Geçtiğimiz nisan ayında, OpenAI'ın DALL-E'nin yeni bir sürümünü oluşturduğunu ve DALL-E 2'nun orijinal sistemin daha yüksek çözünürlüklü ve daha düşük geç kalma süreli bir versiyonu olarak karşımıza çıktığını sizlerle paylaşmıştık. OpenAI hemen de DALL-E 2 kullanıcılarının, suni zeka destekli görünüm oluşturma sistemini kullanarak insan yüzlerini düzenleyebileceğini açıkladı. 

Bundan önce neler olduğuna da özet olarak bahsetmek lüzum. Yeni düzenleme haberinden önce OpenAI, kullanıcıların yalnızca reel olmayan yüzlerle çalışmasına ve bunları paylaşmasına izin veriyordu. Fakat ünlü ünlülerin ve tanınmış şahısların fotoğrafları da dahil olmak üzere reel bir kişiyi betimleme edebilecek herhangi bir fotoğrafın yüklenmesini yasaklıyordu. Yani şimdiki güncelleme, şahısların kendi fotoğraflarını, tanıdıklarının fotoğraflarını düzenlemesine imkan verecek gibi duruyor. 

OpenAI, söz konusu yeniliği DALL-E 2 kullanıcılarına gönderdiği e-posta ile duyurdu. Bu e-postada, bir rekonstrüktif cerrahın hastalarının sonuçları görselleştirmesine yardım etmek için DALL-E kullandığı bilgisi paylaşıldı. Anlaşılan OpenAI'ın yüz düzenlemeye müsade vermesinin özünde böyle örnekler yatıyor. Şirket keza kötüye kullanımı alıkoymak amacıyla yeni algı ve yanıt teknikleri geliştirdiklerini de belirtti. 

Paylaşılanlara kadar OpenAI'ın hizmet şartları, rızaları olmadan kişilerin resimlerinin veya kullanıcıların haklarına sahip olmadığı resimlerin yüklenmesini yasaklamaya devam edecek. Ama son dönemde deepfake içeriklerin artması ve bu içeriklerin gerçeklerden ayırt edilememesi sebebiyle OpenAI'ın kötüye kullanımın önüne geçip geçemeyeceği şu an için merak konusu.

DALL-E 2 hemen davetli beta sürümünde kalmaya devam ediyor. OpenAI, ağustos ayının sonlarında, bir milyondan fazla insanın hizmeti kullandığını açıklamıştı. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/20/dall-e-2-yapay-zeka-destekli-goruntu-olusturma-sistemi-ile-insan-yuzlerini-duzenlemeye-izin-veriyor