İtalya Rekabet Kurumu, Google’ın Android Auto üzerinden rekebet kurallarını ihlal ettiğine karar verdi. Buna tarafından kurum Google’a 102 milyon euro yani 123 milyon dolar (1 milyar TL) para cezası kesti.

Firmanın bu cezayı almasının sebebi ise Android Auto’nun elektrikli araba çok miktar noktaları gösteriminde İtalya’da kullanılan JuicePass uygulamasına engel koyması. Enel X göre geliştirilen kullanım elektrikli otomobil yük istasyonlarını bulmak ve rezerve etmek gibi esas işlevlere sahip.

Google son yıllarda antitröst davalarından başını kaldıramıyor

Google ise uygulamayı geliştiren İtalya şirketi Enel X ile Android Auto üzerinden birlikte çalışmayı iki sene önce reddetti. İtalya Rekabet Kurumu ise bu durumun Enel X firmasının kullanıcı veri tabanı oluşturma olanağının Google tarafından engellendiğine karar verdi. Kuruma göre Google’ın bu adımı elektrikli araba teknolojisinin yayılmasına engel teşkil ediyor.

Google ve aleyhinde karşıya kaldığı antitröst davaları

Google ise para cezası ya da bu cins antitröst davlarıyla birincil kere karşı karşıya kalmadı. Teknoloji devi AB ile Android telefonlara kendi uygulamalarını ön yüklü getirmek sebebiyle de davalık durumda. Avrupa Birliği, Yandex, Bing ve DucDuck Go gibi karşı taraf arama motorlarına Google’ın ayakta kalma şansı tanımadığı görüşünde.

Türkiye’de de Rekabet Kurumu, Google’a rekabet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle büyük bir suç oluşturan kesti. Rekabet Kurumu‘nun verdiği bu ceza ise Google arama motorundan kaynaklı. Buna kadar Rekabet Kurumu, Google’ın yerel arama hizmetlerinde diğer rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığını düşünüyor. Türkiye, Google’a 296 milyon TL para cezası kesmişti.

Google’ın aldığı bu para cezası sonrası bilhassa AB ülkelerinde nasıl bir politika sergileyeceği merak konusu. Avrupa Birliği’nin radarına takılan diğer bir teknoloji devi ise Apple. Daha önce şirketin İrlanda üzerinden illegal ücret avantajı elde ettiği ortaya çıktı. Spotify‘de Apple’ı rekabet kurallarını ihlal ettiği nedeniyle AB Komisyona şikayet etmişti. AB komisyonu ise bu davada Spotify’ı haklı buldu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/google-android-auto-para-cezasi-antitrost
Yorumlar