Apple paylaştığı yeni bir gönderi ile 2008'den bu yanlamasına abonelik ücretleri ve App Store üzerinden geliştiricilere 320 milyar dolar ödediğini açıkladı. Dahası bu açıklanan rakama Apple'ın komisyon ücretleri dahil yok. Paylaşılan bilgilere kadar, Apple servisleri üzerinden ücretli abone sayısı 900 milyona ulaştı. Ayrıca 175 bölgeden 650 milyon ziyaretçi App Store'u ziyaret etti. 

Apple servislerinin öne meydana çıkan 2022 verileri 

App Store değin Apple'ın oyun abonelik hizmeti Apple Arcade de artış verileriyle uyarı çekiyor. 200'den pozitif oyuna ev sahipliği yapan Apple Arcade bu sene platformuna 50 yeni oyun ekledi. 

Apple'ın müzik hizmeti Apple Music, platformunda 100 milyondan pozitif şarkıya yer veriyor. Keza Uzamsal Ses (Spatial Audio) dinleyicileri yüzde 1000 çoğalma gösterdi. 

Shazam ise 2022'de 20.ci yılını kutladı. Uygulama, 70 milyar "Shazam"lamaya ulaştı. Shazam, geçen sene 17 yeni milli liste ve 58 yeni büyük kasaba listesi yayınlayarak, kullanıcıların 40 milyondan pozitif ayrı şarkıyı keşfetmesini sağladı. Bu sayede 1 milyondan pozitif artist ilk Shazam'lamalarını almış oldu. 

Bunlara ilave olarak Apple Fitness+ kütüphanesi ise 3 bin 500 çalışma ve meditasyona ulaştı. 

Son yıllarda bilhassa yüksek komite ücretleri nedeniyle eleştirilen App Store'un, bu yeni raporda geliştiricilere sağladığı geliri öne çıkarması uyarı çekti. Hatırlarsanız yıllar süren davalar ve eleştiriler sonucu Apple'ın geçtiğimiz ay App Store için fiyat tarifesinin genişliğini ve liste sayısını yenilediğini sizlere aktarmıştık.  Görünen o fakat şirket, bu alanda adımlar atmaya ve geliştiricilere sağladığı faydayı öne çıkarmaya devam edecek. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/11/gelistiriciler-app-store-uzerinden-320-milyar-dolar-gelir-elde-etti