Facebook, eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın seçildiği 2016 seçimlerinde oylamayı etkileyen sahte hesaplar sebebiyle büyük bir bezginlik çekti. Cambridge Analytica şirketine satılan veriler nedeniyle ortaya meydana çıkan skandal, öbür bir şekilde yeniden gündemde. İddiaya kadar Facebook, seçimleri tesir altına bölge sahte hesap kaldırmayı çok da kayda değer görmüyor. Bu iddianın sahibi ise eski Facebook çalışanı Sophie Zhang.

Zhang’e tarafından Facebook kendisine 68 bin dolar tazminat öneri etti. Peki ama Sophie Zhang bu tazminatı niçin almadı?

Facebook, kendi bilim kurgu evrenini yaratmaya çalışıyor

Facebook, sahte hesap silen personelden sessizlik anlaşması istedi

İddialara bakılırsa Facebook, Sophie Zhang‘e 68 bin dolar tahsis etmek için bir cins sessizlik anlaşması yapmasını istedi. Buna göre Zhang, tazminatı aldıktan sonradan Facebook karşısında konuşamayacaktı.

Zhang, ilk olarak 2018 yılında Facebook’ta düşük seviyeli bir bilgi bilimcisi olarak çalışmaya başladı. Ancak 2019 yılında Zuckerberg’in Senato’da ifadeye çağrılmasıyla önemli boyuta varan Cambridge Analytica skandalı, Zhang’ın ödev tanımını da değiştirdi.

Sophie Zhang, MITOS Technology Review’e verdiği röportajda 2019 yılından sonradan Facebook için seçimleri etkileyen sahte hesapları bulup silmeye başladığını anlatıyor. Ancak kısa bir süre önce Facebook, Sophie Zhang‘e teşekkür etti ve 64 bin dolarlık bir kıdem tazminatı paketi sundu. Bu paketin en ilginç tarafı ise Zhang’den şirketi kötülememesi için özel bir anlaşma içermesi.

Sophie Zhang

Sophie Zhang, bu anlaşmayı kabul etmedi ve Facebook yönetiminin sahte hesap engelleme ve bu sahte hesapların nasıl ve kimler tarafından oluşturulduğuyla ilgilenmediği iddiasında. Facebook’a 2019 yılında bu kritik göreve geldikten sonra aralıksız rapor sunduğunu ifade eden Zhang, bu raporlara manâlı notlarda ekliyordu.

Buna tarafından Zhang, Facebook sahte hesap sorununu Hindistan, Meksika, Afganistan ve Güney Kore de dahil elde etmek üzere düzinelerce ülkede saptama etti. Zhang raporda, bu sahte hesapların politikacıların halkı yanıltmak için politikacılar göre etkin şekilde kullanıldığı da iliştirdi. Facebook yönetimi ise Zhang’ın iddialarını kabul etmedi. Facebook yönetimi, Zhang’in tutucu sosyal ağ denetim anlayışı nedeniyle anlaşamadıklarını açıkladı.

Cambridge Analytica skandalı, Facebook’un bireysel verilerini paylaştığı şirketin, Facebook’tan izinsiz bir şekilde bu verileri satması ile başladı. Ama ana skandal bu verilerin Rusya kaynaklı hesaplar kadar binlerce sahte hesap olarak kullanılması ile ortaya çıktı. Bu Rus hesaplar, garip bir şekilde ABD seçimlerinde Trump yanlısı binlerce sahte hesapla seçimleri etkilemeye çalıştı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/facebook-tan-sahte-hesap-silen-personele-68-bin-dolar-teklif