Yeni delta varyantı çalışmaları, pandeminin bitmekten fazla uzaktan olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarına göre, ufukta COVID-19 kısıtlamalarına ayrıntılı bir dönüş olabilir. Afiyet yetkilileri, koronavirüsün yeni mutasyonunu virüsün önceki türlerinden endişe verici şekilde bambaşka olduğunu keşfetti. Bu farklar aşılanan insanları da kısıtlamalara dahil edecek nitelikte.

COVID-19 aşıları ile kısırlık arasında bir ilişki var mı?

Aşılı kişilere de delta varyantı bulaşabilir

Bu yeni varyantın önceki türlerden farkı yalnızca daha bulaşıcı olması yok, bununla birlikte insanları daha şiddetli şekilde hasta ediyor. Yeni verilere kadar, aşılı ahali bile enfekte olabilir. Keza aşısız insanlar gibi burunlarında aynı seviyelerde viral partikül barındırabilir. Bu da aşıların bulaşmayı müdahale etme kabiliyeti konusunda endişeleri artırıyor.

Delta varyantı daha mı bulaşıcı?

bununla birlikte uzmanlar, bulaşıcılığın yalnızca burundaki viral seviyelerden daha fazlası olduğuna uyarı çekiyor. Araştırmacılar 30 Temmuz’da Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu verileri açıkladı. Buna göre, Massachusetts’teki koronavirüse yakalanan takriben 470 kişiden yaklaşık yüzde 75’inin (350’sinin) aşılarının bütün olduğunu bildirdiler. Insanlar sağlığı yetkilileri, bu vakaların çoğunu bar ve kiralık ev gibi yerlerdeki kapalı ve açık hava etkinliklerine bağladı.

Ama COVID-19 aşıları önemli hastalıklardan koruyor. 27 Temmuz itibarıyla biri aşısız elde etmek üzere beş birey hastaneye kaldırılırken ölen olmadı. ABD Hastalık Teftiş ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkedeki 162 milyon aşılı kişiden her hafta 35 bininin semptomatik enfeksiyon geliştireceğini tahmin ediyor. Fakat hastaneye yatış oranlarında bütün aşılı şahısların oranı ise CDC’ye göre epeyce düşük olacak; haftada 100 bin kişiden 0,1’i hastaneye kaldırılacak ve her hafta 100 bin kişiden 0,04’ü ölecek. Bu oran, aşısız kişiler için aynı hesaplamaya tarafından 25 kat daha eksik.

Aşılı kişiler varyantı daha kolay bulaştırabilir

Çalışmada hem delta varyantı ile enfekte şahısların (aşılı ve aşısızlar) PCR testlerinde aynı seviyelerde koronavirüs kalıtımsal materyali vardı. Yani takriben aynı viral yüklere sahiplerdi. Bu yüksek viral yükler, aşılanmış şahısların şiddetli COVID-19’dan korunmalarına karşın deltayı öteki koronavirüs varyantlarından daha kolay iletebilecekleri anlamına geliyor.

delta varyantı daha mı çok enfekte ediyor?

University of Southern California’dan klinik mikrobiyolog Susan Butler-Wu, virüs yükleri hakkında şöyle dedi: “Bu sonuçlar sadece örnekte ne değin viral RNA olduğunu gösterir. Size bulaşıcılık hakkında hiçbir şey söylemez. Bu veriler endişe nedeni. Ancak bu, aşılı insanların virüs bulaştırması konusunda belirli bir yanıt değildir.”

Yale Üniversitesinden virolog Brett Lindenbach, “Bu viral partiküllerin çoğu olasılıkla antikorlarla buruşuk.” dedi. Böylece, viral partiküllerin daha az bulaşıcı olması gerektiğini ima etti. bununla birlikte, aşılı insanların yeni varyantı önceki varyantlara kadar daha basit yaydığını ekledi. Araştırmacılar aşılı ve aşısız kişilerin gerçi maske takmaya devam etmesi konusunda uyardı.

Kanada, Singapur ve İskoçya’da yakın tarihli üç egzersiz, varyantın hastaneye yatış, yoğun bakım ünitesine yatış ve vefat riskini artırdığını gösterdi. Keza aşıların deltaya karşısında önceki suşlara kadar azıcık daha eksik iyi çalıştığına dair bulgular var. yine de aşılama bu ciddi komplikasyon riskini azaltıyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/delta-varyanti-calismalari-salginin-henuz-bitmeyecegini-gosteriyor