SARS-CoV2'nin niçin olduğu Covid-19 salgınının son verilere kadar dünya genelinde 165 milyondan fazla birey bu hastalıktan etkilendi. Virüsün neden olduğu tahribat başta akciğerler almak üzere beyin, böbrek, karaciğer gibi çoğu organı etkiliyor. Akciğer ise en fazla tutulum gösteren organlar aralarında... Bu yüzden ODTÜ'lü iki girişimci Merthan Öztürk ve Kerem Yaşar göre kurulan Inofab'ın geliştirdiği astım ve KOAH hastalarına yönelik mobil uygulama SpiroClinic ve nefes test cihazı Spirohome kayda değer bir işlev kazandı.

Webrazzi Arena girişimlerinden biri olan şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Öztürk, "En ilk önce teşhis amaçlı bir ürün geliştirme hedefiyle yola çıkmıştık. Oysa yaptığımız gözlemler ile tanı amaçlı testlerin maliyet ve efor kaybına niçin olduğunu gördük. Hastanelerdeki bulaş riski, gitme – gelme maliyetleri ve manuel yöntemlerle mekanik cihazlarla ölçüme dayanan testlerin yaşattığı zorlukları elimine ederek klinik hassasiyet ve doğrulukla, evde ölçüm yapılabilecek bir çözüm geliştirdik" diyerek ürünlerin çıkış hikayesini anlatıyor. 

Ürünü öncelikle doktorlara anlattıklarında zorluklarla karşılaştıklarını söyleyen Öztürk, "Spirometre çözümlerimizi doktorlara öncelikle tanıtırken, ürünlerimizin aslında çalışıp çalışmadığını soran ve hatta inanamayanlarla fazla karşılaştık. Ama satışa başladıktan sonra bu şart değişti. Güzel tepkiler geri bildirimler almaya başladık. Artık kullanıcı neyi kullandığının haberdar o nedenle iyi tasarıma sahip ekipman ürünlerinin değeri arttı. Alışkanlıkları değiştirmeyi kolaylaştırmak için kullanıcı dostu mahsul ilerletmek tekrar tekrar öncelikli oldu bizim için."

"Uzak takip için öncü özelliğinde..."

Spirometreler Bluetooth ile zeki telefonlara ya da tabletlere bağlanıyor, gerisinde kullanıcının verdiği nefesin hava akışını dolayısıyla akciğerin hacmini ölçüyor. Akıntı / hacim grafikleri çıkartıyor, farklı parametrelere (FEV1, FVC, PEF, FEV1/FVC) yerinde ölçüm sağlıyor, ve bu sonuçların doktorlarla paylaşılması için PDF'e şekil değiştirme imkanı veriyor. Ayrıca SpiroCloud web platformu ile de doktorlar uzaktan test sonuçlarına ulaşabiliyor. Merthan Öztürk, bu uygulamanın günümüzde de sıkça gündemde olan 'uzak takip' için bir öncü özelliğinde olduğunu söylüyor. Akciğer sağlığını ölçen ve takibini karşılayan ürünler yalnızca kronik hastalar için değil, bilhassa solunum sağlığında tehlike faktörü olan öteki meslekler, sporcular ve klinik araştırmalarında da kullanıldığını açıklama ediyor.

Şirket 2014'te kuruldu. Inofab birincil kurulduğunda esas odağı tasarım ve mühendislik kabiliyetlerini birleştirdikleri ürünler geliştirmek vardı. İlk yıl insansız hava araçlarının uçuş süreçlerini uzatmaktan akıllı otopark yazılımlarına kadar çoğu ayrı alanda yazılım ürettiler. sonradan astım KOAH Kistik Fibrozis gibi solunum hastalıklarına karşın evde akciğer fonksiyonlarının ölçümünü yapan bireysel spirometre ürünümüz SpiroHome'a odaklandı.

Şirket, üç yatırım turunda sekiz yatırımcı kadar desteklendi. Toplamda 4 milyon dolardan fazla yatırım alan Inofab'ın birincil yatırımı 2017 yılında ürünü ticarileştirmek için ACT VC ve 500 İstanbul'dan geldi. Teşebbüs, bu parasal kaynak tamamen medikal aygıt alanına odaklanmış oldu. Bu yatırımın arkasında bir sene içinde bir yatırım daha aldı. 2019 yılında ise belgelendirmeleri tamamlayıp, çabuk üretime başladı. Mayıs ayında ilk olarak yurtdışında satışa başladı.

51 ülkedeki satışta ipi göğüsleyen Avustralya

Merthan Öztürk süreci şöyle anlatıyor: "Almanya'yla başlayan ilk satışımız 2020 sonu itibariyle 51 ülkeye ulaşmış durumda. En büyük satışımız ise Avustralya'ya oldu. Ülkenin dijital sıhhat alanına özel bir ilgisi ve talebi var. Bu alanda epeyce gelişmiş bir ülke. Sekiz ayda 1000 adet mahsul sattık. Hatta Avustralya'da haberlere çıktık. Hem dünyanın birçok ülkesinde distribütörlerle meslek birlikleri kurduk. Yerel satıcılarımız haricinde kendi internet sayfamızdan ve Avrupa Amazon'dan satışımız var" diyerek süreci özetliyor.

2020 haziran ayında fazla önemli bir yatırım aldık. Solunum hastalıkları klinik araştırma teknolojileri alanında dünyanın en büyük firması Amerika'lı ERT firmasından ve Türkiye'nin en büyük elektronik üreticilerinden Karel'den yatırım aldı. Merthan Öztürk konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Bu yatırım desteğiyle FDA onaylarımız için gerekli finansmanı sağladık. Bu onayı aldıktan sonra Amerika pazarına 2021'in son çeyreğinde girmeyi hedefliyoruz.. Önümüzdeki dönemde SpiroCloud uzak peşine düşüp takip platformumuzu daha da geliştirmek, online deneme yani doktorla görüntülü görüşürken test yapılabilmesi gibi hizmetleri SpiroCloud'a eklemek istiyoruz. Hem dozun içten şekilde kullanımına tezgâhtar olması amacıylasolunum hastalarının kullandığı ilaçların çare aşamasına sensörler eklemeyi planlıyoruz."

Bu yılın başında Re-Pie Portföy Yönetimi'nin artış potansiyeli yüksek girişimlere yerini belirlemek amacıyla kurduğu Birinci Karma Teknoloji Teşebbüs Sermayesi Yatırım Fonu ile TTGV'nin Teknoloji Yatırım-TTGV1 Fonu ve FarkLabs-LifeSciences'tan da yatırım aldığını da hatırlatalım

Şirketin hedefi büyük...

Öztürk, 2021'de Avustralya'daki yükselme trendini Kanada, Rusya, Pasifikler, İngiltere'de de tutmak için çalışacaklarını söylüyor. Türkiye pazarında iş ortakları Koro AŞ ile özel hastaneler ve muayenehaneler üzerinden bir modeli kurmayı planladıklarını belirtiyor. Keza Avustralya'da geri ödeme sistemine dahil olarak sürdürülebilir bir iş modeline geçiş yapacaklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: "2021 sonunda ABD pazarı için bir yatırım turuna daha gitmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, birkaç sene içinde dijital sıhhat alanında dünyanın en büyüklerinden elde etmek."

Sıhhat alanına girecek yeni girişimcilerin özellikle ilk önce girecekleri ülkelerdeki regülasyonları çok iyi anlaması gerektiğini düşünüyor. Bunu başarılı olmanın ilk adımı olarak tanımlıyor ve kendi deneyimini şöyle aktarıyor: "İlk ürün satışımıza kadar çoğu fuara katıldık, müşterilerle ve paydaşlarla görüştük. Ürünü ileri taşımak amaçlı fazla faydalı oldu tabii ki. Ama regülatif zorunluluklardan nedeniyle, fatura kesmek söz konusu olamıyor bu belgeleri almadıkça. Oysa, Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminde gözlemlediğim en büyük hata, hemen şimdi düşünce aşamasındaki bir üründen zeka satış beklentisine girilmesi. Ilk Olarak dürüst yapılabilirlik için regülasyon onayları için izlenecek yolun ve gereksinimlerin doğru çıkartılması en büyük tavsiyemdir. Büyük bir para ve efor kaybını önleyecektir. Bir pazara girmeye karar verilmeden önce, pazar büyüklüğü ile o pazarın antre gerekliliklerini kıyaslamak en yaşamsal safha."

Serinin öteki röportajlarına buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/21/donanim-uretmek-bir-de-regulasyona-tabi-alanda-zoru-basaran-girisimlerden-biri-inofab