Bir buçuk yıldır devam eden Covid-19 pandemisiyle birlikte uzak egzersiz konusu yaygınlaştı. Bu konuda irili ufaklı çoğu şirket de yeni karaların eşiğine geldi. Yaklaşıık 60 bin çalışana sahip Facebook da gelecek yılın birincil yarısına değin uzak çalışmaya devam etmeyi planlıyor.

Denizaşırı ülkelerden uzak alıştırma uygunluğunu artıracağını öngören Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, önümüzdeki haftadan itibaren ABD'deki personelin Kanada'dan ve Avrupa veya Orta Doğu'daki çalışanların ise İngiltere'den çalışabileceğini açıkladı. Zuckerberg böyle bir karar neden aldığını şöyle açıklıyor: "Uzakta çalışmanın bana uzun vadeli dikkate almak için daha artı alan verdiğini ve ailemle daha fazla zaman geçirmeme muavin olduğunu, bu da beni işte daha mutlu ve daha üretken kıldı."

Bu karar gerçekten fazla da şaşırtıcı değil. Çünkü şirket çalışanlarının uzakta çalışmaya geçiş başvurusunda bulunabileceğini geçtiğimiz Mayıs ayında duyurmuştu. Zuckerberg'e kadar şirket, önümüzdeki 10 yıl içinde iş gücünün yarısı uzaktan çalışacak. 

Facebook bir istisna değil

Şirketler tarafında çalışanlarını kalıcı olarak evden çalışmasına izin verme konusunda büyüyen bir ivme var. Çalışanlarının salgın sonrası uzaktan kalıcı olarak çalışabileceğini ve bazı şirketlerin ofis kiralamalarını iptal ettiği biliniyor. Salesforce, çalışanları için uzaktan çalışmayı kalıcı ülkü getirdiğini açıklamış, şirket paylaştığı bir blog yazısında "Sabahtan 9'dan akşam 5'e değin mesai" kavramının öldüğünü söylemişti.

Twitter CEO'su Jack Dorsey de çalışanlara gönderdiği e-postada, karantina sona erdikten sonra da daimi olarak evlerinden çalışmalarına izin verileceğini belirtmişti. Ford da tüm dünyadaki 30 bin çalışanının uzakta çalışmaya geçtiğini duyurmuştu.

Türkiye'de de şart bambaşka yok. Sabancı Holding, esnek ve uzakta çalışmayı daimi ülkü getirmiş, Şirket, "İşin Geleceğine Ahenk" başlıklı basın toplantısında şirketleri için ne gibi kararlar aldığını açıklamıştı. Akbank, esnek çalışmayı 3 farklı modelle daimi ışık halkası getirmiş, Müşterilere birebir hizmet bahşedilen şubeler yerinden çalışmaya devam edeceğini; Genel Müdürlük ekiplerinin yüzde 52'si uzakta, yüzde 36'sı hibrit düzende, yüzde 12'si ise ofisten çalışacağını kaydetmişti. Uzakta çalışmayı daimi ülkü getirecek Yapı Kredi Teknoloji, çalışanlarına fatura desteği de sunacağını açıklamış, Hatta evden alıştırma düzenine geçiş, salgınla başlayan düzenin devamı biçiminde olacağını belirtmişti.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/11/facebook-2022-uzaktan-calismaya-devam-edecek