Webrazzi E-Ticaret 2021 Ernst & Young Türkiye (EY) Perakende Lideri Elif Koç'un 'Gerçek E-ticaret Fırsatını Nasıl Yakalarız?' sunumuyla devam ediyor. Koç, sürmekte olan pandeminin bir çok tüketiciye parasal hasar verdiğini ve tüketicileri şehvetli gerginlik altına soktuğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Anında peşinde yaptıkları tüketici araştırmalarıyla ilgili şöyle bilgiler verdi: "Yaklaşık 40-45 günde bir bütün dünyada 20 binden artı katılımcıyla anketler düzenliyoruz. Amacımız geleceğin tüketicisini resmetmek. Bu doğrultuda, tüketicilere salgınının yarattığı dehşet ikliminin yaşama şeklini nasıl etkilediğini ve bu korkunun ne süre biteceğine dair sorular sorduk. Yüzde10'luk kesim bundan etkilenmediğini söyledi. Diğerleri de pandeminin bitiminden genel olarak bir yıl sonrasında bu korkudan kurtulacağını belirtti. Benzer çalışmayı e-ticaret ayrıca de geleneksel perakende şirketlerini idare eden yöneticilerle yaptığımız anketlerde de aynı sonuçlar gördük. Tüketiciler zaten pandemi bittikten 6, 12 ay ya da daha uzun bir süre daha sonra salgın korkusunu yeneceklerini söylerken gerçekten yöneticilerinde çok ayrı düşünmediğini gördük. Bu araştırma sonunda gerçekte tüketicilerin adi hayatlarına dönmesinin süre alacağı ortaya koyuldu."

TV satışı 3,7 milyon adet oldu

Yukarıda anlatılan şeyin tam olarak ne çağırmak istediğini tüketicileri pandemi sonrasında dört segmente ayırarak açıklayan Koç, "Segmentler, geçen seneye göre değişim gösterdi. Bu, tüketicilerin pandemiye olan duygusal yaklaşımları üzerinden değişti. Tüketicilerin 40'ı gelirlerinin düştüğü görüldü. Yüzde 60'ı paralarını nasıl harcayacakları konusunda daha dikkatli düşündüğünü ortaya koydu. Yüzde 41'i esas olmayan harcamaları kestiğini açıkladı. Yüzde 46'sı yüksek fiyatlı ürünlerin satın alınmasını / değiştirilmesini ertelemekte ya da daha uygun fiyatlı alternatiflerine yöneldiğini söyledi. Mesela televizyon satışları 3,7 milyon adede ulaştı. Bu büyümenin yarısına yakını uygun fiyatlı alternatiflerden geldi. Çok daha büyük markaların pazar payı kaybettiklerini veya oysa koruyabildiklerini gördük. Burada ertelemekten ziyade 'down trade' yani bir alta kayma eğilimi göze çarptı. Diğer kategorilerde de benzer şey laf konusu..."

Elif Koç verdiği bilgilerin ardından bu segmentleri nasıl detaylandırdıklarını ise şöyle anlattı: " Tüketicilerin yüzde 31'i şartlar içinde zorlandığını ve endişeli olduğunu belirtti. Kendilerinin ve ailelerinin sağlıkları ile, kişisel mali durumları ve ekonomiyle yakından ilgilendiklerini söyledi. Maliyeti azaltmak ve COVID'den uzaktan durmak için davranışlarını değiştirdiğini açıkladı. Sert ama etkilenen kısım ise hayatlarının tüm yönüyle ilgilenirken yaşama biçimlerini ve hayata manzara açılarını değiştirdiğini söyledi. Krizin kısmen yakında geçeceğini düşündükleri için, daha iyi başa çıkabileceklerini hissettiğini anlattı. Yüzde 30'u iyi ve adapte olduğunu belirtti. Bu tüketiciler genelde pandemi ile başa çıkabilmekte ve kontrolü ellerinde hissettiklerini söylerken bir ay öncesine kadar mali olarak daha iyi olduklarını söyledi. Yerel ekonomi üzerindeki etkisi açık havada böylece pozitif kaygılanmadıklarını belirtti. Pandeminin sonucu olarak davranışlarını adapte ettiğini kaydetti. Yüzde 26'sı ise etkilenmediğini ve kaygısız olduğunu söyledi. Bu tüketiciler genel olarak pandemi ile başa çıktığı ve kontrolü ellerinde hissettikleri gözlemlendi. Bir ay öncesine göre finansal olarak daha iyi oldukları ve lokal ekonomi üzerindeki etkisi dışarıda pek fazla kaygılanmadıkları görüldü. Yüzde 39'u mağazalardan satın aldığım şeyler için daha artı online alışveriş yapacağını söylemiş.

Online'a geçiş, sektörlerde milyarlarca dolarlık değerinde kaymalarına sebep olacak

Elif Koç,10 yılda gerçekleşmesi beklenen dijitale kayışın birkaç ay içerisinde gerçekleşmesi, tüketicilerin tüketim davranışlarını da kalıcı olarak değiştirmesine yol açtığını söylüyor. E-ticaret yöneticileri yüzde 100'ü dijitale kayma davranışının kalıcı olacağı görüşünde... Perakende yöneticileri ise bu oranın yüzde 87 olacağını düşünüyor. Koç, bu sonuçlara tarafından online alışverişe geçişin sektörlerde milyarlarca dolarlık değerinde kaymalarına sebep olacağını düşündüğünü sözlerine ekliyor.

Tüketicilerin yüzde 72‘si sıradaki indirim ve kampanya dönemine dek alışverişlerini ertelediğini gösteren Elif Koç. kampanya dönemlerinin (Kara Cuma, En Uzun Gece, vb.) online kanal için daha da kayda değer olması mecburi gözüktüğünü söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Tüketiciler online kanaldan alışverişlerine kategori bazında bambaşka yaklaşıyor. Tüketicilerin online kanaldan satın alma olasılığının en yüksek olduğu kategoriler bununla beraber satın alırken hizmet ve tavsiyeye değerinde verme olasılığının en yüksek olduğu; teknoloji, kozmetik, giyim kategorileri olarak öne çıkıyor. Bu şart mağazaların rolünü bir defa daha düşünmeye sebep oluyor. Market alışverişi yapan tüketicilerin yüzde 49'u baştan satın alma seçeneğini kullanıyor. Bu durum; markalar için tüketicilerin gözde mahsul listelerine girmenin önemini tüketicinin yeni bir ürünü keşfetme yolları üstüne çalışılması gerektiğini de gösteriyor.

Sunumu tüketicilerin tip hizmetlerine verdiği değerin artışı ile online kanal, öncelikli satın alma kanalı tercihi haline geldiği belirtiliyor ve sözlerine şöyle son veriyor: "Pandemi esnasında tüketicilerin yüzde 55'i market alışverişlerini asgari bir kere online kanaldan yaptı. Bunların yüzde 42'si pandemi sebebiyle bundan böyle daha artı internetten sipariş verdi."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/17/elif-koc-tuketicilerin-yuzde-87-si-ise-dijitale-kayma-davranisinin-kalici-olacagi-gorusunde/