Facebook ve Webrazzi ortaklığıyla, 10 bölüm sürecek ve bu seneki konsepti Hello Future olarak belirlenen Facebook Tech Talks adlı canlı yayın serimizin ilk bölümü sona erdi. Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğü üstlendiği AR/VR: Bağlantının Yeni Boyutu ve Geleceği adlı ilk oturumda ise konuklarımız Kaan Camgöz, Leo AR CEO ve Kurucusu Dana Loberg, Impressions Kurucu Ortak & CEO'su Murat Deligöz oldu. 

Bu oturumda detaylı soru, yanıt ve örneklerle artırılmış hakikat ve sanal gerçekliğin, dünyayı nasıl birbirine daha da yakınlaştıracağını hep birlikte keşfettik.

https://www.instagram.com/p/CQQFrNtFu-O/

AR ve VR, son dönemde Facebook'un en yüksek yatırım yaptığı alanların başında geliyor

Facebook'un AR/VR alanında adımları ve şirketin bu yöndeki çalışmaları sorulduğunda Kaan Camgöz, birkaç yıl önce AR ve VR'ı geleceğin teknolojisi olarak ele aldığımızı, Covid-19 döneminin hızlandırdığı dijital dönüşümle bunun kitlelere yayıldığını söylüyor. Facebook olarak en yüksek yatırım yaptıkları ve heyecanlı oldukları konunun bunlar olduğunu bildiren Camgöz, son dönemde Facebook'un en fazla yatırım yaptığı alanların başında geldiğini ve bu sürecin bilhassa 2014'teki Oculus satın alımıyla başladığını söylüyor. Bugün baktığımızda ise iki alan da Facebook'un belli başlı odağında yer alıyor.

Artırılmış realite Facebook'ta esas bir parça haline dönüştü ve bu teknoloji akıllı telefonlar aracılığıyla şu an daha çok kullanılıyor. Bugüne değin geliştiriciler Facebook yoluyla 1.2 milyon AR efekti hayata geçirdi ve 600 milyon tekil kullanıcı etkin olarak bu efektleri kullanıyor. VR tarafında ise bilhassa Oculus öne çıkıyor. Çünkü 8- yılda çabucak artan Oculus, keza yeni teknolojileri bir araya getirdi keza de bu teknolojileri geniş kitlelere ulaştırdı.

Kaan Camgöz, Rayban ile bu kapsamda da bir iş birliği yaptıklarını ve kısa bir vakit sonra bir AR gözlüğü hayata geçireceklerini belirtti. Bütün bu yeniliklere tech.fb.com üzerinden ulaşmanın muhtemel olduğunun da altını çizelim.

Leo App'e dair bütün detaylar

Dana Loberg'e Leo App uygulaması soruldu ve Loberg kısaca Leo'nun yaptığı işi bizlere anlattı.

Türk girişimci Şahin Boydaş ve Dana Loberg tarafından kurulan sonrasında Dana Loberg'in devam ettiği Leo AR'da 15 kategori aşağı 200'den artı üç boyutlu obje bulunuyor. Bu objeler ile kullanıcılar, çevrelerini hakiki zamanlı olarak artırılmış teknoloji ile değiştirebiliyor. 3D modeller arasında Eyüp Sultan Camii gibi kültürel objeler de bulunuyor. Dilekçe, ücretsiz olarak çalışıyor. Kullanıcılarının kayda değer kısmını 8 ila 18 yaş aralarında değişiyor. Gelir paylaşımı modeliyle herkes Leo AR için dijital obje geliştirebiliyor.

Leo'nun geleceğine baktığımızda ise AR gözlükler ile hands-free interaction üzerinde bir çalışma yapılıyor. Bununla kişinin bulunduğu odayı tamamen bambaşka bir evrene dönüştürmesi mümkün olacak.

Deepfake konusunda korkular gerçeğe dönüşebilir

Murat Deligöz ise deepfake konusuna dair detaylı açıklamalarda bulundu. Medyanın bakışının deepfake'e karşısında her zaman negatif olduğunu belirten Deligöz, bu korkuların şimdilik boşboğaz çıktığını; ancak bu teknolojinin acilen fazla geliştiğini söyledi. Keza manzara hem de ses olarak deepfake bu dek gelişince nefret senaryolarının hakiki olabileceğini de sözlerine ekledi. Deligöz, hakiki videolarda bile deepfake'in bahane olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Yapay zekanın sahte ve gerçek videoları saptama etme konusunda tezgâhtar olduğunu ve Facebook'un da bunun öncülerinden olduğunu dile getirdi.

Vaktiyle deneysel olarak kullanılan AR ve VR, hemen ise markaların gelecek stratejileri arasında

AR ve VR teknolojileri bundan böyle yalnızca misafir etme için değil iş alanında da kullanılıyor. Kaan Camgöz, baktığımızda VR'ın en yüksek başvuru formu alanının oyun sektörü olduğunu söylüyor. Lakin artık turizm, emlak, afiyet gibi sektörlerde VR'ı iş yaşamında kullanmaya başladı, bundaki en büyük etkiyi de pandemi dönemi sağladı. Artık herkes VR gözlüklere daha kolay erişebiliyor. Yapılan araştırmalara tarafından VR gözlük sahiplerinin yüzde 60'ı bu gözlükleri her gün asgari bir kere kullanıyor. 2024'te ise ayrıca AR'ın ayrıca de VR'ın pazar büyüklüğünün 10 kat artması bekleniyor. 

Eskiden markaların bu teknolojileri deneyde kullanılan olarak kullanıldığını söyleyen Camgöz, derhal ise bu teknolojilerin markaların gelecek stratejilerine girdiğini söylüyor.

Leo App kurumsal alanda da etkinlik gösterecek

Leo, geçtiğimiz nisan ayında IVP'den Dennis Phelps, betaworks, Deutsch Telekom, Quake Capital ve diğer melek yatırımcıların katılımıyla Great Oaks Ventures liderliğinde 3 milyon dolarlık bir tohum yatırım almıştı. Şirket bu kapsamda D2C modele geçecek ve kurumsal alanda da faaliyet göstermeye başlayacak.

Impressions uygulaması 200'den pozitif ülkede aktif

Murat Deligöz, Impressions uygulamasının 200'ün üzerinde ülkede kullanıldığını ve bu ülkelerde birincil sırayı ABD'nin çektiğini söylüyor. ABD'yi Brezilya ve İngiltere pazarları izliyor. Kullanım şimdi daha çabuk çalışıyor, her geçen gün yeni ünlüler ekleniyor ve kullanımı kolaylaştırılıyor. Kendilerine en fazla gelen talebin watermark'ın kaldırılması yönünde olduğunu belirten Deligöz, bunun etik olamayacağını ve asla yapmayacaklarını söylüyor.

Şu lahza için sadece iOS'ta yer alan uygulamanın Android bekleme listesinde ise 100 bin birey bulunuyor. Android aktivasyonunun da kısa bir vakit daha sonra gerçekleştirileceğini belirtelim.

Son olarak geliştiricilere öneriler veren Murat Deligöz, geliştiricilerin İngilizce öğrenmesi gerektiğini söylüyor ve yapay zeka tarafına kaymalarını öğüt ediyor.

Facebook ile Hello Future konseptinde gerçekleştirdiğimiz Facebook Tech Talks oturumlarının devam edeceğini hatırlatalım. Yeni oturumlara dair ayrıntı için bizi takipte kalın!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/18/facebook-tech-talks-un-ilk-oturumunda-ar-ve-vr-teknolojilerine-dair-merak-edilenleri-konustuk