Digital Marketing Institute tarafından hazırlanan "Geleceğin Pazarlama Ekibinde Hangi Yetenekler Öne Çıkacak?" başlıklı raporda günümüzün ve yakın geleceğin pazarlama rolleri ele alınıyor. Dijital dönüşümle beraberinde değişen rolleri getirirken, pazarlama dünyasında da ayrı beceriler öne çıkmaya başlıyor. Raporda geleceğin iş gücü ve iş tanımlarının yanı sıra tartma şampiyon becerilere de yer veriliyor. 

Yaratıcılık ve Mobil Pazarlama öne çıkıyor

Rapora kadar pazarlama ekiplerinin  en manâlı yetkinliklerinden biri yaratıcılık. Rapordaki verilere kadar; pazarlamacıların yüzde 60'ı her gün en az bir içerik üretiyor. Bu yoğun içerik akışında kesintisiz ilgi çekici kampanyalar meydana getirmek için yaratıcılığa gereksinim var. 

Rapora göre mobil pazarlama alanında uzmanlaşmış kişiler de önümüzdeki yıllarda pazarlama ekiplerinin vazgeçilmezi olacak. Artık internette gezinmede yüzde 42'lik paya sahip masaüstü cihazlara kıyasla yüzde 51'lik bir pay ile zeki telefonlar öne çıkıyor Raporda akıllı telefonların etkisine uyarı çekilirken, pazarlama yöneticilerinin, 3 ila 5 sene içinde mobil kanalların, müşteri etkileşiminin yüzde 70'ini sağlayacağına inandığı belirtiyor. Söz konusu oran sosyal medya için yüzde 49 ve e-posta için yüze 55'te kalıyor.

sosyal ağ, içerik üretimi ve içerik stratejisi

Pandeminin etkisi pazarlama ve satış süreçlerinde fiziksel mağazaların yerini sosyal ağ varlıklarına bırakmasına yol açtı. Rapora göre insanların içerik tüketim şekilleri son yirmi yılda çarpıcı bir biçimde değişti. Sosyal ağların popülaritesiyle birlikte her gün görülen ve okunan içerik miktarı da artış gösteriyor.

Rapordaki veriler, Facebook kullanıcılarının dakika başı takriben 2,5 milyon içerik paylaştığını gösteriyor. Bnun yanı sıra En popüler üç sosyal medya Facebook, Twitter ve LinkedIn'de içerik tüketimi önemli seviyede çoğalma gösterdi. Facebook'taki içerik tüketimi  yüzde 57 artma gösterirken, bu metrik Twitter'da yüzde 25, LinkedIn'de ise yüzde 21 olarak kendini gösteriyor.

Rapora tarafından şirketler doğru içerik stratejileri ve uyumlu içerik üretimi yaparak görünürlüklerini artırabilir.  Hem sosyal medya pazarlamasından faydalanarak pazarlama bütçesinden yüzde 60'a değin tasarruf edebilir.

Pazarlama ekiplerinin en önemli dayanağı: bilgi analizi

Dijital dünyada veri hacminin her geçen gün güzel bir ivmeyle artma gösterdiğini belirtelim. Raporda yer alan incelemeler, 2020'ye kadar gezegendeki her insan için her saniye takriben 1,7 megabayt yeni bilgi üretildiğini ortaya koyuyor.

Veri üretimi kadar, verilerin toplanması ve işlenmesi de önemli. Dünya çapındaki şirketlerin yüzde 40'ı ise şimdiden büyük data analitiğini kullanıyor, oysa bu analizden elde edilen sonuçlar büyük oranda farklılık gösteriyor.

Raporda bulunan bilgilere kadar bilgi analitiğinden elde ettikleri kazancı ölçen şirketler, gelirlerinde yüzde 8'lik bir artışın yanı sıra maliyetlerde de yüzde 10'luk bir düşüş olduğunu doğruluyor. Bu çoğalma oranı, pazarlama aksiyonlarında bilgi odaklı bir yaklaşma benimsenmesinin önemini bir defa daha gözler önüne seriyor. 

Rapora kadar pazarlama ekiplerinin, e-ticaret başarısını artmak için SEO, PPC ve A/B testinin yanı sıra dönüşüm optimizasyonunu uygulayabilen şirket içi yeteneklere ihtiyacı var.

Raporda bulunan başlıklar bahsettiklerimizle sınırlı yok. Sanal Gerçeklik ve Suni Akıl uzmanlığı, dürüst stratejileri izleyen işletmelerin başarı hikayeleri, geleceğin rollerinden Tecrübe Yöneticisi ve Artırılmış Gerçeklik Yapımcısı gibi başlıklar da manâlı bilgiler içeriyor. 

Geleceğin rolleri hakkında daha detaylı veri olmak isteyenler, 7 Nisan'da Webrazzi Dijital Pazarlama Salonunda NBT kurucusu Dr. Z. Eren Koçyiğit'in  "Geleceğin pazarlama ekibinde hangi yetenekler öne çıkacak? " başlıklı oturumunu takip edebilir. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/05/gelecegin-pazarlama-ekibinde-hangi-yetenekler-one-cikacak-raporundan-onemli-basliklar