Webrazzi olarak Hepsiburada'nın katkılarıyla Future Talks isimli bir seriye başladığımızı ve 5 bölümden oluşacak olan serimizin dördüncü bölümünün konusunun ise "Perakendede mağazacılığın geleceği ve dönüşümü" olacağını geçtiğimiz günlerde sizlere aktarmıştık.

Konuşmacıları arasında FutureBright Group kurucu ortağı Akıcı AbdulaHepsiburada CTO'su Alexey Shevenkov ve LC Waikiki E-Commerce Business CEO'su Ömer Barbaros Yiş'in yer aldığı serimizin dördüncü bölümü, Webrazzi'nin içerikten sorumluluk sahibi genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Çabuk bir dijitalleşmeye girdiğimizi belirten Akan Abdula, toplam kazanç içinde yüzde 8 seviyelerinde olan dijital satış gelirlerinin pandemi ile birlikte yüzde 40'lara çıktığını şu lahza ise yüzde 20 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Arz zincirlerinin öneminden de bahseden Abdula, 2023 yılında perakende sektörünün bahar havası yaşayacağını da sözlerine ekledi.

Paramızı en değerli olduğu anda harcamamız gerektiğini bu durumun da şu lahza olduğunun altını çizen Abdula, perakende sektöründe bir likidite sorunu öngörmediklerini de paylaştı. Dijital dönüşümün devam edeceğini lakin offline tarafın da hızlı bir şekilde büyüyeceğini de aktaran Abdula, perakende tarafında reformcu ödeme sistemi göstermek isteyen gençlerin sayısının 2,9 milyona ulaştığını da aktardı.

LC Waikiki için yıkıntıilginç bir sene olduğunu belirten Ömer Barbaros Yiş, pandeminin hafiflemesi ile birlikte online tarafın düşeceğini düşündüklerini ama böyle olmadığını belirtti. Giyim sektöründeki diğer oyunculara baktığımızda online tarafın yüzde 20 - 30 oranında düşüş yaşadığını aktaran Yiş, LC Waikiki'de ise böyle bir düşüş olmadığını paylaştı.

Pandemi döneminde yüzde 17 seviyelerinde online pazar payı gördüklerini de sözlerine ekleyen Yiş, yurt dışı operasyonlarında da artma gördüklerini dile getirdi. Online tarafın büyüdüğünü ve pazar payı kazandıklarını da aktaran Yiş, 2023 yılında offline tarafın hareketleneceğini de sözlerine ekledi. Yiş, 2023 yılı için önem hedeflerinin tecrübe tarafında yapacakları yenilikler olduğunu da paylaştı.

Dört Avrupalı partnerin konsorsiyumu aracılığı ile kasiyersiz mağaza deneyimini yarattıklarını aktaran Alexey Shevenkov, konsorsiyumun 2,2 milyonluk yatırımla Avrupa Birliği göre fonlandığını da paylaştı.

Teknolojinin amacının müşteriler için maddesel mağazada daha iyi, daha seri ve daha elverişli bir tecrübe yaratmak olduğunun da altını çizen Shevenkov, hedeflerden bir diğerinin de bilhassa Avrupa'daki diğer çözümlere kıyasla daha uygun fiyatlı çözümler üretmek olduğunu aktardı.

Dünyada bir ilk olmasa da diğer çözümlere oranla daha uygun fiyatlı bir çözüm geliştirdiklerini dile getiren Shevenkov, müşterinin girişte yer alan QR kodu kullanarak çabuk bir şekilde tescil olması ile sistemin çalıştığını da paylaştı.Müşterilerin kimseyle etkileşime girmesine gerek kalmadan alışveriş yapabileceklerini gösteren Shevenkov, çok çabuk ve dar bir tecrübe sunduklarını da sözlerine ekledi.

Kasiyersiz mağaza çözümlerinin Türkiye'de elbette bir ilk olduğunu da aktaran Shevenkov, teknolojilerini aralıksız geliştirmeye devam ettiklerini de belirtti.

2023 yılında ve önümüzdeki 5 yılda her şeyin tecrübe odaklı olacağını sözlerine ekleyen Abdula, fiyatlandırma anlamında yapay zeka kullanımının epeyce manâlı olacağını da paylaştı. Çoklu kanal deneyiminin hala fazla kayda değer bir trend olduğunu da aktaran Abdula, mağazalar içinde küçük mağazalar yaratmanın öneminden de bahsetti.

Dijital içinde yaşatılan deneyimin müşterileri bedensel mağazaya çeken bir anlayışın 2023 yılında fazla kayda değer olacağını da paylaşan Abdula, güven ve şefkat duygularının perakende sektörü için fazla manâlı olduğunu da paylaştı.

LC Waikiki'nin kendi operasyonu ile birlikte 11 ülkede hizmet verdiğini ve bunun dışında değişik pazar yerlerinde de olduğunu gösteren Yiş, yurt dışı ve ülkemizdeki dinamiklerin fazla öbür olduğunun da altını çizdi. Yurt dışarıda kararsızlık korkusunun daha fazla olduğunu da paylaşan Yiş, yurt dışındaki kullanıcıların bu duruma alışık olmamaları sebebiyle çok daha sıkı tedbirler aldığını gördüklerini de aktardı.

Yurt dışarıya moda tarafındaki pazar yerlerinin önemli oranda yavaşladığının da altını çizden Yiş, yurt dışı operasyonlarının en öncelikli alanlarından biri olduğunu da belirtti. Yurt dışı operasyonlarını karlı bir şekilde yönetmenin LC Waikiki için çok önemli olduğunu da aktaran Yiş, dengeyi mükemmel kurmanın kayda değer olduğunu da belirtti.

Pilot çalışmayı, herif davranışının ne olduğunu iyice kavrama açısından Ar-Ge çalışması olarak gerçekleştirdiklerini belirten Shevenkov, satın alınabilirlik gibi bir takım ilave konuları anlamaya çalıştıklarını da paylaştı.

Müşteri için daha sorunsuz çözümler sunulması gerektiğini dile getiren Shevenkov, pilot çalışmayı uygulamaları ile bağlama konusunda çalıştıklarını da dile getirdi. Kasiyersiz mağaza deneyimini diğer mağazalarda ve İstanbul açık havada diğer bölgelerde kullanabileceklerini de aktaran Shevenkov, yetenekli perakendeciler ve partnerlerle bu teknoloji ile bir şeyler inşa edebileceklerini de paylaştı.

2023 yılının zeki pivotlar yılı olacağını paylaşan Abdula, müşterilerin harcamaya hazırlanmış olduklarını da dile getirdi. 2024 yılının çok şiddet geçeceğini de belirten Abdula, fintechler ve abonelik sistemlerinin 2023 yılı için çok manâlı olacağını da sözlerine ekledi.

Ufak ve orta ölçekli perakendecilerin dijital dönüşümün önemini tam kavrayamadıklarını da paylaşan Abdula, perakendecilerin fintechlere bakmaları gerektiğini de vurguladı. Cashback'in alıcı için başarılı bir araç olduğunu da aktaran Abdula, markaların Cashback ile müşterileri içeri aldıklarını gördüklerini de paylaştı.

Suni akıl destekli stil danışmanı olan Elsiva'nın bu hafta aramıza katıldığını hatırlatan Yiş, suni zeka teknolojisinin görsel tanınma ile birlikte tüm kombilere baktığını ve aynı ürünleri bularak kombinleri oluşturduğunu aktardı. Kullanıcılara neleri sevip sevmedikleri konusunda sorular sorarak onlar için en doğru kombinleri hazırlayan Elsiva, LC Waikiki'nin suni zeka teknolojisi alanındaki ilk adımlarından biri.

Her şeyin içten ekip ve insanlarla olduğunun altını çizen Yiş, bir sonraki adımlarının ise dijital gardırop ve 3 boyutlu avatarlar olacağını da paylaştı. Cashback'in çok iyi çalıştığının da altını çizen Yiş, deneyim için tekrar tekrar misafiri ön planda tutacaklarını da aktardı.

Perakende sektörünün yapay zeka ve cihaz öğrenimini yaygın olarak kullandığını aktaran Shevenkov, offline perakende için bu teknolojileri kullanmanın muhakkak daha zorlama olduğunu da söyledi. Suni akıl uygulamalarını ve kullanımını üç bölüme ayırdıklarını da aktaran Shevenkov, bu bölümlerden ilkinin ise bir şeyi daha bereketli kullanmak için otomatize etmek olduğunu belirtti.

Geçen yıl rotalama optimizasyonu için yeni bir algoritma uyguladıklarını da aktaran Shevenkov, yeni algoritma yüzde 8 - 9 oranında rotalarını daha iyi optimize ettiklerini belirtti.

İkinci bölümün ise karar verme olduğunu bildiren Shevenkov, karar verecek olan 90 binden pozitif satıcıları için dağıtılmış algoritmalarla öneriler sunduklarını da belirtti. 500 bin önerinin satıcılar tarafından kullanıldığını da paylaşan Shevenkov, üçüncü bölümün ise müşteri deneyimi olduğunu paylaştı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/23/future-talks-un-dorduncu-bolumu-perakendede-magazaciligin-gelecegi-ve-donusumu