6 Şubat'ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu acı bir şekilde baştan bizlere hatırlattı. Depremzedelerimizin farklı alanlara yönlendirilmiş ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan platformları da geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık.

7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin yaşanması ile birlikte fay hatları ile ilgili aramalarda da kayda değer bir büyüme yaşandı. Vatandaşlarımız için en önemli soru işaretlerinden biri ise evlerinin fay hatlarına olan uzaklığı. Bu soruyu cevap verme için devreye fay hatları ile ilgili haritalar giriyor.

Şu an için fay hatları konusunda iki başarılı harita örneği bulunuyor. Söz konusu haritalar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi göre hazırlandı. Faylara ve depremlere odaklanan haritalar ile ilgili tüm detayları altında bulabilirsiniz.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Haritası

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) göre hazırlanan harita ile birlikte ülkemizdeki diri fayların güncel durumu paylaşıldı. MTA haritası; yerbilim formasyon, heyelan, diri fay, faylar, magmatik kayaçlar ve bölgeler edinmek üzere toplamda 6 farklı jeolojik katmandan oluşuyor.

Harita içinde ayrıca standart harita keza de uydu versiyonlarının sunulduğunu da ekleyelim. Web sitesinin sol üst kısmında bulunan menüden diri fayı seçtiğimizde ülkemizdeki diri faylar ile ilgili bütün aktüel durumu görebiliyoruz.

Fay hatlarının haricinde depremleri de belirten harita; son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremleri kullanıcılarına aktarabiliyor. Maden Muayene Arama Genel Müdürlüğü (MTA) göre hazırlanan haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kandilli Rasathanesi Haritası

Kandilli Rasathanesi'nin mobil uygulaması ve web sitesi içinde yer alan harita da fay hatları konusundaki bir diğer manâlı kaynak. Kandilli Rasathanesi mobil uygulamasının daha alçak kısmında bir harita sekmesi yer alıyor. Bu sekmeye tıkladığımızda ise keza depremleri ayrıca de fayları ayrıntılı bir şekilde görebiliyoruz.

Fayları kırmızı renkli olarak işaretleyen harita, bölgedeki bütün depremleri de şiddetleri ile birlikte kullanıcılarına aktarıyor. Tıpkı MTA haritasında da olduğu gibi depremlerin son 24 saat, 7 gün ve 30 gün içindeki depremler biçiminde gösterildiğini de ekleyelim.

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre sadece son 7 gün içinde ülkemizde 3 binden pozitif deprem yaşanmış durumda. Haritada yakınlaşarak bu depremlerin nerede olduğunu ve şiddetlerini görebilirsiniz. Dilerseniz Kandilli Rasathanesi uygulamasını iOS için buradan, Android için ise buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/20/fay-hatlarini-ve-depremleri-takip-edebileceginiz-iki-guncel-harita/