Geçtiğimiz aylarda Spotify, dolap, Letgo, TikTok, YouTube ve Paribu'nun öne meydana çıkan verilerini paylaşan Gemius, geöen hafta 2021 Dijital Trafik Şampiyonlarını açıklamıştı. Şirket, hemen de dijital reklam rekabet ürünü Gemius Adreal'a dayanarak 2021 Dijital Reklam Şampiyonu markaları paylaştı.

Gemius'un bu dev şirketleri bu defa dijital reklam erişimi bazında mercek altına aldığını söyleyelim. Firma, bankacılıktan süpermarkete, oyunlardan zeki telefonlara böylece fazla farklı kategoriye odaklandı.

Otomotiv sektörü

Binek araç sektörünün dijital reklam rekabetine bakıldığında, Gemius Adreal'in verilerine kadar 2021 yılında yaptığı dijital reklamlarla birey bazında en fazla erişime ulaşan otomotiv devleri  Pegueot, Toyota, Opel, Citroen, Hyundai, Volvo, Nissan, Honda, Ford, Mercedes Benz oldu. 

Ev aletleri 

Pandemi ve karantina süreci ile evde geçirdiğimiz süreler artarken, bu durum ev aletleri pazarına olumlu yansıdı. Kahve makinesi, buzdolabı, çamaşır makinesi ve robot süpürge gibi o kadar fazla ürüne sahip olan teknoloji devleri, dijital reklamlarını artırma yoluna gitti.

Gemius Adreal'in verilerine tarafından 2021 yılı baştan başa konut aletleri pazarında dijital reklamlarla kişi bazında en fazla erişime ulaşan 10 şirket Arçelik, Beko, Dyson, Bosch, Vestel, Philips, LG, Siemens, Profilo ve İhlas Pazarlama olarak öne çıktı. 

Konut temizlik ürünleri

Konut temizleme ürünleri de  dijital kampan rekabetinden payını aldı. Gemius Adreal'in 2021 yılını esas bölge verilerine tarafından dijital reklamlarla birey bazında en fazla erişime ulaşan birincil 10 şirket OMO, Cif, Arçelik Quick & Shine, Domestos, Fairy, Yumos, Ariel, Finish, Rinso ve Asperox oldu. 

İçecek sektörü

Gemius Ocak-Aralık 2021 aralığında dijital reklamlarla birey bazında en fazla erişime ulaşan 5 meşrubat markasını paylaştı. Gemius Adreal'in verilerine kadar sektör bilhassa Haziran ayında hareketleniyor.  Yılbaşına dürüst erişilen kullanıcı sayısında önemli bir yükseliş dikkat çekiyor. Bu bağlamda içecek sektöründe kampanyalarıyla en fazla erişime ulaşan 5 şirket Coca Cola, Inkar Bull, Pepsi, Erikli ve Fanta.

Kripto para sektörü

Kripto para borsasında faaliyet gösteren şirketler, yatırımcıları kendilerine sürüklemek için rekabetin hızını artırdı. aynı zamanda şirketler reklamlarını da artırarak rakiplerinden bir adım önde olmaya çalıştı. Gemius Adreal'in 2021 yılını kapsayan verilerine tarafından kripto borsalara olan ilgi aydan aya yükseldi.  Bu ilgi Aralık ayında ise zirveye ulaştı. Dijital reklamlarıyla birey bazında en çok erişime ulaşan ilk 5 şirket BtcTurk, Paribu, Huobi, Bitpanda ve Bitci oldu. 

Mobil operatörler

Mobil operatörler, 2021'de dijital reklamlarına tartı vererek daha pozitif kullanıcıya ulaşmaya çalıştı. Gemius Adreal'in verilerine kadar bilhassa Mart ayında reklamlara erişim bazında önemli bir yükseliş yaşanıdı. Ağustos ayından daha sonra ise erişimlerin azaldığı uyarı çekti. Birey bazında en fazla reklam erişimine ulaşan mobil operatörler Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom olarak öne çıktı. 

Oyun sektörü 

Pandemi döneminde sihir bir sıçrama yaşayan oyunlar, 2021 yılı boyunca milyonlarca oyuncuyu ekrana bağladı. İnternet üzerinden oyuncuların birbirleriyle yarıştığı oyunlara gösterilen ilginin katlanarak arttığını belirtelim.Oyun üreticileri ise becerikli reklamlarıyla daha artı kişiye ulaşmaya çalıştı. Gemius Adreal'in verilerine tarafından oyun sektöründe birey bazında en çok reklam erişimine oyunlar PUBG, Valorant, Words of Wonders, Garena ve Zula oldu. 

Sigorta sektörü

Gemius Adreal'in verilerine kadar yıl baştan başa dijital reklamlarla kişi bazında en çok erişime ulaşan sigorta şirketleri Sigortam.net, Aksigorta, AgeSA, Ethica Sigorta ve Anadolu Sigorta.

Online yayın platformları

Öyle fazla farklı dizi ve filme konut sahipliği yapan abonelik tabanlı online yayınlama platformları, pandemi ile birlikte çok daha artı kullanıcıya ulaştı. Kullanıcı tabanını genişletmek için birbirleriyle yarışan platformlar, reklamlarıyla özellikle yılın ilk 6 ayında daha fazla kullanıcıya ulaştı. Gemius Adreal'in verilerine kadar kişi bazında en çok erişime ulaşan platformlar Netflix, BluTV, beIN Connect, Exxen ve Gain oldu.

Süpermarket sektörü

süper marketler, 2021 yılı boyunca çarpıcı reklamlarıyla kullanıcı kazanımını hedefledi. Bilhassa yılın ilk 6 ayında reklam gösterimlerinin yüksek seyretiğini belirtelim. Gemius Adreal'in verilerine göre dijital reklamlarıyla birey bazında en fazla erişime ulaşan süper marketler A101, Migros, CarrefourSA, BİM ve Şok Marketler.

Bankacılık sektörü 

Özellikle de Kasım'dan daha sonra çabuk bir yükseliş trendine giren bankacılık sektörü, ekonomi ve finans dünyasındaki manâlı gelişmelerin de etkisiyle vatandaşların ilgisini daha da pozitif çekti. Gemius Adreal'in verilerine göre 2021'de dijital reklamlarıyla birey bazında en çok erişime ulaşan bankalar şöyle Garanti BBVA, Akbank, Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank ve ING Bank oldu. 

Benzinlik sektörü

Benzin Istasyonu sektörünün önde gelen markaları arasındaki rekabet sürat kesmedi. Özellikle yaz aylarında benzin istasyonlarına olan alaka de epeyce arttı. Gemius Adreal'in verilerine göre, dijital reklamlarıyla kişi bazında en çok erişime ulaşan şirketler Petrol Ofisi, Opet, BP, Shell ve Aygaz olarak öne çıktı. 

Cep telefonu sektörü

Teknoloji devleri, daha çok satabilmek birbirinden ayrı reklamlarla daha fazla sayıda kullanıcıya ulaşmaya çalıştı. Gemius Adreal'in verilerine kadar cep telefonu sektöründe dijital reklamlarıyla birey bazından en fazla erişime ulaşan şirketler Samsung, Huawei, Xiaomi, iPhone ve vivo oldu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/24/gemius-2021-dijital-reklam-sampiyonlari