Glokom, yani ahali arasında göz tansiyonu olarak tanıdık hastalık, görme sinirinde hasarlanmaya ve görme kaybına yol açan glokomun en kayda değer nedeni göz küresi içindeki sıvının basıncının yüksek olması olarak tanımlanıyor. Kişinin görme alanı ağır ağır daraltan hastalık, geç teşhis konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan önemli tahribatlar oluşturuyor. Dünyada 80 milyon birey bu rahatsızlık ile aleyhinde karşıya... 

Mahsul, 2021'in son çeyreğinde piyasaya çıkacak

Uzun yıllar sıhhat sektöründe çalışan Elektronik Mühendisi Veysel Özkapıcı ile Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Oduncu, geliştirdikleri gözlük ile ameliyatsız ve ilaçsız bir şekilde glokom yüzünden oluşan körlüğü ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Kişisel çare cihazı olarak ön plana çıkan GlaucoT, göz tansiyonu hastalığına  karşısında daimi çözüm üretmek için kullanmayı planlıyor. Altı kişilik ekiple ilaçsız ve invasif olmayan tekniklerle nöroprotektif glokom hastalığını çare etmeyi vaad ediyor. Klinik çalışmaları devamlı mahsul, 2021 son çeyreğinde piyasaya çıkacak. 

Gözlük tedaviye göz küresi etrafına uygulanan vakum ile optik sinir üzerindeki mekanik hasarları azaltmakla başlıyor. sonradan 40 Hz frekansında titreşen bir ışıkla oküler kan akışı arttıryor. Bu Nedenle beyinde görme merkezindeki nöronal hasarı geriletiyor. 

Danimarka Teknik Üniversitesi mezunu Özkapıcı bu işe 10 sene önce başladığını söylüyor. İlk defa 2015'te kornea çapraz bağlama cihazını ilerletti. Bu Keratokonus hastalığını çare etmek için ameliyatlarda kullanılıyormuş. İkinci geliştirdiği aygıt ise Vidi Smart Glasses. Bu ürünü 46 ülkeye sattıklarını sözlerine ekliyor.

daha sonra ortağı Abdülkadir Oduncu ile yollarının kesiştiğini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "O, kafa içi basıncı yani serebral basıncı ölçen sensör yapmayı planlıyordu. Okuduğumuz makaleler sonrasında garip şeylerle karşılaştık.

NASA'nın Mars to Mission görevinden dönen astronotların  ciddi görme problemleri yaşadıklarını anlatıyordu. Onların tedavisi için çalışan hekim John Berdhal ve kurdukları girişimin yaptığı iş ilginç geldi. Equinox isimli girişim başınç farkı yani bir alan yaratarak sinirlerdeki baskıyı azaltacaklarını söylemişti. Biz de bundan ilham alarak göz tansiyonu üzerine çalışmaya başladık. bununla beraber MIT'de bir grup Alzheimer ile ilgili diğer bir çalışma yapıyordu. Işıkla bu hastalığı tedavi edebileceklerine dair bir araştırmaydı. Hekim değilim. Fakat bu konularla ilgili çok fazla makale okudum. Alzheimer ve Glokom nörolojik ve patolojik olarak birbirine benziyor. 2017'de yalnızca vakumla yok, ışıkla görme merkezinde toksik proteinleri ortadan kaldırabileceğimizi öneren bir berat yazdık. 2019'da prototipi geliştirdik. Klinik çalışmaları başladı."

Gözü kimi ayrı bir organ, kimisi de beynin bir uzantısı olarak gördüğünü anlatan Özkapıcı, "Glokom görme merkezinde önemli hasarlar yaratıcı bir rahatsızlık. Şu anki mevcut tedaviler, hastalığı sadece önlemek veya ilerlemesini önlemeye yarıyor" diye konuşuyor.

Şu belli başlı kadar TTGV HIT'ten 50 bin lira takviye aldı. TET Ar-Ge proje pazarında birinci oldu. Bundan nedeniyle 100 bin liralık bir kaynak sağlandı. Türkiye'deki yatırımcılarla görüştüklerini söyleyen Özkapıcı, yakın zamanda 250 bin dolarlık bir yatırım turunu kapatmak üzere olduklarını belirtti. Şirketin bununla birlikte dünyanın en büyük biyoteknoloji organizasyonu BIO Digital dahilinde düzenlenen ve dünyanın dört bir kadar alınan başvurular arasından seçilen 50 girişimin anlatma şansı bulduğu Başlangıç-Up Stadium'a katıldığını da hatırlatalım.

Göz tansiyonunu tedavi etmek için yola çıkan GlaucoT, Türkiye'de göz tansiyonuyla ilgili geliştirilmiş tek mahsul değil. Prof. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya, Prof. Dr. Günhan Dündar ve Serbest Kaya göre geliştirilen GlakoLens, biyosensör teknolojisini kontak lens ile bütünleştiriyor. GlakoLens, Mayıs 2017'de ACT VC'den 465 bin Euro yatırım almıştı. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/11/glaucot-goz-tansiyonunu-tedavi-etmeyi-vaad-eden-girisim