Sadece geçen yıl internet kullanıcılarının sayısı tüm dünyada 525 milyon arttı. Global Web Index verilerine göre artık dünyada 3 milyar kişi internete bağlanabiliyor. Türkiye’de de internet kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. TÜİK araştırmasına göre Türkiye’nin yarısından fazlasının yani yüzde 55.9’unun internete erişimi var. Hal böyleyken internetten alınan hizmetlerde de bir artış söz konusu. Online dünyanın hayatımıza girmesiyle e- ticaret de her geçen gün büyüyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin (ETİD), açıklamasına göre e- ticareti tercih eden tüketici sayısı son 6 yılda 3 kat artış gösterdi. Öyle ki e-ticaret sektörünün ciro olarak büyüklüğünün 25 milyar lirayı geçmesi bekleniyor. İnternetten alışverişin her geçen gün büyümesi girişimcilerin de bu alana yönelmesini sağlıyor. Ancak başarılı bir e-ticaret sitesi kurmanın olmazsa olmazı kullanıcının aklında kalacak iyi bir alan adı bulmak... Başarılı bir alan adı sahibi olmak Nişantaşı, Bağdat caddesi ya da Tunalı gibi güzel bir lokasyonda dükkan açmak gibi önemli bir durum.

Tercih nedeni
Alan adı dijital dünyadaki kimliğiniz… Dolayısıyla e-ticaret sitesi değil de diyelim ki bir projeniz için ya da kişisel uğraşınız için bir site açmak istiyorsunuz. Her durumda da sitenizin başarılı olabilmesi için bu ismin mümkün olan en çarpıcı ve akılda kalıcı isme sahip olması gerekiyor. Çünkü alan adınız ne kadar güçlüyse sitenizin ziyaretçi sayısı o kadar iyi olabilir… Başarılı bir alan adı, kullanıcıların sitenizi daha kolay akıllarında tutmalarını sağlar. Marka bilinilirliğini daha kolay oluşturur, özellikle jenerik alan adlarının doğrudan ziyaretçileri vardır. İyi bir alan adıyla Google’da daha üst sıralarda çıkabilirsiniz, ayrıca yaptığınız iş ve sattığınız ürün ile ilgili fikir verebilmesi açısından doğrudan etkili olabilir. Kısa ve bilindik web sitesi isimlerinin müşteriler tarafından hatırlanma ve benimsenme oranı fazla. Bu da müşterinin sizin sitenizi tercih etmesini kolaylaştırır.

Boş isim bulmak zor
Ancak .com ya da .net gibi çok kullanılan alan adı uzantılarını düşündüğümüzde istediğimiz alan adını satın alabilmek hiç de kolay değil. Çünkü istediğimiz alan adlarının çoğunun başkası tarafından alınmış olduğunu görürüz. Boş alan adı bulmak çok zor. Bu soruna çare bulmak için artık yeni alan adı uzantıları tercih ediliyor. Bu alan adı uzantıları faaliyet gösterilen sektöre, yapılan işe ya da bulunulan lokasyona göre değişiyor. Lokasyon bazlı alan adı uzantıları da trend olmuş durumda. New York.’tan, Berlin’e dünyanın gözde şehirleri varlıklarını alan adı uzantılarıyla dijital platforma taşıdı. Son dönemde internette alan adı uzantısıyla varlık gösteren dünya şehirleri arasına .istanbul ve .ist alan adı uzantıları ile tarihi metropol İstanbul’da katıldı.

İstanbul uzantısı dijital platformlarda
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 27 Ocak’ta .ist ve .istanbul alan uzantılarını hizmete sundu. Türkiye’nin milli ve ilk olan alan adı uzantılarına büyük kuruluşların, global ve kurumsal şirketlerin ilgisi büyük oldu. İstanbul markasını dijital platforma taşıyan Nokta İstanbul’un yeni döneminde ise açık artırma ile ön kayıt dönemi var. Buna göre .ist ya da .istanbul uzantılı alan adlarına sahip olabilmek için 5 Mayıs’a kadar www.nic.istanbul adresinde belirtilen kayıt operatörlerine başvuru yapılacak. Başvuruların bitiminde bir alan adı için birden fazla talep olması durumunda, 5-10 Mayıs tarihleri arasında online müzayedeye gidilecek. Bu sürede yapılacak online açık artırmanın ardından ismin kimde kalacağı 10 Mayıs’ta belli olacak. .ist ve .istanbul uzantılı alan adları 10 Mayıs’tan sonra ise halka sunulacak.