Teknoloji bundan böyle öyle bir seviyeye geldi fakat gerçekleşebileceğine imkan dahi vermeyeceğimiz birçok şey şimdi gerçekliğimiz olmuş durumda. Bizleri az daha bir bilim kurgu filminin içinde yaşıyormuşuz gibi hissettiren bu gelişmelere derhal bir yenisi daha eklendi. Stanford Üniversitesi'nden Krishna Shenoy ve Jaimie Henderson liderliğindeki bir takım düşünceleri hızlı bir şekilde yazıya dönüştüren suni zeka destekli beyin implantı ilerletti.

BioRxiv'de yayınlanan araştırmaya göre 67 yaşındaki bir kadının beynine yerleştirilen implanlar, kadının dış dünyayla irtibat kurma yeteneğini geri kazanmasına yardımcı oldu. "T12" olarak adlandırılan bayan, amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya beynin vücuttaki kasları teftiş etme yeteneğini kademeli olarak çalan Lou Gehrig hastalığı sebebiyle konuşmasını yavaş yavaş kaybetti. T12 konuşmaya çalışırken hala ses çıkabiliyordu ama kelimeler ağızdan anlaşılmaz bir şekilde çıkıyordu.

Laf konusu implant doğru, T12'nin söylev girişimleri ekranda metin olarak hakiki zamanlı olarak çözülmeye başladı. Sözler, bilgisayardan da sesli olarak verilebilirken, yapılan bu deneyde diğer örneklere kadar 3 kat daha hızlı bir şekilde netice alındı. 

Egzersiz bununla birlikte, bu ölçekteki birincil gösterimde, yaklaşık 125 bin kelimelik bir implant kullanarak tavır kodunu çözmek için kullanılan en büyük sözcük dağarcığı kitaplığından da yararlandı. bununla birlikte dil modelleri veya otomatik bitirme işlevine aynı suni akıl algoritmalarından da faydalanıldı. 

Çalışmaların umut verici olmakla birlikte henüz klinik olarak uygulanabilir olmadığının da altı çizildi. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/01/dusunceleri-hizli-bir-sekilde-yaziya-donusturen-yapay-zeka-destekli-beyin-implanti-gelistirildi