ABD'li otomobil üreticisi Ford, geçen Mayıs itibarıyla elektrikli otomobil pil hücreleri üreten SK Innovation, batarya üretimine başladı. Yıllardan Beri batarya üretimini hafifseyen Ford için strateji değişikliğinin bir göstergesiydi. Bu iki şirket, bugün diğer bir haberle her tarafta gündeme geldi. 

Edindiğimiz bilgilere tarafından, Ford ve SK Innovation ABD'nin Tennessee ve Kentucky eyaletlerinde pillerin yanı sıra yeni tür elektrikli F-Serisi kamyonları üretecek iki büyük imal alanı inşa edecek. İki şirket bunun için 11,4 milyar dolar harcamayı planlıyor. Bu projenin 11 bin yeni iş fırsatı yaratacağı varsayım ediliyor. Ford, 118 takvim tarihinin en büyük üretim yatırımı olan projeye 7 milyar dolar katkıda bulunacağı belirtildi. Yatırım, şirketin elektrikli araçlara karşın yatırımlarını 2025'e değin 30 milyar doların üstüne tümdengelim planın bir parçası olarak nitelendirildi.

Mega kampüsler geliyor

Ford'un "mega kampüs" olarak tanımlanan tesislerin Mustang Mach-E, Ford E-Transit kargo minibüsü ve yakında çıkacak olan F-150 Lightning dahil olmak üzere artan KONUT portföyünü desteklemeyi amaçlıyor. F-150 Lightning arabulucu şimdiden  150 binden pozitif ön sipariş aldı. Şirketin hedefi yılda 80 bin adet en ince ayrıntısına kadar elektrikli kamyon üretmek. Ford'un Kuzey Amerika'daki COO'su Lisa Drake kadar, bu yatırımların zamanlaması fazla önemli. Hem şirketin tam boyutlu pikap segmentinin üçte birinin 2030 yılına değin adamakıllı elektrikli olacağını varsayım ettiğini belirtti.

Tennessee'deki 5.6 milyar dolarlık kampüs, yaklaşık küçük bir köy büyüklüğünde olacak. Kampüs, SK ile müşterek işletilen bir pil imal tesisine, bir tedarikçi parkına ve elektrikli F-Serisi kamyonlara bölünmüş bir kurulum tesisine sahip olacak.  Ford, kurulum tesisinin 2025'te üretimin başlangıcından itibaren karbon nötr  yani ayrıntılarıyla karbonsuz olacak şekilde tasarlanacağı söyledi. Öteki merkezde ise batarya santralleri kuralacağı biliniyor. Üretilen piller, yeni bir Ford ve Lincoln elektrikli araç serisinde kullanılacak. Lityum iyon pillerin üretiminin 2025 yılında başlaması bekleniyor.

Ford daha önce, 2030 yılına kadar üreteceği elektrikli araçlar için en düşük 240 gigawatt (GWh) saatlik pil hücresi kapasitesi gerektirdiğini söylemişti. Şirket, bunun 140 GWh'sinin Kuzey Amerika için kullanılacağını ve kalan kapasitenin ise Avrupa ve Çin de dahil elde etmek üzere öteki bölgelere ayrıldığını söylemişti.

ABD'nin ikinci en büyük araç üreticisi bu alanda oldukça gösterişli... Şirketin elektrikli ve otonom vasıta odağında yatırım ajandasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/28/ford-sk-innovation-ile-elektrikli-arac-ve-pil-uretmek-icin-abd-de-iki-buyuk-uretim-tesisine-11-4-milyar-dolar-yatirim-yapacak