını anlamasına olasılık tanıyan "sıfır vuruşlu öğrenme" adı bahşedilen yeni bir teknik geliştirdiler. Bu teknik, GPT-3 göre oluşturulan içeriğin doğruluğunu ve ilgi düzeyini iyileştirme potansiyeline sahip.

neticede, OpenAI'nin GPT-3'ü içerik endüstrisinde ihtilal yaratma potansiyeline sahip güzel bir araç. henüz de bahsettiğimiz gibi yazarlar ve işletmeler için zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlayabilir ve seri ve bereketli bir şekilde yüksek nitelikli içerik üretebilir. Oysa, önyargılı içerik oluşturma ve bağlamı anlamakta zorluk çekme riski dahil edinmek üzere bir takım sınırlamaları hala devam etmekte. 

Suni zeka içerik üretimi için her gün gelişiyor

Suni akıl editörleri yazarlar için fantastik derecede asistan olabilse de, sınırlamaları var. Yapay zeka editörlerini kullanmak ile ilgili en büyük endişelerden biri, potansiyel becerikli kontrol kaybı. Yapay akıl editörleri, belirtilmiş kurallara ve yönergelere uyacak şekilde programlandıkları için tekrar tekrar bir yazarın benzersiz sesi ya da stiliyle ahenkli olmayabilir. böylece hemen şimdi bütün içerik sürecini gözü kapalı itimat etmeye yetecek bir sistem değil. Ilave olarak, suni zeka editörleri daima tüm dil bilgisi hatalarını yakalayamayabilir ya da metni iyileştirmek için en iyi önerileri sunamayabilir. Tüm bu geliştirilmeye açık özellikler, yapay zeka araçlarının hala denetim aşağıda kullanılması gerektiğinin bir göstergesi.

sonuç olarak yapay zeka editörleri, yazarların yeteneklerini geliştirmelerine ve yazma süreçlerini kolaylaştırmalarına asistan olabilecek kuvvetli araçlar. Çoğu yapay zeka arabulucu, sohbet amaçlı kullanılıyor ve her geçen gün talep daha da artıyor. Fakat yapay akıl araçlarının içerik perspektifi bundan fazla daha fazlası. böylece ki artık ChatGPT'nin işlerini elinden alacağına inanan çalışanların oranı yüzde 40'lara ulaştı. Bu açıdan bakıldığında içerik yazarları radarın bütün ortasında kalabilir. Pazarlama uzmanlarının kullanabileceği çoğu suni akıl uygulamalarının arasında kalan Grammarly'nin dil bilgisi ve tarz önerilerinden QuillBot'un başka kelimelerle ifade etme yeteneklerine ve GPT-3'ün içerik oluşturmasına kadar, her tür yazan için bir yapay zeka düzenleyici var. bununla birlikte, suni akıl editörlerinin sınırlamaları olduğunu ve bir yazarın kendi yaratıcılığı ve sezgisiyle birlikte kullanılması gerektiğini akılda yakalamak manâlı. Yazarlar, insan ve yapay zeka girdisi aralarında bir denge kurarak en iyi sonuçları elde edebilir ve keza yüksek kaliteli keza de orijinal içerik oluşturabilir.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/05/08/cumlelerinizin-duzenini-degistirecek-yapay-zeka-araci/