Mynet Kurucu Başkanı Emre Kurttepeli için 2020, pandemi döneminin kötümserlik ve çaresizliğini bir yana koyarsak, ailesiyle bol süre geçirdiği ve aralıksız ertelediği birçok işi bitirebildiği bir sene oldu. Salgın öncesinde Mynet'te ekipleri uzaktan çalıştırmayı test ettiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını belirtiyor ve ekliyor: "Bu hastalığın ülkemizde görüldüğü birincil günlerden itibaren ekibimiz ağırlıklı olarak uzak çalışıyor. Teknoloji şirketi olarak bununla ilgili her türlü altyapımız hazırdı, böylece de hiç zorlanmadık."

Dijitalleşme süreci hızlandı

Ona kadar 2020 yılında Covid-19'un etkisi dijital dönüşümü daha da hızlandırdı. Alışkanlıklarda büyük değişiklikler meydana geldiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: "İşimizi çevrimiçi bir şekilde halledebileceğimizi gördük. E-ticaret, sosyal ağ kullanımında büyükçe bir artma yaşandı. Acilen geleceğe odaklandığımızda, pandemi ile gerekli değişen hayat alışkanlıklarımızın büyük bölümünün daimi olacağını düşünüyorum. Dijital uygulamaların desteğiyle uzakta alıştırma birçok kurumda standart bir kullanım, uzakta eğitim genel eğitimin değişmez bir parçası olacak. Cep telefonunuz varken banka şubesine ne ihtiyacınız var? bu nedenle dijital dönüşümün her alanda hızlanacağını öngörüyorum."

Columbia Üniversitesi mezunu Kurttepeli, küresel çapta kullanılmaya başlanacak olan 5G teknolojisinin de ön plana çıkacağını öngörüyor. 5G telefon dışarıda afiyet, otomotiv, davet ve hizmet gibi çoğu sektörde de köklü değişikliklere niçin olacağını düşünüyor ve 2021'de öne çıkacak teknoloji trendlerini şöyle sıralıyor:

Ağırlıklı insan gücüne dayanan sağlık durumu sistemi, bu bağımlılığı eksilmek nedeniyle teknolojik çoğu yeniliğe kucak açacak. Bu alanda 2021'de birçok yeni girişimle tanışacağımıza inanıyorum. Özellikle üretimde Otomasyon ve Yapay Akıl kullanımı çabuk artacak. Yapay zekanın 2021 boyunca da çevremizdeki dünyayı yorumlamamıza ve anlamamıza asistan olacak daha değerli bir araç haline geleceğini düşünüyorum.

Pandemi bununla beraber bize, çevrenin ve gezegenimizin iyiliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Çevre sorunlarına karşı yenilikçi çözümler getiren yeşil girişimler, yükselen bir trend olarak bütün dünyada ilgi görüyor. Türkiye'de de yeşil girişimlerin sayısı her geçen sene artıyor. Çevreye ve doğaya daha aklıselim olacağımız bir dönem başlıyor.

Üç manâlı unsur

Şimdiye değin 40'tan pozitif teknoloji girişiminin kurucusu olan Kurttepeli, 2021'de girişimcilerin mutlaka bunları göz önünde bulundurmalı dediğiniz üç şey nedir sorusunu ise şöyle cevaplıyor:

En kötüsünün geride kaldığına inanıyorum. Birçok ülkedeki kısıtlamalar ve aşı konusundaki çok değerli gelişmeler ışığında 2021'nin ilk çeyreğinde normale dönüş başlayacak. Girişimcilere tavsiyem, çoktan çoğalma planlarını devreye alsınlar. Yatırım bulgu imkanları 2020 yılına kadar nispeten kolaylaşsa da önceki seviyesine gelmesi 2022'yi bulacak, nakit akışı planlarını buna göre ayarlamalarını öneririm. 2021 girişim olarak stratejik düşünme yılı olacak, kısıtlı kaynakları nerede kullanacağını iyi planlamak gerekiyor. 2021 sonunda ayakta kalanlar daha da güçlenecek. Yani bu dönemi atlatınca öncesinden daha iyi günler onları bekliyor. Bunu akıllarından hiçbir vakit çıkarmasınlar. Şimdiden global arenada savaşacak ekipleri kurmalarını öneriyorum.

"Çabuk ve yavaş dikkate almak"

Kurttepeli'nin bu yıl en beğenerek okuduğu kitap, Daniel Kahneman'dan “Thinking, Fast and Slow” yani ‘Seri ve Yavaş Düşünmek'. Bu kitabın insanın irrasyonel us biçimine mantıklı bir yorumlama getirdiğini düşünüyor ve ekliyor: "İnsani zaaflarımızın kararlarımızı etkilediğini söylüyor, nasıl hatalı kararlar verebileceğimizi örneklerle yüzümüze vuruyor. Bu kitap, hayatında kendi kararlarını vermeye çalışan cümbür cemaat için sahiden büyük bir kılavuz."  

Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com