Geçtiğimiz Mayıs ayında Manibux'ın Corona virüs salgını sebebiyle değişen tüketim alışkanlıklarını paylaştığını sizlere aktarmıştık. Bugün ise 2020 yılına dair harçlık raporunu yayınlayan Manibux, öncelik ve ihtiyaçlarımızın değiştiği pandemi döneminde çocuklarımızın masraf alışkanlıklarının değiştiğini de paylaştı.

Türkiye genelinde 50 bin aile ve 90 bin çocuk ile oluşturulan Manibux 2020 Harçlık Raporu'na kadar kızlar, erkeklerden daha artı harçlık almaya 2020 yılında da devam etti. Fakat 2020'nin en manâlı farklılığı pandemi döneminde değişen harcama alışkanlıkları oldu.

Rapora tarafından kızlar haftalık olarak sıradan 71 TL harçlık alırken, erkekler sıradan olarak 67 TL harçlık aldı. Manibux kullanıcılarının ortalama yaşı ise 12,5. Paylaşılan bilgilere kadar 2020 yılında gerçekleşen tüm harcamaların yüzde 55'i online harcama olarak gerçekleşti. 2019 yılında bütün harcamaların yalnızca yüzde 32'sinin online olarak gerçekleştiğini de ekleyelim.

Alınan harçlıklara tarafından yaş dağılımına bakıldığında en yüksek harçlığı sıradan 102 TL ile 17 yaşındaki kullanıcıların aldığını görüyoruz. Kızlara baktığımızda alınan harçlıklar en çok giyim - aksesuar, kitap - kırtasiye, yeme - içme ve oyun - gösteri alanları için harcandı.

Erkeklere baktığımızda ise en çok harcamanın sırasıyla oyun - davet, yeme - içme, giyim - aksesuar ve kitap -kırtasiye için yapıldığını görüyoruz. Bu dönemde e-ticaret kullanımı da 18 yaş altı çocuklarda 4 kat arttı. Önceki yıllarda alışveriş merkezleri harcama yapılan yerler listesinde ilk sırada yer alırken, 2020 yılında kısıtlamaların da etkisi ile Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret platformları alışverişlerde önde yer aldı.

Rapora kadar harçlıkların yüzde 35'i biriktiriliyor. 2020 yılında  ahenkli harçlık ödemeleri artarken hemen olan olarak gönderilen harçlık miktarı ise düştü. Rapora kadar bu dönemde bilhassa doğum günü, yılbaşı ve bayram gibi zamanlarda WhatsApp ile harçlık isteme ile uzakta akrabalardan harçlık yüklenmesi oranları yüzde 50 gibi bir oranda çoğalma gösterdi.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/24/dijital-harclik-uygulamasi-manibux-2020-harclik-raporu-nu-yayinladi/