Akıllı telefonlardan daha sonra nasıl bir gelecek ile karşılacağımız büyük bir merak konusu. Elon Musk ise Neuralink projesi ile bu geleceğin ilk kilometre taşını döşediğine inanıyor. Neuralink için gelen son büyük yatırım ise yatırımcıların da bu hayale inandığını gösteriyor.

Elon Musk kadar ilk paylaşıldığında epeyce coşku uyandıran proje, geçen sene yapılan lansman sonrası ise hayal kırıklığı yarattı. Bilhassa Nöroloji uzmanları bir kabloyla kafatasına bağlanan aygıt hakkında bu lansmanda yeterli bir sunum yapılmamasını eleştirdi. MITOS’de bu yapılan deneylerin şarlatanlık olduğunu açıklamıştı. Şirketin CEO’su da kısa bir süre istifa etti.

Elon Musk, Tesla AI Day etkinliğinin tarihini açıkladı

Tüm bu negatif gelişmelere rağmen içlerinde Google Ventures ve OpenAI CEO’su Sam Altman gibi önemli isimlerin bulunduğu yatırımcılar Neuralink için 205 milyon dolar gibi büyük bir yatırım yaptı. Büyük yatırımcılar arasında Peter Thiel Founders Fund‘da yer alıyor. Şu lahza için hangi yatırımcının projeye ne dek yatırım yaptığı ise detaylanmadı.

Neuralink projesini epeyce gizli yürüten Elon Musk, son olarak Twitter üstünde bir maymun videosu ile paylaşım yapmıştı. Musk bu proje için şimdiye dek proje için 363 milyon dolar yatırım toplamayı başardı.

Google Ventures, Alphabet şirketinin bir parçası olsa da, Google’dan egemen bir şekilde hareket ediyor. Yatırım şirketi potansiyel teknolojik projelere kendi kararıyla yatırımlar yapıyor. Bu anlamda yatırımın Google ile doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor.

Neuralink projesi ilk olarak 2016 yılında ortaya çıktı. Projenin detayları az önce netleşmeden, iki yıl önce 51 milyon dolar yatırım aldı. Projeye yatırım yapan firmalarla nasıl ayrıntı paylaşıldığı ise merak konusu. Zira bu değin büyük bir yatırım için Neuralink’in şimdiye dek ortaya meydana çıkan cihazdan çok daha artı potansiyeli yansıtmış olduğu tahmin ediliyor.

Elon Musk, yeni iletişim çağı için iletişimi kafatasına takılan bir çiple gerçekleştirmenin arkasında. Her ne değin bu çaba bazı kesimler göre insanları köleleştirme gibi algılansa da, Musk beş yıldır gizlilik içinde projeyi yürütüyor. Yine bir takım tıp uzmanları da projenin felçlileri ayağa uyandırmak gibi bir başarıya ulaşamayacağı görüşünde. Proje ile ilgili temel bilgilere sahip olsak da, Neuralink‘le ilk defa geçen sene karşısında karşıya geldik.

Elon Musk bu teknolojiyi başlangıçta felçli ırk için uygulamak istiyor. Buna tarafından Neuralink teknolojisi insan beynini yapay zeka ile birleştirerek ‘AI simbiyozu‘ elde edecek. Bu çip insan beyni ile yapay akıl arasında bir köprü işlevi görecek. Böylece ahali yalnızca düşünerek kesin eylemleri gerçekleştirecek. Elon Musk, bir maymunun yalnızca düşünerek oyun oynadığı bir videoyu da daha önce paylaştı.

Kafatasına yerleştirilen çipin pilinin nasıl dolacağı ise en fazla merak edilen sorulardan biriydi. Bu sorunun yanıtı yeniden Elon Musk’tan kablosuz şarj teknolojisi biçiminde geldi.

Ama yeni kablosuz çok miktar teknolojilerinin havadan aktarımına rağmen, kafatasına gönderilecek bir akımın nelere yol açabileceği ise üzüntü yaratıyor. Tekrar ayrı bir yoldan yapılacak enerji aktarımının nasıl olacağı da merak konusu. Neuralink’in bu esas soruna bütünüyle nasıl çözüm getirdiğini ise esas lansman sonrası görebileceğiz.

Neuralink projesi için toplanan 205 milyon dolar yatırım sizce ne ifade ediyor? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/elon-musk-neuralink-projesi-buyuk-yatirim