Geçen senelerde ABD'deki ikinci en büyük vasıta üreticisi Ford'un sahip olduğu e-scooter girişimi Spin Almanya'dan başlayarak dünyaya açılacağını duyurmuştuk. Şirketin başlangıçta Almanya'da hizmet vermeye başlayacağını ve ABD haricen da büyüyeceğini belirtmiştik.

Ford'un yaptığı açıklamaya göre; Spin kısmi olarak ABD'de ve bir takım Avrupa ülkelerinden çekilme kararı aldı. Şirket, ABD, Kanada ve Birleşik Krallık'taki pazarlara odaklanacak. Şubat ayında başlangıçta İspanya pazarından çıkacağı belirtildi.

Spin CEO'su Ben Bear'e göre bu taktik araç başına elde edilen geliri ikiye katlayacak. Dünya genelinde 700 kişi çalıştıran şirketin bu kararı çalışanlarını da etkileyeceğini de bildiren Bear, çalışanların dörtte birinin işten çıkarılacağını kaydetti. 

2016 yılında San Francisco'da kurulan Spin, bisiklet paylaşımı ile pazara antre yaptı. Fakat ardından şirket, elektrikli scooter ekosistemi üzerine odaklandı. Spin, 100 milyon dolara 2018'de Ford kadar satın alınmıştı. 2020'de Avrupa'ya açılım kararı bölge şirket, bir sene daha sonra uzaktan teftiş edilebilen 3 tekerlekli elektrikli scooter modellerini test ettiğini duyurmuştu.

Geçen Haziran ayında bu modeli piyasaya sürmüştü. Şirket, Temmuz ayında Sacramento'da hizmete başlayacağını açıklamıştı. Bu noktada Spin'in aldığı karar, rekabet yoğun sektör içinde daha kontrollü adım atmak isteğini ortaya koyuyor.

Amsterdam merkezli elektrikli scooter paylaşım girişimi olarak karşımıza çıkan Dott, yeni bir yatırım aldığını duyurmuş, Dott tarafından aktarılan bilgilere tarafından girişim, B serisi yatırım turunda 85 milyon dolar yatırım almıştı. Türkiye'de Nisan 2021'de sektörde faaliyet bildiren şirketlere E-Skuter Yetki Belgesi verilmeye başlandı. İlk lisanslı e-skuter firması BinBin olmuştu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/10/ford-e-scooter-girisimi-spin-bazi-pazarlardan-cekilme-karari-aldi