NFT pazarı, yeni projeler ve eserlerle hareketliliğini korumaya devam ediyor. Ilk Olarak bir "hype" olarak görünen NFTler bundan böyle blok zincir oyunlarında ve pazarlama projelerinde daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. 

Geleneksel kurumların ve ünlülerin NFT pazar yerlerinde yeni eserlerini sergilemeye başlaması ise pazardaki paydaşları heyecanlandırırken, yeni potansiyel koleksiyonerlerin de ilgisini çekti. 

Özellikle Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin metaverse ve web3 vizyonuyla birlikte kullanıcı gözünde NFTlerin daha da amaç kazandığını söylemek mümkün. Solana ve Avalanche gibi blok zincir alt yapısı sunan teknoloji şirketleri ise NFTyi merkeze alan projelere konut sahipliği yapmaya başladı. 

NFT pazarının satmak hacmi 

Her ne değin birincil NFT 2014 yılında yapılmış olsa da; 2021'in NFTler için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılında NFTlerin toplam satış hacimi 12 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz hafta ise NFT satışları 292 milyon dolar olarak öne çıktı. Pazarda en çok satış yapan birincil 3 projeye birlikte bakalım. 

Bored Ape Yacht Club 

NFT dünyasının en popüler koleksiyonlarından Bored Ape Yacht Club'a daha önceki yazılarımızda da yer vermiştik. Hatırlarsanız, Ağustos ayında Bored Ape Yacht Club NFT koleksiyonunun bir parçası olan Bored Ape #3749, 400 ETH'e yani yaklaşık 1,2 milyon dolara satılmıştı. Hatta Kasım ayında The Tonight Show isimli talk showun sunucusu Jimmy Fallon, Bored Ape Yacht Club koleksiyonundan bir tutam satın aldığını duyurmuştu

Bored Ape Yacht Club pazardaki popülerliğini korumaya devam ediyor. Koleksiyonun 7 günde içinde gerçekleşen 695 satmak ile 7 günlük satmak hacmi 52.2 milyon dolar olarak öne çıkıyor.  Sıradan satışların ise 75,107 dolar üzerinden gerçekleştiğini belirtelim. Kısacası Bored Ape Yacht Club bu satışlarla zirvedeki yerini koruyor. 

2. The Sandbox

2011 yılında kurulan Hong Kong merkezli NFT tabanlı oyun girişimi The Sandbox, günümüzün en çok konuşulan projelerinden biri haline geldi. The Sandbox, kullanıcılarının metaverse içinde oluşturdukları oyunlar ile birlikte kazanç elde etmelerine olanak sağlıyor.

Söz konusu gelirin NFT'ler üzerinden elde edildiğini de belirtmekte üstünlük var. Sandbox coin isimli bir kripto para birimine de sahip olan The Sandbox'ın kripto para biriminin piyasa değeri ise yaklaşık 2 milyar dolar. 

NFT tabanlı metaverse geliştirmeyi hedefleyen The Sandbox, Kasım ayında gerçekleşen B serisi yatırım turunda 93 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Girişim, platformundaki pazaryeri ve oluşturduğu fonlar ile platformundaki içerik ve mahsul geliştiricilerini desteklemeyi önemsiyor. 

Girişim, Şimdiye kadar adidas, Atari, Bored Ape Yacht Club, Binance, Snoop Dogg, The Smurfs ve DeadMau5 gibi manâlı markalar, ünlüler ve kripto dünyasının önde gelenleriyle iş birliği yaptı. Republic Realm ise The Sandbox için “Fantasy Islands” isimli 100 özel adadan oluşan bir çabuk tasarladı. Bu seri zarfında tasarlanan Metaflower isimli  bir süper mega yat yaklaşık 650 bin dolara (149 ETH) satıldı.

Gelelim The Sanbox'un geçen hafta gerçekleşen satış rakamlarına. Son bir haftada 2,182 satmak gerçekleştiren platform 33.1 milyon dolarlık satış hacmine ulaştı. Sıradan satmak fiyatı ise 15,169 dolar. 

3. CryptoPunks 

NFT pazaryerlerinde sergilenen Dijital eserler aralarında CryptoPunks'ın yerinin farklı olduğunu söyleyebiliriz. "NFT Nedir?" sorusunu yanıtladığımız ilk yazımızda, CryptoPunks'a detaylı olarak yer vermiştik. Larva Labs ekibinin ürünü olan CryptoPunks, Çağdaş CryptoArt hareketine ilham veren bir proje olarak konumlanıyor.  Projenin gücünü kurucularının sınırsız vizyonundan aldığını da anlatmak olası. 

Mart ayında paylaştığımız verilere kadar CryptoPunks, 12 ay içinde 6,551 satışla ürünleri ortalalama 16 bin 611 dolar satmıştı. Benzer dönemde Şirketin bütün satışlardan elde ettiği toplam kazanç 109 milyon dolara ulaştı. Ağustos ayında ise ödeme teknolojisi devlerinden Visa, CryptoPunks'ın CryptoPunk 7610 adlı eserini satın aldı ve böylelikle NFT dünyasına adım atmış oldu.

CryptoPunks'ın geçen haftaki 7 jurnal satış rakamları ise çok daha etkileyici. Satmak hacmi 17.5 milyon dolara ulaşan CryptoPunks 38 satış gerçekleştirdi. Satışlar sıradan 460,526 dolar üzerinden gerçekleşti. 

 
Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/09/gecen-hafta-en-cok-satisa-imza-atan-3-nft-projesi