Bilim insanları dünyanın en eski hayvan fosili örneklerini bulmuş olabilir. Yeni bir çalışma, 890 milyon yıllık bitik, solucan yarı organizmaların eski deniz süngerleri olabileceği sonucuna varıyor. İddia doğrulanırsa, en eski süngerlerin kökenini yaklaşık 350 milyon sene geriye itecek. Böylece bu fosiller, şimdiye dek keşfedilmiş en eski hayvan fosilleri olacak.

Kuş vücudunda T-Rex kafası: 120 milyon yıllık fosi

Kayalarda en eski hayvan fosili örnekleri

Çalışmayı Kanada’daki Laurentian Üniversitesinden Jeolog Elizabeth Turner liderliğindeki bir takım yaptı. Turner, yirmi yıldan uzun bir süre önce ülkenin kuzeybatı kesiminde yüksek lisans öğrencisi olarak saha çalışması yaparken, kaya oluşumlarındaki fosilleşmiş yapılara rastladı. Daha pozitif misal toplamak için son yıllarda bölgeye gitti. Yoğun fakat gözenekli iskeletlere sahip basit su hayvanları olan çok daha modern süngerlerin analizlerinde ilerlemeler ona asistan oldu.

En eski hayvan fosilleri

Araştırmacılar, bulgularını geçtiğimiz gün Nature dergisinde yayımladı. Bilim insanları, Dünya’daki yaşamın yaklaşık 3.5 milyar yıl önce ortaya çıktığına inanıyor. En eski hayvanlar fazla daha sonra ortaya çıktı. Ancak fosillerin eksikliği sebebiyle bütün olarak ne vakit olduğu konusu halen ihtilaflı.

Şimdiye kadar en eski ve net sünger fosilleri, hayvan çeşitliliğinin evrimindeki bir patlamanın meydana geldiği Kambriyen Dönemi’nin başlangıcına, yaklaşık 540 milyon yıl öncesine ait. Tartışmasız en eski fosiller hayvanların sert iskeletler, dış iskeletler ve kabuklar geliştirdiği Kambriyen dönemine kadar uzanır. Turner’ın keşfi, süngerlerin bu hayvanlardan önce var olduğunu destekliyor.

Egzersiz bulgularına yönelik ağız dalaşı sürüyor

Süngerlerin hayvan yaşamının en esas formlarından biri olduğu göz önüne alındığında, Turner’ın da dediği gibi birincil hayvanların sünger olması muhtemel. Turner’ın keşfi doğrulanırsa, birçok bilim insanının daha önce hayvan yaşamını teşvik etmek için yeterli oksijen olduğuna inandığı zamandan önce Dünya’da çoğu organizma yaşıyordu. Keza Dünya’daki yaygın buzul çağlarından önce de yaşamış olacaklardı.

Dünyanın en eski hayvan fosilleri keşfedildi

Genetik verilere ve göreceli basitliklerine dayanarak, süngerlerin genel olarak hayvan yaşamının en eski formu olduğu düşünülmekte. Turner, çağdaş süngerler üzerinde deneyler yaptı ve antik kayalarda süngerlerin korunması üstünde çalıştı. Yapısı bakımından siyanobakterilerden daha karışık olduğunu belirtti. Tümü, çalışmasındaki yapıyla yakından ilişkiliydi.

Ama Lozan Üniversitesinden paleobiyolog Jonathan Antcliffe gibi bazı bilim insanları örneklerin sünger fosili olduğuna ikna olmadı. Antcliffe, “Hayat ağacının herhangi bir yerindeki organizmalar kıpır kıpır, ufak dallanan ve her yerde birleşen yapılar oluşturabilir. Bu fosiller, sünger olarak tanımladığımız spikül isimli mineralize iskelet parçaları gibi özelliklerden mahrum.” dedi.

Arkasında Antcliffe, Kambriyen Dönemi’nden önce besin, biyomineral ve oksijen varlığı açısından bulgunun bütün okyanus ekosistemi hakkında bildiklerimizle uyuşmadığını söylüyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/en-eski-hayvan-fosili-kesfedildi-890-milyon-yillik