Temsilci bildiriminde bulunmayan Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına 10'ar milyon TL suç oluşturan kesildiğini ve bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu kere 30 milyon TL yönetimle ilgili para cezası kesileceğini Kasım ayının ilk günlerinde sizlere aktarmıştık

Söz konusu tebliğinden üzerinden 30 gün geçti ve resmi bir delege bulundurma şartını bilinen sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram'a 30'ar milyon TL'lik cezalar kesildi. sosyal ağ şirketleri önümüzdeki 1 ay içinde temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezaları 4'te 1 oranında azalacak.

Şu asıl dek yalnızca Rusya merkezli sosyal ağ platformu olan VKontakte göre vekil bildiriminde bulunulduğunu da ekleyelim. Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram vekil bildirmemeye devam ederlerse gelecek aydan itibaren Türkiye'deki ücret mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesi de yasaklanacak.

Hatırlatmak icabında Temmuz ayında Meclis'ten geçen 7253 sayılı sosyal ağ yasası gereği sosyal medya şirketlerinin Türkiye'ye vekil atamaları gerekiyordu.

Yasa, 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmiş olsa da Facebook, Instagram, Twitter, YouTube ve TikTok gibi şirketler Türkiye'de demin delege atamadı ve bu sebepten 5 aşamalı yaptırım planının ilk aşaması devreye alındı. 30'ar milyon TL'lik cezalar ile birlikte 5 aşamalı planın birincil 2 aşaması da gerçekleşmiş oldu.

Paylaşılan bilgilere göre reklam yasağının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde zorunlu yükümlülükleri yerine getirmeyen şirketlerin internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine de başvurabilecek.

Kaynak: webrazzi.com