Birkaç hafta önce Elektrikli Skuter Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Buna göre yönetmeliğin amacı paylaşımlı e-skuterların diğer ulaşım türleri ile entegre, sürdürülebilir bir ulaşım sistemi içerisinde gelişimini sağlamak üzere pazara giriş şartlarını ve hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların yargı, zorunluluk ve sorumluluklarını vermek olarak açıklanmıştı.

Ülkemizde elektrikli scooter girişimlerinin sayısı birer birer artmaya devam ediyor. Haliyle sektörde etkinlik bildiren şirketler, yönetmeliğin yayınlanmasının ardından lisans alabilmek için çabuk çalışmaya başladılar. Şu Anda bizimle paylaşılan bilgilere göre BinBin Scooter faaliyet izin belgesini aldı.

Bu yönetmelikle birlikte, paylaşımlı e-skuter işletmeciliği faaliyeti, yalnızca yetki belgesi ve paylaşımlı e-skuter izni alan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabiliyor. Yönetmeliğe tarafından düzenlenecek yetki belgeleri ile verilecek e-skuter izinleri satılamıyor ya da devredilemiyor. Firmaların yetki belgesi almak için 500 bin TL sermayeye ya da işletme sermayesine sahip olması, standartları yöneticilik kadar belirlenen ve yapılacak faaliyete uygun bir internet sitesi ile mobil uygulama/uygulamalara sahip olması, verilerin tutulacağı bilgi tabanının saklanacağı sunucuların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunması ve en az 250 adet e-skutera sahip olmaları gerekiyor.

Dilekçe aşamasını tamamlayan işyeri sayısı bir elin parmaklarından az

Bizim öğrendiğimiz kadarıyla şu ana dek belgelerini tamamlayıp tatbik süreci incelemeye geçen firma sayısı bir elin parmaklarını az önce geçmemiş. Yukarıda paylaştığımız bilgilere ek olarak sunucularının Türkiye'de olma zorunluğuyla ilgili BTK'nın da bir çözümleme süreci olduğunu öğrendik. Yerlilik oranını önemli bir etmen olmakla birlikte global oyuncuların da pazarda yer alabilmesi için bu yetki belgesi öncelikli bir garanti belgesi olarak görünebilir. Hepinizin merak ettiği gibi pazarın manâlı oyuncularından Martı'nın da uygulama sürecini tamamladığı ve inceleme sürecinde olduğunu öğrendiğimizi iletelim. 

Tabii oysa yetki belgesini alan firmanın bundan sonraki aşamada belediyeden gerekli izinleri alması ve şayet başka izinlere de başvurması gerekebilecektir.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/30/elektrikli-skuter-yetki-belgesi-binbin