Akbank'ın katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz Experience Talks naklen yayın serimizin ilk bölümünde herif deneyiminin nasıl tasarlanması gerektiğini, ikinci bölümünde ise çalışan deneyiminin nasıl tasarlanması gerektiğini masaya yatırdığımızı sizlere geçtiğimiz aylarda aktarmıştık.

Konuşmacıları aralarında Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş ve Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç'un yer aldığı üçüncü canlı yayınımız Webrazzi'nin içerikten sorumluluk sahibi genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde gerçekleşti.

Experience Talks'un üçüncü bölümünde ise deneyimi tasarlarken kullanılan teknolojiler tüm detayları ile birlikte konuşuldu.

Deneyimin merkeze geldiğini ve pandemi ile daha da hızlandığı bir süreçten geçtiğimizin altını çizen Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş, içinde pek çok unsuru barındıran bir dönüşümden geçtiğimizi de belirtti.

Akbank teknoloji takımının 1400'ü aşkın kişiden oluştuğunu ve 160'tan artı takım halinde organize olarak çalıştığını da paylaşan Altıntaş, son yıllardan Akbank'ın büyük bir dijital mutasyon yaşadığını da paylaştı. Finans sektörünün dijital dönüşüm anlamında yola birincil çıkan sektörlerden biri olduğunu bildiren Altıntaş, yeni nesil bulut egzersiz modeli geliştirmek için çalıştıklarını da belirtti.

Yeni tür yazılımcıların fazla daha agile yazılım istediklerini bildiren Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç, günümüzde bütün uygulamaların hammaddesinin veri olduğunu da paylaştı. Koç, şirketin verisini anlayabilecek, bu veriyi sınıflandırarak teftiş altına alabilecek ardından ise veriye zeka katabilecek insanların ekip içinde olmasının epeyce önemli olduğunu belirtti.

Yeni nesil yazılım ekip liderlerinin olağan düşüncede yok de bambaşka tipte insanlarla ve bambaşka teknolojilerle çalışabilen ahali olduğunu bildiren Koç, bu şahısların günün sonunda sonuca odaklanabilen ve veriye dayalı karar verebilen kişiler olduğunu da paylaştı.

Son bir buçuk yılda hayatımız epey değiştiğini bildiren Altıntaş, pandemi öncesinde de uzak çalışmayı belirli ölçüde destekleyecek araştırmalar yaptıklarını hatırlattı. Pandemi ile birlikte bu çalışmalarının başka bir boyuta geçtiğini de sözlerine ekleyen Altıntaş, pandeminin ilk döneminde bankanın yüzde 70-80'inin evden çalıştığını belirtti.

Tip ve çalışanları dijital teknoloji ile bir araya getirdiklerini gösteren Altıntaş, hizmetlerinin hiç aksamadan devam ettiğini de paylaştı. Bankacılık sektörünün bu dönemde iyi bir sınav verdiğini de gösteren Altıntaş, geleceğe baktığımızda mevcuttakilerin de ötesinde bu modellerin bundan böyle daimi olacağına karşın talimat yaptıklarını da hatırlattı.

Pandemiyle birlikte sıhhat ve lojistik sektörlerinin arından en çok talebi teknoloji sektörünün aldığını bildiren Koç, pandemi yolculuğunun 3 bacağı olduğunu belirtti. Koç'a kadar bu üç üçgenin taban olmayan kenarı müşteriye dokunan bütün servislerini dijital ışık halkası getirmek, şirket içindeki çalışanların tüm operasyon ve aktivitelerinin dijital ışık halkası getirilmesi ve mahsul geliştirme ve inovasyonun dijital ülkü getirilmesi.

Hibrit çalışma şeklinin elbette devam edeceğini de paylaşan Koç, dünyanın daha milletlerarası bir hala geleceğini de sözlerine ekledi.

Tecrübe tasarımında birinci problemin insanı iyi anlamak olduğunu paylaşan Altıntaş, günümüzde bugüne değin hiç yapmadığımız kadar bilgi ürettiğimizi de paylaştı. Hayatımızın her boyutunda gelişen bir bilgi var olduğunu gösteren Altıntaş, işlerinin bu verileri bağlı yanlamasına getirerek deneyime dönüştürmek olduğunun da altını çizdi.

Eskiden kredi taleplerinin büyük bir bölümünü şubelerden aldıklarını hatırlatan Altıntaş, şu anda ise gereksinim kredilerinin yüzde 80'ini dijital kanallardan kullandırdıklarını da paylaştı. Yapay zeka uygulaması ile kredi başvurularını değerlendirdiklerini de paylaşan Altıntaş, bu teknoloji için Silikon Vadisi'nden bir şirket ile çalıştıklarını da aktardı.

5 yıl önce Microsoft Türkiye ekibinin yüzde 90'ının satış ve pazarlama alanında çalıştığını şu an ise ekibin yüzde 60'ının teknik çalışanlardan oluştuğunu paylaşan Koç, Türkiye'de bulut tabanlı yaptıkları projelerin yüzde 60'ından fazlasının açık kaynaklı olmaya başladığını da belirtti.

Microsoft Türkiye'nin tüm teknoloji ve çözümlerini sergilediği bir teknoloji merkezine sahip olduğunu da gösteren Koç, bu merkezde 100'ün üzerinde çözüm bulunduğunu ve bu çözümlerin 80'nin Türkiye'deki çözüm ortakları göre geliştirildiğini de aktardı.

Günümüzde sadece finans sektörünün değil tüm sektörlerin iyi birer bilgi bilimci olmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Altıntaş, biriken verinin değere dönüştürülmediği sürece hiçbir sektör güvende olmadığını da sözlerine ekledi. Her sektörün değişmeye ve bilgi odaklı ışık halkası gelme zorunluluğu olduğunu da belirten Altıntaş, veriyi işlemenin yaşamsal bir galibiyet faktörü olduğunu da belirtti.

Teknoloji trendlerinin 6 asıl başlıktan oluştuğunu bildiren Koç, bu trendleri ise yapay akıl ve data, sürdürülebilirlik, dijital afiyet teknolojileri, artırılmış gerçeklik teknolojileri, uzay araştırmaları ve yeni tür yetenekler olarak sıraladı.

Videoyu buradan izleyebilrsiniz:

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/28/experience-talks-un-ucuncu-bolumunde-deneyimi-tasarlarken-kullanilan-teknolojiler-konusuldu