Brave Browser'ın 2021'de 50 milyon faal kullanıcıya ulaştığını sizlere aktarmıştık. 5 yıldır defalarca kullanıcı tabanını ikiye katlayan şirket, aylık aktif 50 milyon kullanıcıya ulaştı. Gelirlerini 4 kat artıran Brave Browser, 2021'de 1.3 milyon tasdikli içerik üreticisi kadar desteklendi. Hem 2021 verilerine tarafından, Brave'de yıllık 2.3 milyar arama sorgusu gerçekleştirildi. 

Şirket, Brave'in arama özelliklerini geliştirerek rakiplerinden rol çalmaya hazırlanıyor. Yayınladığı yeni bir blog gönderisiyle arama sorgusuna dair aktüel verileri paylaşan Brave, arama alanındaki yeni özelliği Goggles'ı duyurdu. Goggles'a yakından bakmadan önce, Brave aramalarına dair aktüel verileri incelemekte fayda var. 

Şirketin paylaştığı verilere kadar Brave aramalarda son 365 günde 2.5 milyar arama gerçekleşti. En yüksek seviyesinde jurnal 14.1 milyon sorguya varan Brave arama motoru, yıllık olarak 5 milyar sorguya ulaştı. 

Bu noktada şirket, Google'ın 2.5 milyar sorguya ulaşmasının 1 yıldan fazla zaman aldıpını, DuckDuckGo'nun ise bu sayıya 4 yıldan artı bir süre içinde ulaştığını belirtiyor. Bu etkileyici veriler ışığında Brave kendi arama motorunu beta sürümünden çıkararak kullanıcılara açma kararı verdi.  

Goggles nedir ve nasıl çalışır? 

Goggles, toplulukların ve kişilerin arama sonuçlarına filtreler ve kurallar ekleyerek arama sonuçlarını değiştirmesini sağlıyor. Bir anlamda arama sonuçlarınıza filtreler ekleyerek birbirinden bambaşka kriterlere bağlı olarak sıralanan bilgilere erişebiliyorsunuz. Bu arama sonuçlarından istemediğiniz alanları çıkarmanızı sağlarken, aramanın kapsamını genişletme imkanı yaratıyor. Bu Nedenle arama motoru sonuçlarında tek bir yatırma düzeni yerine, sınırsız atama seçeneğine kavuşuyorsunuz. 

Brave'in Goggles ile yapmaya çalıştığı şey ise arama sonuçlarını taraflılıktan arındırmak. derhal beta sürümünde olan Goggles'tan davranmak içinn search.brave.com'a gitgide artarak Goggles sekmesine basmanız yeterli. 

Goggles seçeneklerini kullanarak yalnızca sıralamayı teknoloji bloglarına kadar değiştirebilir, Hacker News topluluğundaki domainleri önceliklendirebilirsiniz. Pinterest'i arama sonuçlarından çıkarabilir ve Rust programlama diliyle ilişkili içerikleri öne çıkarabilirsiniz. Hem kopya içerikleri arama sonuçlarının dışarıya bırakırken, içten kaynakları sıralamanın başına yerleştirebilirsiniz. Eğer kendi Goggle'ınızı gerçekleştirmek istiyorsanız, Brave'in ilgili Github sayfasını ziyaret etmeniz muhtemel. 

Goggles ile arama motoru optimizasyonu kavramının yenileneceğini söyleyebiliriz. Bilhassa en popüler 1000 sonucu, arama sonuçlarından dışlamak, nitelikli içerikler yayınlayan fakat hemen şimdi kimseye ulaşamayan içerik üreticilerin sesini duyurmasını sağlayabilir. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/06/23/goggles-brave-browser-dan-kisisellestirilebilir-arama-deneyimi