Bu güncellemenin büyük olarak nitelendirilmesinin peşinde yatan sebepler bulunuyor. Zaten yeni sürümü denediğinizde manâlı farklılıkları görebiliyorsunuz. Beta sürümünü yazı sonunda linkten indirebilirsiniz. Dilerseniz şimdi gelen yeniliklerden bahsedelim.

Çekirdek güncellemesi

Elementary OS’în Ubuntu tabanlı olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla Ubuntu’nun LTS (long time support) sürümleri çekirdekte kullanılıyor. Elementary OS’in mevcut 5.1 sürümü Ubuntu 18.04 LTS‘a dayanmakta. 6.0 numaralı güncellemede Ubuntu 20.04 LTS‘a geçilmiş.

Yeni montaj sihirbazı

Elementary OS 6 Beta ile işletim sistemini diskinize yüklerken ayrı bir arayüz göreceksiniz. Temel ayarlar bu arayüzle daha da basitleştirilmiş ve disk bölümleme için Gparted’a geçilmiş. Bunlar sahiden kullanıcı dostu yenilikler.

Elementary OS 6 Beta ile yeni bildirim sistemi

Bildirim penceresi tamamen değişti. Artık daha basitleştirilmiş bir tasarım var. Yeni halinin sade ve güzel göründüğünü söylemeden edemeyiz.

Yeni stiller ve renkler

Elementary OS 6 ile parlak ve karanlık mod aralarında geçiş yapılabiliyor. Hatta bu geçişi zamanlamanıza da olanak tanınmış. Karanlık mod bundan böyle pek çok geliştirici göre destekleniyor. Elementary’nin yeni sürümünde seçtiğiniz mod yalnızca sistemin değil, uygulamaların da rengini belirleyecek. Keza bundan böyle sistem rengini belirleyebilirsiniz. Menülerin belirlenmiş yerlerinde seçtiğiniz renk kullanılacak.

Uygulamalar yenilendi

Bir Takım yerleşik uygulamalar yenilendi. Mesela posta uygulaması her yerde yazıldı ve altyapısı iyileştirildi; takvim uygulaması, bireysel hesaplarınızla çevrim içi olarak senkronize olabilecek.

Bir Takım ufak teferruat

Dosya gezgininde ve uygulamalardaki navigasyon butonları değişti. aynı zamanda dosyaları açmak için tek tık seçeneği de geldi.

Ayarlardaki “Hakkımda” bölümü “Sistem” olarak değiştirildi. Bu dilekçe daha içten olmuş.

Elementary OS 6 Beta indir

Bu sürümün bir beta olduğunu unutmayın, hatalarla karşılaşabilirsiniz. Eğer bu sürümü yüklerseniz stabil bölüştürme çıktığında ona dosdoğru yükseltme yapamayacaksınız. Eğer sistemde hatalar keşfederseniz bunu hata bildirme arabulucu ile bildirebilirsiniz.

Elementary OS 6 Beta 64 bit indirme sayfası (2,55 GB)

Sizler gelen değişiklikleri tatmin edici buldunuz mu? Yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/elementary-os-6-beta-cikti-neler-geldi
Yorumlar