Dün limanlarda sıfır emisyon filo ve altyapılar sağlayıcısı Forum Mobility, Obvious Ventures ve Homecoming Capital tarafından ortak yönetilen 7,5 milyon dolar tohum yatırım aldığını yazmıştık. ABD merkezli şirket, yatırımı meslek geliştirme süreçlerini için kullanacağını söylemiştik. Bunun sadece bir yatırımdan öte nakliyecilik sektörü için önemli bir haber olma niteliği taşıdığını belirtmiştik. Çünkü küresel karbon emisyonlarının yüzde 7'sinin ağır dizel araçlar kadar salındığı varsayım edildiğini kaydetmiştik.

Ulaşım küresel iklim krizinin en temel nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkelerin sıfır emisyon hedefine paralel olarak hidrojen yakacak hücre vasıta geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bunun alanı genişliyor. Bugün edindiğimiz bilgilere tarafından ilk olarak Haziran ayında Fransa'da prototipi piyasaya sürülen hidrojen yakıtla çalışan Mob-ion TGT'nin takriben 250 kilometreye dek sıfır emisyon vaat ediyor. Bu alanı destekleyen Fransa, 2030 yılına kadar hidrojen çözümü ilerletmek için 7 milyar Euro'dan artı yatırım yapmayı planlıyor. Bunun 2 milyar Euro'su 2022'nin ardına kadar harcanacak.

Bilindiği üzere son yıllarda eski kalıntı yakıt kullanmayan teknolojilere olan alaka arttı. Hidrojen yakıt hücresel araçlar ise tez yaygınlaşan fakat araba sektöründe henüz popüler olmayan yeni bir teknoloji olma özelliği taşıyor. Hidrojenli araçlar için "benzinli ve elektrikli araçların karışımı" olarak tanımlanıyor. Elektrikli muadilleri gibi bir pil ile çalışan araçlar, zorunlu kuvveti su ve hidrojen moleküllerini çarpıştırarak elektrikten elde ediyor.

ABD'nin tersine, Avrupalı ​​ve Asyalı scooter sürücüleri bisikletlerini günlük ulaşım arabulucu olarak kullanıyor. Bir taraftan Honda, Yamaha, KTM ve Piaggio/Vespa gibi şirketler de hidrojen yakacak hücreli vasıta için adımlar atmaya başladı. Fakat gerçi ülkeler ciddi problem altyapılar sorunuyla karşı karşıya... Bugün Avrupa'da ama yüz hidrojen istasyonu var. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/31/fransa-eger-altyapi-sorununu-halledebilirse-hidrojen-yakit-hucreli-scooter-lar-yayginlasacak