Bilim insanları öncelikle, insan düşüncelerini fazla yüksek hızlarda aracısız olarak bir bilgisayara aktaran bir beyin-bilgisayar cihazı geliştirdi. Böylece, zihinsel el yazısını hemen ekrandaki metne dönüştürmek olası ülkü geldi. Sistem el yazısıyla ilişkili beyin sinyallerini kaydeden yerleşik bir sensöre sahip. Bu şekilde arayüz, sinyalleri reel zamanlı olarak dakikada 90 kişilik hızında bilgisayara geçiriyor.

Bir iştirakçi, beyin – bilgisayar arayüzü ile çevrim içi müzik arıyor.

Teknolojinin klinik bir denemesini yöneten Dr. Leigh Hochberg, çalışmaya ilişkin konuştu. BrainGate birliğinin kayda değer görevlerinden birinin, ağır hitabe ya da motor bozuklukları olan kişiler için süratli, sezgisel iletişimi yeniden karşılamak olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, “El yazısının sinirsel kodununun hızlı ve doğru şekilde çözülmesi, klinik olarak faydalı asap teknolojilerinin geliştirilmesinde heyecanlandırıcı yeni bir bölüme işaret ediyor.” dedi.

Beyin cihazları yük kazanıyor 

Önceki çalışmalarda düşünceyi metne çeviren en süratli aygıt dakikada 40 kişilik hızına ulaşmıştı. Oysa önceki çalışmada bilim insanları farklı bir yöntem izlemişti. Katılımcının sanal klavyedeki harflere işaret etmesini ve harflere tıklama hareketlerini düşünmesini gerektiriyordu.

BrainGate projesi kapsamındaki bir klinik denemede iştirakçi notaları çalıyor.

Bu yeni araştırmada ise aygıt, kişilerin yalnızca düşüncelerini kullanarak akıcı bir şekilde irtibat kurmalarını sağlıyor. Yeni yöntemin deneyine boyundan aşağısı felçli 65 yaşındaki bir adam gönüllü oldu.

Katılımcının sağ kolunun ve elinin hareketini kontrol eden beyin kısmına ufak aspirin büyüklüğünde iki minik elektrot yerleştirdiler. Bu sayede katılımcının bir zeki telefonda yazı yazar birine aynı bir hızda sorulara yanıt vermesini sağladılar.

Kasım 2020’de bilim insanları bir kan damarından bir tel geçirdi. Böylece, insan beynini bir Windows 10 bilgisayara bağlamayı başardılar. Bu başarıyı Melbourne Üniversitesinden bir grup araştırmacı gerçekleştirmişti.

daha sonra bilim insanları bir adım daha ileriye gitti. Tarihte ilk olarak bir insan beynini kablosuz olarak bilgisayara bağladılar. Çalışmayı Brown Üniversitesi araştırmacıları yaptı. Takım, sinyalleri ‘tek nöron çözünürlüğü ve tam geniş bant doğruluğu’ ile ileterek beyinle bilgisayar arasında temas kurdu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/dusunceyi-aninda-yaziya-aktaran-beyin-cihazi-gelistirildi
Yorumlar