Araç kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak su ve enerji kaynaklarının tüketimi, hava, su ve toprak kirliliği artıyor. Google, sürdürülebilirlik alanında kapsayıcı projeleriyle gündeme geliyor. Şirket, bu yılki Search On etkinliğinde araçların yıllık yakacak maliyetini göstermeye başlayacak olan yeni çevrimiçi aracını tanıttı. Çevrimiçi araç, ilk olarak İngilizce olarak yayınlanmaya başlayacak. Bu özelliğin birkaç gün içinde kullanıma sunulacağı söylendi. 

Google keza arabalar için emisyon tahmini yani her aracın karbon emisyonu tahminlerini gösterecek. Bunu kayıtlı araba modellerini benzerleriyle karşılaştırarak yapacak. Google bunun için 2019'da sunulan en güncel algoritmik modelle Avrupa Çevre Ajansı (EEA) emisyon tahminlerini kullanıyor. Bilhassa elektrikli araçların tahmini maliyeti, menzil ve sıkıntı hızlarını da gösterecek olan çevrim içi aracın bir öteki amacı kullanıcıların elektrikli araç satın alma kararını kolaylaştırmak. 

Google, tüketicilerin sürdürülebilirlik hakkında fiilen nasıl düşündüğünü anlamaya çalışıyor. Bu doğrultuda, popülerlik kazanan sürdürülebilir davranışları saptamak üzere bir dizi çevrim içi araç piyasaya sürüyor. Şirket, Eylül ayında “yeşil rota” adlı rota sistemini uygulamaya geçirdiğini duyurdu. Bununla hedef, iklim mücadelesi zarfında kullanıcılara arabalarının daha eksik yakıt yakacağı bir rota arzetmek idi. Bugün yapılan açıklamaya tarafından Google; trafik, tepe ve diğer faktörlere göre asgari karbon emisyonu oluşturabilecekleri yollara yönlendirilen uygulamanın rota modu genişletiliyor. Başta ABD ve Kanada'da başlatılan tatbik, bugünden itibaren Fransa, İrlanda, Polonya, İspanya ve Birleşik Krallık dahil elde etmek üzere yaklaşık 40 Avrupa ülkesinde kullanılmaya başlanacak.

Amerika Birleşmiş Devletleri Enerji Bakanlığı Milli Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nın (NREL) danışmanlığında ve Avrupa Çevre Ajansı'ndan alınan bilgilerlerle yapılan proje sayesinde 2022 yılında araçların sebep olduğu sera gazı salınımları için büyük oranda bir azalma olacağını öngörülüyor. Çünkü Google Haritalar uygulaması, bazı rotalarda yakıt verimliliği tahminlerini görüntülüyor. Haritalar, yakacak verimliliğini varsayılan olarak sizin için seçtiği rotalara dahil ediyor. Şirket, bu sayede yılda 1 milyon tondan artı karbon emisyonunu önlemeyi hedefliyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/29/google-araclarin-yillik-yakit-maliyetini-gostermeye-baslayacak