Ülkemizde faal olarak hizmet veren elektrikli scooter girişimlerini daha önce sizlere pek çok defa aktarmıştık. Bugün Ulaştırma ve Altyapılar, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri Bakanlıkları resmi gazete üzerinden "ELEKTRİKLİ SKUTER YÖNETMELİĞİ" yayınladı.

Yönetmeliğin amacı ise paylaşımlı e-skuterların öteki ulaşım türleri ile entegre, sürdürülebilir bir ulaşım sistemi içerisinde gelişimini sağlamak üzere pazara giriş şartlarını ve hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların adalet, zorunluluk ve sorumluluklarını atamak. 

Elektrikli skuterlar, yayınlanan mevzuat içinde hızı azami 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, fren mekanizmasına sahip, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, düşey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan elektrikli vasıta olarak tanımlanıyor.

Yönetmelikte paylaşılan bilgilere tarafından paylaşımlı e-skuter işletmeciliği faaliyeti, sadece yetki belgesi ve paylaşımlı e-skuter izni bölge hakiki ya da tüzel kişiler kadar yapılabiliyor ve yönetmeliğe kadar düzenlenecek yetki belgeleri ile verilecek e-skuter izinlerinin satılamadığını ya da devredilemediğini de ekleyelim. İdarenin paylaşımlı e-skuter uygulama ücreti ile ilgili taban ve/ya da tavan aidat tarifesi uygulaması getirebileceğini de paylaşalım.

Firmaların yetki belgesi edinmek için 500 bin TL sermayeye ya da işletme sermayesine sahip olması, standartları yöneticilik göre belirlenen ve yapılacak faaliyete yerinde bir internet sitesi ile mobil kullanım/uygulamalara sahip olması, verilerin tutulacağı veri tabanının saklanacağı sunucuların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunması ve minimum 250 adet e-skutera sahip olmaları gerekiyor. E-skuterların çabuk/plaka/id numaralarını U-Net'e kaydedileceğini de ekleyelim.

Yönetmeliğe göre paylaşımlı e-skuter izni Büyükşehir belediyesi kurulu yer alan illerde UKOME'den, Büyükşehir belediyesi bulunmayan illerde ise il trafik komisyonundan verilecek. Yetki belgesi sahipleri, kullanıcılarına 7 gün 24 saat esasına tarafından hizmet verebilecek kapasitede bir çağrı merkezi ya da benzer amaçla hizmet edecek mobil kullanım sahip olmaları gerekiyor. 

İdare göre verilecek yetki belgesinin ücreti ise 10 bin TL olarak belirlendiğini ve mevzuat dahilinde bahşedilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresinin 5 yıl olduğunu da ekleyelim. Elektrikli skuter yönetmeliğinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/14/elektrikli-skuter-yonetmeligi-resmi-gazetede-yayinlandi