Rekabetin yoğun yaşandığı global pazarda kurumların, değişime ayak uydurmak ve rekabetçi kalabilmek için ayrıca ürünlerinde hem hizmetlerinde hem de meslek yapış şekillerinde inovasyonu benimsemesi gerekiyor. Kurum kültürüne sahip elde etmek elbette kayda değer, fakat günümüzde inovasyon alanında yapılan araştırmalara baktığımızda kurum kültürünün inovasyonun en büyük düşmanı olabileceği de söyleniyor. bu nedenle kurumsal inovasyon kavramı oldukça yük kazanıyor.

Biz de bu kapsamda "Teşebbüs İş Birlikleri ve Kurumsal İnovasyon" adlı bir naklen yayın gerçekleştirdik. Webrazzi'nin İçerikten Sorumluluk Sahibi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşen yayının katılımcıları ise Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül, PMSA Director Strategy & Program Delivery'si Emre Kozlu ile imza.io kurucusu ve CEO'su Gürkan Öztürk oldu.

Sektörün cirosu takvim 100 milyar TL

Emre Kozlu, Philip Morris'in uzun süredir teknoloji ve bilim alanına yatırımlar yaptığını; bunu gerçekleştirirken "dumansız bir gelecek" vizyonu olduğunu belirtti. Philip Morris, geçmişten günümüze daha geleneksel ürünleri ile aşina, şirket günümüzde bilimi ve teknoloji kullanarak AR-Ge yapıyor, oysa yapılan bundan böyle bilim ve teknolojinin de ötesine geçirmek üzere. Philip Morris International'ın globaldeki dönüşümünü Türkiye ekibi de peşine düşüp takip ediyor. 

Philip Morris'in dahil olduğu sektöre baktığımızda 100 milyar TL'nin üstünde bir takvim ciro var. PM, Türkiye olarak operasyonlar fazla daha geleneksel yürüdüğü, sıcak satışın yapıldığı sektöre son 5 yılda ciddi bir dijital dönüşüm atağı yaptı. 150 bin bakkalın B2B tarafta ticaretinin yürütüldüğü platformun temelleri atıldı. Şirket, bu dönüşümü tek başına yapmıyor; bu kapsamda iş birlikleri yapılıyor. PMI, bilim ve teknoloji şirketi olma yolunda ilerlerken Türkiye de kayda değer bir pazar olarak konumlanıyor.

İmza.io, elektronik imza teknolojisini kullanarak kurumların kağıt bazlı imza sürecini dönüştürüyor

Gürkan Öztürk, demin imza.io 1 aylık iken Emre Kozlu ile tanıştıkların ve işlerin kendileri için epeyce seri ilerlediğini söylüyor. Bu hızı pandemiye ve onunla birlikte gelen dijital dönüşüme bağlayan Öztürk, 1 yıldan beri imza.io olarak benzer kurumlarla temaslar halinde olduklarını belirtiyor. Bilhassa Türkiye'de dijital değişim epeyce seri ilerliyor, bu nedende bütün yüzler gülüyor. 

İmza.io, elektronik imza teknolojisini kullanarak kurumların kağıt bazlı imza sürecini dönüştürüyor. İmza.io, elektronik imza dönüşümünü kurumlar için birkaç haftada yapıyor; bunu yaparken de sıfır mali risk sunuyor. Kurumsal değerin yüzde 10'u maliyetle bu sorunu çözmek hedefleniyor.

Girvak'a bugüne dek 500 genç dahil oldu

Mehru Aygül, 2014'te kurulan Girişimcilik Vakfı (Girvak) ile girşimcilik kültürünü Türkiye'de yaygınlaştırmanın hedeflendiğini belirtiyor. acilen üniversitelerde okuyan gençlerin yüzde 35 ila 40'ı ilerleyen dönemde kendi işlerini hazırlamak istiyor. 5 derece derece bir Fellow sistemine sahip olan Girvak'a bugüne kadar 500 genç dahil oldu. Girvak bu gençlere dürüst ilhamı ve içten network'ü sunuyor. Girişimcilik Vakfı tesir yaratmaya odaklanıyor. Keza kurumların keza de girişimlerin ve girişimcilerin bu etkiden yararlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda da asıl kurumlarla iş birlikleri yapılıyor. Bu meslek birlikleri ile gaye, kurumun içinde fellow'larla dijital dönüşümü sağlamak.

Girvak'tan erken safha yatırım fonu ile inovasyon ve teknoloji merkezi

Tüm Türkiye'ye açık programlar yaptıklarını bildiren Aygül, Girvak'ın 8. yılını doldurduğunu ve girişimciliğin önündeki engelleri uyandırmak için uğraştıklarını söylüyor. Önümüzdeki sene bir erken safha yatırım fonunu hayata geçirmeyi planlayan Girvak, 2023'te ise İstanbul Yeniden Yapılanma Ajansı ile Galataport'ta bir inovasyon ve teknoloji merkezi açmayı planlıyor.

PMSA, 2021'in ilk aylarından beri Keiretsu Forum Türkiye ile çalışıyor

Emre Kozlu, Philip Morris'in takriben 3 yıldır Türkiye üstünde girişimlerle ilişkilerini zenginleştirmeye çalıştığını söylüyor. Aslında girişimlere fırsat gelmiyor, daha yer edinmiş firmalarla niyetlenmek kurumlar tarafından seçim ediliyor. Ancak inovasyonu geliştirmek istediğinizde bu şirketler ile hedeflemek bu sürece engel oluyor. PMSA bunun farkında olarak dijital değişim yolculuğunda girişimlerle yakın bir sürecin içinde. Girişimleri arayıp bulmak yerine, PM Equity Partner gibi global programlardan yararlanıyorlar. Bu Vesile Ile girişimler kendilerine rahatlıkla ulaşabiliyorlar.

PMSA, 2021'in birincil aylarından beri Keiretsu Forum Türkiye ile çalışıyor. Kurumsal iş birliği günleri düzenleniyor ve bu kapsamda şirket içinde yürütülen dijital projeler ve girişimin değer oluşturacağı projeler belirleniyor. Keiretsu'ya brief veriliyor, bu alanda ürün üreten girişimleri PMSA'ya sunması isteniyor. Bu girişimler liste olarak geliyor, ön elemeden geçiyor ve bazı girişimlerle yüz yüze görüşmeler yapılıp iş birliklerine gidiliyor.

İmza.io'nun çözümü 5 bankada çalışıyor

Gürkan Öztürk, kendileri için en büyük şansın bu işin Philip Morris içerisinde kurum kültürü haline gelmiş olması olduğunu belirtiyor. 5-6 farklı departmandan aynı desteği gördüklerini gösteren Öztürk, Philip Morris'in egosunun olmadığını, iki şirketin de birbirlerinden bir şeyler öğrendiğini belirtiyor. Bu kültür ve saygının fazla kayda değer olduğunun altını çiziyor. Dijital dönüşümde en önemli başarısızlıklardan birinin kültür uyumsuzluğu olduğunu, ama bu meslek birliğinde pek bir şart söz konusu olmadığını belirtiyor.

İmza.io'nun çözümü 5 bankada çalışıyor. Şirket, sektörel bir çözüm üretmiyor, bütün sektörlerin ihtiyacı olan bir meslek yapıyorlar. yaklaşık olarak her sektörde e-imza'ya talep var ve imza.io şimdi İngiltere pazarı ile Orta Doğu pazarı için incelemeler yapıyor.

Kurumların girişim meslek birliklerinde yapması gerekenler

Mehru Aygül, kurumların girişim meslek birliklerinde yapması gerekenleri de 5 maddede sıralıyor. Bu tarz programlarda dıştan uzmanından hizmet alarak işi yerine getirmek yerine "benim ekibim her şeyi yapar" yaklaşımının yanlış olduğunu söylüyor. Kültürel uyuşmazlığın olmaması gerektiğini; markaların uzun yıllarca gelen kültürlerine uymanın önemli olduğunu belirtiyor. Beklentilerin bitmiş içten belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Aygül, girişimlerin kırılgan yapılar olduğunu, karşılarındaki şirketin girişimin kırılgan bir yapıda olduğunu bilmesi gerektiğini açıklıyor. Son olarak kısa vadeli planlar yapılmasının önemini vurguluyor. 

PM Equity Partner'ın 200 milyon dolarlık fonu

Emre Kozlu, 2022'de Türkiye'deki e dijitalleşme sürecinin çabucak devam etmesi beklendiğini söylüyor. Bu kapsamda Türkiye'de Ar-Ge laboratuvarı kuruluyor ve yakın çevrelere buradan teknoloji gideceği belirtiliyor. Globale bakıldığında PM Equity Partner'ın 200 milyon dolarlık fonunun kurulduğunu ve Türkiye'deki girişimlerinde globalin odağında olduğunun altı çiziliyor. Yapı dört alana odaklanıyor; hayat bilimleri alanında inovasyonlar, endüstriyel teknolojiler, ürün teknolojileri, tüketici teknolojileri çözümleri.

Gürkan Öztürk, maksat odaklı beklentilerinin bulunduğunu, 2022de kağıtsız bir gelecek konseptini hayata vermek istediklerinin belirtiyor. 

Girişimcilik Vakfı'nın yeni fonu 5 başlıca alana odaklanacak

Mehru Aygül, Girişimcilik Vakfı'nın yeni fonunun adının Founder One olduğunu ve 5 başlıca alana odaklanacağını söylüyor. Bu fon ile erken faz girişimcileri destekleyecek. Süreç iyice dijital olarak ilerleyecek; çabuk yatırım kararı alınıp hızlı yatırım yapılacak. 2022nin birincil çeyreğinde yatırımlara başlanacak.

Girvak, daha artı gence ulaşabilmek için daha ayrı ortaklarla daha bambaşka planlar yerine getirmek istiyor. Bu kapsamda ekosistemde işini iyi yapan ortaklarla çalışmaya devam edilecek.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/23/girisim-is-birlikleri-ile-kurumsal-inovasyonu-konustuk