Geçtiğimiz haftalarda Elon Musk, Lex Fridman ile yaptığı röportajda SpaceX'in 10 yıl içinde insanları kızıl gezegen Mars'a indireceğini açıklamıştı. Yıllar içinde hedefine ulaşmak için istikrarlı adımlarla ilerleyen Musk, dünyanın problemlerini şimdiden Mars planları ile ilişkilendiriyor. 

Vizyoner meslek adamı dün attığı tweet ile bir kez daha dünyada yaşanan doğum oranı düşüşüne dikkat çekti. Yıllar içinde böylece çok kere doğum oranlarının düşmesini bir problem olarak değerlendiren Musk, dün paylaştığı tweette "Popülasyon çöküşü hakkında fazla daha fazla üzüntü duymalıyız" dedi. BM öngörülerinin tamamen saçmalık olduğunu savunan Elon Musk, takipçilerinden sadece geçen seneki doğumları, yaşam beklentisiyle çarpmalarını istedi. Bu durumun tersine çevrilmediği sürece en iyi olasılığı temsil ettiğini sözlerine ekledi. 

Elon Musk ayrıca eğer Dünya için yeteri kadar insan yoksa, Mars'ta yaşamak için kuşkusuz yeteri değin insan olmayacak yorumunu paylaştı. 

Musk bunlara ek olarak doğum oranlarına dair NPR ve BBC'den 2 öbür makale paylaştı. Makalelerden ilki ABD'de 2020 yılında doğrum oranlarının yüzde 4 düştüğünü belirtiyor. Bir diğeri ise dünya doğurganlık oranlarının dudak uçuklatan bir düşüş yaşayacağını aktarıyor. 

Elon Musk'ın Mars'a takriben bin Starship uzay aracı göndererek, bir milyon insanın yaşadığı sürdürülebilir bir büyük kasaba inşa etmeyi planladığını belirtelim. 

Aslına bakarsanız, nüfusun azalması pek fazla yayın kadar gezegen için olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Zira kaynaklarımız kısıtlı ve nüfusun azalması bu kısıtılı kaynakları bereketli bir şekilde kullanmamızı sağlayabilir. Elon Musk'a açıklama bırakan takipçilerden biri bunu niçin fena bir gelişme olarak yorumladığını sorduğunda bir başka takipçi şöyle yanıtlıyor:

Eksilen nüfus ve artan hayat beklentisi ile vatandaşların çok büyük bir kısmı ihtiyar ve emekli olacak. 1960 yılında sosyal sigortadan faydalanan her bir emekli karşılığında 5.1 çalışan vardı. Derhal bu oran 2.7'ye düşmüş durumda. 

Bu takipçinin kullandığı verileri ABD sosyal güvenlik kurumunun yayınladığı tablo ile onaylamak muhtemel. Kısacası problemin, çevresel yok ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. 

Halihazırda kurgulanan ekonomik armoni, gelecekte daha büyük krizlere yol açabilir. Oysa robotlar, suni zeka, alet öğrenimi ve robotik süreç otomasyonunun manuel işlerin büyük bir kısmına göz diktiğini düşünürsek, bebek yerine getirmek yerine idareli yapıyı başkalaştırmak uzun vadede daha çevreci bir çözüm olarak öne çıkıyor. kanımca, atama bazlı çalışma ve ödemelerin, kurumsal kabiliyet gelişimi programlarının ve vatandaşlık maaşı gibi yaklaşımların çıkış noktası da bu. 

öte taraftan dünyadaki problemleri çözmenin Elon Musk'ın Mars projesi üzerinden kazanç elde etmesini kısıtlayacağı açık. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/19/elon-musk-dogum-orani