ABD Çevre Koruma Ajansı 2015 yılının eylül ayında Volkswagen'in (VW) emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üstünde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun vakit dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri aramak zorunda kalmıştı.

2017'de 11 milyon aracın içerisine özel yazılım eklediklerini itiraf etmişti. Volkswagen, skandal için ABD devletine 4.3 milyar dolar canice ödemeye çarptırıldı. (Cinayet, 2017'de ödenmişti.) Bundan sonradan Almanca 'halkın arabası' anlamına gelen araba markası, petrolün çabuk tüketimi, içten yanmalı motorların gezegeni korkutma etmesi gibi nedenlerle elektrikli araç üretmeyi kendine misyon edindi. Lakin bir taraftan gaye, şirketin imajını temize çekmekti. Hatta 2025'te yıllık 1 milyon elektrikli vasıta satmayı ve elektro-mobilite alanında küresel lider elde etmek için yola çıktılar.

İlk model Las Vegas'ta tanıtıldı

Volkswagen, Las Vegas'da düzenlenen olan CES 2016 fuarında yeni elektrikli araba konseptini tanıtacağını söyledi. Volkswagen Grubu'nun o dönem yeni göreve gelen Başkanı Dr. Herbert Diess'ın da bir konuşma gerçekleştirdi.  Volkswagen'in yeni modeli, Internet of Things ve otomotiv sektörü arasındaki sinerjiyi de gösteren yeni elektrikli otomobili tüketiciyle buluştu. 

Beş ay sonradan şirket yavaşça bu konuda yaptığı yatırımlarla gündeme gelmeye başladı. Volkswagen, Uber'ın Avrupa'daki en büyük rakiplerinden Gett'e 300 milyon dolar yatırım yaptı. Volkswagen'in CEO'su Matthias Müller yaptığı açıklamada Gett'e yaptıkları yatırımın 2025 yılında otomotiv endüstrisinde mobilleşme konusunda lider olma planlarının bir parçası olduğunu açıklamıştı. Apple ve Tesla'nın elektrikli araç konusunda piyasayı değiştirip dönüştürürken, VW de öteki geleneksel araba üreticileri gibi bu alanda aksiyon almaktan geri kalmadı. Modular Electric Drive mimarisine sahip tamamen elektrikli aracı I.D.'yi 2020'de satışa sundu.

Aralık 2016'da Volkswagen, geleceğin otomotiv endüstrisini elektrikli ve sürücüsüz otomobillerin şekillendireceği beklentisine 13'üncü markası Moia ile yanıt verdi. Buradaki amacı, Uber'e karşı taraf olmaktı. Moia CEO'su Ole Harms kullanıcıların Uber sanki bir uygulamayla shuttle servisleri çağırmalarını sağlayacağını söylemişti.

Mart 2017'de araba pazarının bütün büyük oyuncuları geleceğin teknolojisi olan sürücüsüz araçlar üstünde çalışmaya başlamış olan rakiplerinden geri kalmak istemeyen Volkswagen iyice sürücüsüz konsept tasarımı Sedric'i tanıttı. (Sedric adı, "self-driving car" (sürücüsüz otomobil) kelimelerinin kısaltmasından oluştuğunu hatırlatalım.) Aynı yılın Ağustos ayında Volkswagen elektrikli minibüs konsepti I.D. BUZZ'ı piyasaya çıkardı.

Bu atak şirket için önemliydi. Çünkü Vosvos'un efsane minibüs modelinin günümüze uyarlanmış konsept versiyonu Detroit araba fuarında konsept modeli büyük alaka görmüştü.

Volkswagen için en kritik sene, 2018 idi. Önemli işbirlikleri ve satın alma haberleri art arda geldi. Bu yılın Şubat ayında Volkswagen, 2016 Paris Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkardığı elektrikli arabulucu I.D.'nin üretimine 2019'un Kasım ayında başlayacağını duyurdu. Mart ayında Volkswagen'in konsept otonom arabulucu VIZZION öncelikle paylaşıldı. Mayıs'ta Apple sürücüsüz vasıta için Volkswagen ile meslek birliğine gitti. Apple, sürücüsüz otomobilleri çalışanları için servis olarak kullanacağı söylenmişti. Apple daha önce diğer Almanya merkezli otomobil üreticileri olan BMW ve Mercedes-Benz ile meslek birliğine gitmek istediğini fakat şirketlerin anlaşamadığını belirtelim.

Şirket, bir ay daha sonra Gett'e 80 milyon dolarlık ilave yatırım turunda liderlik etti. Son yatırım ile birlikte girişimin1.4 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı. 2025 yılında otomotiv sektöründeki mobilleşme konusunda baş oyunculardan biri almak planının bir parçasıydı. Haziran 2018'de Volkswagen'in elektrikli yarış arabulucu, Pikes Peak Hill Climb'da rekor kırdı.

Fakat o yıl en çok Alman otomobil devi Volkswagen, otonom araçlarla ilgili yaptığı bir satın alması fazla konuşulmuştu. Google'ın eski yöneticisi Chris Urmson'ın yöneticiliğini yaptığı Silikon Vadisi şirketlerinden Aurora ile sürücüsüz araç ilerletmek için anlaşmaya vardı. Volkswagen'ın 2021 yılına kadar birçok şehirde sürücüsüz araçlardan oluşan taksi filosunu yollara çıkarmayı planlamıştı. Şirketin bu amaçla bu yıl Aurora ile birlikte üreteceği deneme otomobilleri de görücüye çıkarması bekleniyordu. Ama Volkswagen için 'dev atak' olarak nitelendirilen işbirliği bir yıl sonlandı. İki tarafta bu konu hakkında açıklama yapmaktan çekindi. 2018'in Ekim ayında Vasıta satın almayı kolaylaştıran AutoGravity'e yatırım yaptı

Tesla'ya da vermek istedi

2018'de yakaladığı ivme 2019'da da hız kesmeden devam etti. Yılın birincil ayında, Kuzey Amerika'daki üretim tesisine elektrikli araçlar için 800 milyon dolar yatırım yaptı. Elektrikli araçlara olan ilgiyi çoğaltmak şirket, önümüzdeki beş yıl içinde farklı alıcı segmentlerine uygun şekilde 20 öbür elektrikli araç modeli üretmek istediğini açıklamıştı. Bunun için 800 milyon dolar kaynak ayıran şirket, tesisi büyütürken yaklaşık 1000 kişilik de istihdam sağlamayı hedeflemişti.

2019'da Volkswagen, elektrikli araba sahipleri için manâlı bir sorunu çözecek olan mobil sorumluluk istasyonlarını duyurdu. Mobil sıkıntı istasyonlarının özellikle gereksinim halinde taşınabilmesi, elektrikli otomobiller için manâlı bir üstünlük olarak nitelendirildi. 

Benzer yıl Tesla'ya yerini belirlemek için yola çıktı. Volkswagen CEO'su Herbert Diess, günümüzün en popüler otomotiv şirketlerinden biri olan ve elektrikli araba denince akla gelen Tesla'ya vermek istediği açıklandı. Herbert Diess büyük hissedarları ikna edemedi. 

2020 stratejik hamlelerin yılıydı

Haziran 2020 Volkswagen'den stratejik bir yatırım hamlesi geldi. Ford'un sürücüsüz araba birimi Argo AI'a 2,6 milyar dolar yatırım yaptı. Bu paranın 2,6 milyar dolarlık yatırımın 1 milyar doları peşin para olarak verilmiş. Geri kalan 1,6 milyar dolar ise Volkswagen'in Münih'te yer alan 200 karakter sürücüsüz otomobil birimine karşılık olarak sayılmıştı.

Volkswagen bir yıl daha sonra İsveç merkezli pil üreticisi Northvolt, 2,75 milyar dolar yatırım yaptı. Elektrikli araçların kullanacağı Lithium-ion piller üretme hedefi ile kurulan Northvolt'un 2,75 milyar dolarlık yatırımı, Goldman Sachs ve Volkswagen'in iki taraflı liderliğinde gerçekleşmişti.

Tüm bu satın almaların ışığında analistler, elektrikli araç satışlarında Volkswagen'in 2025'e değin Tesla'yı geçeceğini düşünüyor.Volkswagen'in elektrikli arabulucu ID.3, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında piyasaya sürülmesine karşın Avrupa'da en çok satan üçüncü elektrikli araç oldu. Çözümleme şirketi LMC, Volkswagen'in önümüzdeki beş sene içinde dünyanın en büyük elektrikli vasıta üreticisi elde etmek için Tesla'yı geçeceğini ve VW'nin elektrifikasyona yaptığı büyük yatırımın karşılığını almaya başladığını söyledi.

LMC genel müdürü Pete Kelly, Tesla'nın globaldeki elektrikli araç pazar payının 2020'de yüzde 20'den 2025'te yüzde 10'a düşmesinin beklendiğini ve VW Group'un yüzde 10'un altından yüzde 15'in üzerine çıkmasının beklendiğini belirtmişti. Ayrıca Ford, Toyota, GM ve Mercedes'in de hisselerinin artacağını öngördüklerini dile getirdi.

Bu sene Mart ayında bu varsayımı doğruyacak bir hamleyle Avrupa'da devasa fabrikalar kurarak Tesla ile rekabette elini takviye etmek için yola çıktı. Avrupa'da 2030 yılına dek faaliyete geçecek altı fabrika kurmayı planladığını açıkladı. Bu fabrikalar ya adamakıllı Volkswagen göre ya da meslek ortakları ile birlikte kurulacak. 

Birkaç gün önce ise Volkswagen'in emisyon skandalının başka bir yansımasıyla ilgili bir gelişme yaşandı. Skandalın cezasıyla finanse edilen bir elektrikli vasıta sorumluluk ağı Electrify America, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki sıkıntı istasyonu sayısını iki katından fazla artırmayı planladığını açıkladı. 2025 yılına değin 1.800 çabuk sıkıntı istasyonu ve 10.000 bireysel sıkıntı cihazına iki milyar dolar yatırım yapılacağı söylendi.

Yukarıdaki tablonun geneline bakıldığında Volkswagen'in de öteki araç üreticilerine göre iddiasında daha ısrarcı olduğu ortaya çıkıyor. Ama yine de bu işin kazanını hala emin yok. Bunu süre belirleyecek. 

Geçen haftalarda Ford ve Toyota'yı yazmıştık. Volkswagen'in diğer rakiplerinin bu konuyla ilgili yaptıklarını öğrenmek için linkleri tıklayabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/07/26/dizel-skandalindan-elektrikli-aracta-birincilik-hedefine-volkswagen-in-elektrikli-ve-otonom-arac-gelistirme-ajandasi