Geçen yılın Kasım ayında WhatsApp Business API'ın bulut tabanlı versiyonunu test etmeye başlayan WhatsApp, dün WhatsApp Cloud API'ı bütün işletmelere açtığını duyurdu. Mark Zuckerberg göre Conversations etkinliğinde açıklanan bu yeni gelişme ile hem büyük markalar keza de ufak işletmeler WhatsApp Cloud API'dan faydalanabilecek. Zuckerberg etkinlikte, 1 milyardan pozitif kullanıcının WhatsApp işletme hesabıyla etkileşime geçtiğini hatırlattı. 

Hatırlarsanız, 2019 yılında WhatsApp'ın Renault ile gerçekleştirdiği Türkiye'deki WhatsApp Business API ortaklığının arkadaki planını sizlere aktarmıştık. Geçtiğimiz yıllarda sadece Türkiye'de değl küresel pazarlarda da öyle çok marka WhatsApp Business API'dan faydalandı. Bu markalar aralarında Vodafone, Coppel, BMW, KLM, Iberia Airlines, Itau Brazil ve iFood da yer alıyor. Şimdiye kadar markaların faydalandığı WhatsApp Business API, ürünün "on-premise" versiyonu olarak konumlanıyordu. Keza markalar, bu versiyonu bedava olarak kullanabiliyordu.

WhatsApp Cloud API işletmelere ne sunuyor? 

Ürünün bulut tabanlı versiyonu ise büyük markalardan ziyade küçük işletmeleri hedefliyor. Daha önce haftalar süren entegrasyon süreçlerini, dakikalara indirgeyen bulut tabanlı WhatsApp Business API yeniden işletmelere bedava olarak sunuluyor. 

gerçi WhatsApp Business kullanan işletmelerin bölgeye ve gönderilen mesaj sayısına tarafından WhatsApp'a ödeme yaptığını hatırlatalım.

giderken WhatsApp Business API uygulamak isteyen işletemelerin, Zendesk, Twilio gibi platformlardan destek alabileceğini eklemekte fayda var. WhatsApp, bölgeye tarafından, API'a lokal iş ortakları eklemeye devam ediyor.

WhatsApp Business'ın yeni özellikleri 

Etkinlikte WhatsApp Business'a gelen yenilikler de açıklandı. WhatsApp Business uygulaması bundan böyle Premium hizmetler de sunacak. Premium hizmetler dahilinde işletmeler eş zamanlı olarak 10 cihazda sohbet gerçekleştirebilecek.

Keza işletmelerin yeni kişiselleştirilmiş sohbet bağlantılarından faydalanabileceğini belirtelim. İşlemeler söz konusu sohbet bağlantılarını Instagram ve Facebook'ta da kullanabilecek. Bu özelliklerin karşılığında WhatsApp, işletmelerden belirli bir komite ücreti alacak. Şu an için Premium hizmetlerin ne vakit kullanılmaya başlanacağı az önce bilinmiyor. 

Markalar ve mesajlaşma odağında öne çıkan veriler 

Etkinlikte WhatsApp Business kullanan işletmelerin galibiyet hikayelerine ve sohbet odağında öne çıkan verilere de yer verildi. Gartner araştırmasına tarafından 2025 itibariyle tip hizmetleri organizasyonlarının yüzde 80'i native mobil uygulamarı bırakarak, 3. parti platformlar üzerinden mesajlaşmaya başlayacak. Forrester verilerine tarafından ABD'deki yetişkinlerin yüzde 50'si sohbetleri e-ticaret için kullanıyor. ABD'deki 25-34 yaş arası kullanıcıların yüzde 62'si sohbeti e-ticaret için kullanıyor.

İşletme Mesajlaşması Genel Müdür Yardımcısı Matthew Idema'nın paylaştığı verilere tarafından; haftada 1 milyar kişi WhatsApp, Messenger ve Instagram Direct'i kullanıyor. Günde 140 milyardan artı mesaj gönderiliyor. 10 kişiden 7'si işletmelerle mesaj aracılığıyla iletişime geçmenin kendilerini işletmeye daha bağlı hissettirdiğini belirtiyor. Kullanıcıların yüzde 65'i e-posta ya da telefon üzerinden haberleşmek yerine mesajlaşmayı tercih ediyor. 

Idema, KLM'nin Messenger ve WhatsApp'ta makine öğrenimi destekli otomasyonu ile müşterilerin yanıt bekleme süresini sıfıra indirdiğini açıkladı. Ayrıca giyim markası C&A ise Brezilya'daki dijital gelirlerinin yüzde 50'sini WhatsApp üzerinden elde etti. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/20/whatsapp-cloud-api-tum-isletmelere-acildi