Teknoloji devleri Antitröst davaları ile uğraş ederken, Facebook davalardan haklı çıkmanın yeni bir yolunu buldu. Şirket, tekelleşme iddialarından kaçınmak için muhalif şirketlerin, Facebook ile rekabet edebilecek nitelikte bir sosyal medya şirketi kurmasına destek verecek. 

Bir lisans anlaşması kapsamında rakiplerin Facebook'un koduna erişmesini sağlamaya hazırlanan şirket, rakiplerin Facebook gibi bir sosyal ağ yapı etmesini kolaylaştıracak. Facebook'un avukatları bu öneriyi şirkete 9 Aralık'ta yani Instagram ve WhatsApp'ı Facebook'tan yarmak isteyen 2 dev antitröst davasından önce sunmuştu. Öneri, soruşturmayı yürütenler tarafından reddedildi. 

WhatsApp ve Instagram Facebook'tan ayrılacak mı? 

Bu noktada 2 dev antitröst davasının ABD Federal Ticaret Komisyonu ve 48 bölge savcısı tarafından açıldığını hatırlatalım. Davalar, Facebook'un rakiplerini büyümeden elimine ederek, ortadan kaldırdığını iddia ediyor.

Antitröst davaları şu an için ciddi yaptırımlar uygulayacakmış gibi görünse de kişiye özel görüşüm Facebook'un konu hakkında küçük şansın dönmesi yaparak faaliyetlerini sürdüreceği yönünde. Wall Street analistleri ve hukuk uzmanları da davaların, şirketin bölünmesiyle sonuçlanacağını düşünmüyor. 

Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği de WhatsApp ve Facebook verilerinin birleştirilmesi üstüne dava açmıştı. Ama dava para cezası ile sonuçlanmış ve Facebook'un meslek modelinde kayda değer bir başkalaşım yaratmamıştı. Avrupa Birliği'nin 2019'dan bu yanlamasına Facebook Marketplace'i de taşıyan davalar açtığını belirtmekte menfaat var.

Tekelleşme nedeniyle Facebook'a dava açan girişimler piyasadan siliniyor

Buna ek olarak 4 farklı teknoloji şirketi Ocak ayında dava açarak Mark Zuckerberg'in istifa etmesini ve şirketin piyasadaki rekabeti öldüren tavrını bırakmasını istemişti. Farklı alanlarda etkinlik gösteren bu 4 teknoloji şirketi sosyal ağ ve pazaryeri uygulaması Circl, kimlik düzeltme girişimi Beehive Biometric, sohbet uygulaması Reveal Chat ve parasal servis sağlayıcı Lenddo idi. Bahsi geçen şirketlerin iki tanesinin hemen faaliyetlerini sonlandırmış olması ise davalarında haksız olmadıklarının manâlı bir göstergesi. 

Antitröst davalarındaki son gelişmeler neler? 

Gelelim antitröst davalarındaki gelişmelere bölge başsavcıları Facebook için özel reklam avantajları sunan Google'a dava açtı. Teksas Baş savıcısı Ken Paxton liderliğinde açılan dava, Google'ın adtech alanındaki tekelleşme gücünü adil olmayan bir şekilde kullandığını öne sürüyor. 

Antitröst davaların daha alçak komitesinde bulunan vekil David Cicilline ise Facebook'un klasik tekel davranışını sergilemesinin arkasında, bünyesinde bulunan kuruluşların esas şirketten ayrılması gerektiğini açıkladı. 

Facebook antitröst davaları için hangi adımları attı? 

Facebook, FTC davasında elini desteklemek için geçmişte hükümetin antitröst davalarını yürüten avukatları işe aldı. Hem şirket içinde "rekabet problemleri"ne odaklanan yeni bir inisiyatifi hayata geçiren Facebook, data güvenliği problemleriyle gündeme geldiği Mayıs 2019'dan bu yana düzenli olarak avukat ve politika uzmanlarını işe almaya devam ediyor. 

bizzat açılan davalar, Facebook'un ya da teknoloji devlerinin operasyonlarını önemli seviyede etkilemeyecek. Oysa bu gelişmeler ışığında ABD'nin dijitale ve teknolojiye odaklanan, daha iyi ve geniş detaylı yasal düzenlemeler hazırlamaya başlayacağını söyleyebiliriz. Yakın zamanda GDPR'ı yetkisiz bulan Avrupa Birliği'nin DSA ve DMA yasalarına odaklanması da bunun en güzel örneklerinden biri. 

Kaynak: webrazzi.com