Ülke olarak koskocoman bir afet yaşadık ve bu felaketin yaralarını her zaman birlikte sarmaya çalışıyoruz. Ne eyvah ancak büyükçe bir can kaybı yaşanan zelzele sonrasında artık yapabileceğimiz en manâlı şey ise depremzedelere asistan edebilmek. Barınma, giyinme, gıda, ısınma gibi esas ihtiyaçların yanı sıra bir takım depremzedelerin bu dönemde kaybolan evcil hayvanlarına varmak için çabaladığına ve seslerini duyurmaya çalıştığına tanık olduk. 

Zelzele esnasında insan gibi bilinçli olmayan evcil hayvanlar bir anda kafeslere konulup dışarı çıkarılamıyor. Yaşanan panik nedeniyle ne eyvah ki birçok hayvan hasarlı binalarda geride kalıyor. Bir Takım sivil toplum kuruluşları bu alanda önemli uğraş sarf etse de kimi depremzedeye sıra gelmiyor ve işi gönüllü bireyler üstleniyor. Can dostlarını arkalarında bırakmak istemeyen depremzedeler için geliştirilen bazı takviye platformları mevcut. 

Pativer

Pativer, deprem bölgesinde kaybolan evcil hayvanlar için bildiri açılabilen bir platform. Platformun kayıp ilan listesi bölümünde kaybolan evcil hayvanların fotoğrafları, isimleri, bulundukları lokasyon ve şehir halkı bilgileri mevcut. "Kayıp Hayvan İlanları" kısmında tür, isim, büyük kasaba ve ilçe şeklinde arama yapılabiliyor. Bir bildiri için "detaylar" kısmına tıklandığında ise ilanın eklenme ve güncellenme tarihi, bildiri sahibinin adı-soyadı ve telefon numarası gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Eğer ilanlardaki evcil hayvanları bulanlar varsa sahiplerine bu şekilde ulaşabiliyor. 

Pativer'deki kayıp evcil hayvan ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Gören Duyan

Görebilen Duyan adlı girişimi sahiden daha önce sizlere aktarmıştık. Bambaşka kategorilerde kayıp ve çalıntı ilanı verilebilen bu platformda, son dönemde zelzele bölgesinde kaybolan birçok evcil hayvan ilanına rastlamak mümkün. Platformda yer alan herhangi bir ilana tıkladığınızda, kayıp evcil hayvana dair talimat, sahibinin iletişim bilgileri, konumu, ismi, cinsi, tüy rengi, tasmasının olup olmadığı gibi bilgilerle karşılaşıyorsunuz. Hem ilanları hızlı bir şekilde sosyal ağ platformlarında paylaşmak için butonlar da mevcut. 

Sosyal medyada etkin sayfalar da mevcut

Bu gibi platformlar dışarıya gerçekte faal sosyal ağ sayfaları da mevcut. Bu kapsamda yapılacak en doğru şey, kent odaklı faaliyet gösteren platformları bulmak olacaktır. Mesela; Malatya için ayrı, Diyarbakır için ayrı faaliyet gösteren hayvan yardım sayfaları var. İlk etapta en yakındaki platformlara ulaşabilmek içten bir seçim olabilir. Bölgelerde bulunan ve hasar görmemiş hayvan barınakları da hayvan sahiplerine muavin olabilir. 

Bölgeden kurtarılan, sahiplerini kaybeden ya da sahiplerine ulaşılamayan bazı evcil hayvanlar da yine bazı kuruluşlar kadar sahiplendiriliyor. Bu sayfalara taramak da akılcı olabilir. Mesela; Davetli Ol adlı platformda bazı evcil hayvanlar için sahiplendirme ilanları mevcut. Yine sosyal medyada, bilhassa ÇakBiPati gibi platformların bu alanda faal olduğunu biliyoruz. 

sırası gelmişken, depremden etkilenen bölgelerde Haytap, sahra çadırları kurmaya başladı. Konum bilgilerini Haytap'ın paylaşımlardan takip etmek mümkün. Yani kayıp olan bazı evcil hayvanlar buralarda tahsis alan kişiler de görmüş olabilir. 

Eğer sizin de bildiğiniz, hayvanları odağına bölge, kayıp ve yardıma ihtiyaç duyulan ilanların yer aldığı platformlar varsa bizimle paylaşabilirsiniz

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/15/depremde-kaybolan-veya-hasarli-binalarda-mahsur-kalan-evcil-hayvanlari-bulmaya-yonelik-platformlar