Webrazzi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde, Netaş Yazılım ve Ar-Ge Çözümleri Kıdemli Müdürü Devrim Ergel ile VMware Kıdemli Sistem Çözüm Mühendisi Gökhan Tatar'ın katılımıyla VMware ve Netaş'ın Tanzu odağındaki meslek birlikleri konuşuldu.

VMware Tanzu nedir?

Gökhan Tatar, VMware'in Tanzu çözümünden bizlere bahsetti. Mikro hizmetler, kapsayıcılar ve Kubernet'ler, uygulamaları altyapıdan kurtarmaya muavin olarak bağımsız çalışmalarını ve her yerde çalışmalarını sağlıyor. VMware Tanzu ile bu bulut lokal modellerinden en iyi şekilde yararlanabilmek, kapsayıcılı meslek yüklerinin teslimini otomatikleştirebilmek ve üretimdeki uygulamaları proaktif olarak yönetebilmek olası oluyor. 

Somut ve sanal sunucularınızı idare etmek için kullandığınız idare ortamına bahşedilen ürünün adı ise vCenter Server. vCenter Server, sanallaştırılmış verilerin merkezi yönetimini sağlıyor. vCenter Server ile sanal ortamları daha basit idare etmek olası oluyor. vCenter'ın içine kubernetes'i build-in olarak entegre etmek ve vCenter sayesinde güncelleme yerine getirmek istediğinizde işleri kolaylaştırıyor. Bunun lisanslama perspektifinde fazla adı bulunsa da Tanzu'yu bu çözümün genel adı olarak betimlemek muhtemel. Tanzu çözümü, Build, Run ve Manage olmak üzere 3 tane ana başlıkta faaliyet gösteriyor.

Uçtan uca serviste Netaş'ın sundukları

Uçtan uca serviste Netaş'ın sundukları da bir hayli muhabere. Devir Ergel, VMware Tanzu'nun çok geniş kapsama sahip olduğunu, Netaş'ın verdiği hizmetlerin de bu kapsamda geniş olduğunu belirtiyor. Ergel, çoğu farklı ekibin işin içine girdiği noktaların olduğunu, cloud native uygulamalar konusunda deneyimli geniş bir yazılım geliştirme ve test ekibinin bulunduğunu söylüyor. Eğer Tanzu ürün ailesinde bir yazılım geliştirecekseniz Netaş'tan yardım alabiliyorsunuz. Devir Ergel, legacy uygulamaları da bilmenin gerektiğini, Netaş'ın legacy konusunda uzman ekibinin bulunduğunu ve bu noktada müşterilerine takviye olduğunu söylüyor. Mahsul geliştirmenin bambaşka bir konu olduğunun altını çizen Ergel, Netaş'ın testleri yaptığı/sağladığını söylüyor. 

Ergel'in söylediklerine tarafından başvuru formu kalitesini artırdıktan sonradan uygulamanın bir ekosistem içerisinde çalıştığını düşünmek gerekiyor. Netaş'ın VMware ile Kubernetes konusunda meslek ortaklığının yanı sıra diğer şirketlerle de başka alanlarda partnerlikleri bulunuyor.

DevOps ve DevSecOps kavramları

Devir Ergel, DevOps ve DevSecOps kavramlarına da değindi. DevOps ve DevSecOps'un birbirini peşine düşüp takip eden fazla kayda değer gelişmeler olduğunun altını çizen Devir Ergel, DevOps öncesinde geliştirme ve işlem ekiplerinin ayrı olarak çalıştığını; bunun da sorun yarattığını söyledi. Öncelikle geliştirme ekipleri yazılımı geliştirirken işlem aşamasını yeterince düşünmüyordu. Buna karşılık, işlem ekipleri de kendilerini gözetmek için kurallar koyuyordu ve bu da işleri yavaşlatıyordu. İki takım birlikte yakın çalışmaya başlayınca işler hızlandı. Hem CI/CD pipeline'lar ile çoğu safha otomatik ülkü getirildi. Bunun sonucu olarak hız daha da artarken insan hatasının azalmasıyla kalite de iyileşti. 

DevSecOps'u ise DevOps'ta sinerjiyle çalışan geliştirme ve işlem ekiplerine güvenliğin de eklenmiş hali olarak düşünebiliriz. Bir proje fikrinin oluşmasından canlıya alınmasına dek her aşamasında emniyet ön planda tutuluyor, emniyet ekibinden destek alınıyor. Bu aşamalarda otomatik ülkü getirilmiş emniyet taramaları çalışıyor. Emniyet sadece riskleri azaltmaktan yok, riskleri görünür kılmak ve hesaplayabilmekten de geçiyor. Risk zarfında; yazılımın içerisinde hangi üçüncü partiler kütüphane ve yazılımlar bulunuyor, nerelerden sağlanmışlar, bunların emniyet açıkları neler, etkisi ne olabilir, yüklerde değiştirme olmuş mu gibi sorulara da cevap aranıyor. Bu soruların cevaplarının sürekli olarak, efor harcamadan alınması gerekiyor. Ayrıca yazılım tedarik zincirinde, bir aşamada bulunan açığın olabildiğince otomatik şekilde giderilmesi hedefleniyor.

DevSecOps yaklaşımı ön planda tutularak geliştirilen Tanzu ise değerinde önerisinde bunu gündemine alıyor. “Üstünde düşünülmüş, deneme edilmiş bir inşa öneriyorum, bu sistemi alıp benzer şekilde kullanabilirsiniz ya da istediğiniz parçalarını değiştirebilirsiniz" diyor.

Bu kapsamda Tanzu'nun sunduğu Application Accelerator, Application Catalog, Build Service ve Container Registery araçları entegre şekilde çalışmakta ve kurumların DevSecOps yaklaşımını uygulamasını kolaylaştırmaktadır.

VMware Tanzu Mission Control

VMware Tanzu Mission Control ise ekipler ve bulutlar arasında Kubernetes altyapınızı ve modern uygulamalarınızı sürekli olarak çalıştırmak ve güvence altına olmak için merkezi bir idare platformu olarak etkinlik gösteriyor. Kubernetes'i ekipler ve bulutlar arasında merkezileştirerek çağdaş uygulamalarınıza küresel görünürlük, ölçeklenebilir işlemler ve tutarlı politika yönetimi getirebiliyor; Kubernetes ile kümelerinizin ve modern uygulamalarınızın güvenliğini artırabiliyorsunuz. Erişimi kolayca yönetip emniyet ilkeleri uygulayabiliyor ve kümeleri emniyet ve yapılandırma riskleri açısından inceleyebiliyorsunuz. Ayrıca geliştiricilerinize, güvenlik ve politika korkulukları uygulanarak seçtikleri ortamlarda Kubernetes'e self servis erişim sağlayabiliyorsunuz.

Görsel Kaynak: DepositPhotos

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/13/devrim-ergel-ve-gokhan-tatar-ile-netas-ve-vmware-in-tanzu-odagindaki-is-birliklerini-konustuk