Şirket, “Her yıl deri, çivi ve saç sorunlarıyla ilgili hemen hemen on milyar Google araması görüyoruz.” dedi. Dünya çapında iki milyar insan dermatolojik sorunlardan felakete uğramış. Fakat küresel bir bilirkişi eksikliği var. Çoğu kişinin ilk adımı bir Google arama çubuğuna gitmekken, cildinizde gördüklerinizi yalnızca kelimelerle açıklamak fiilen kuvvet.

Google’ın yeni yapay zeka arabulucu Derm Assist. (Fotoğraf: Google)

Google, suni zeka destekli dermatoloji yardım aracını, cilt sorunlarını anlamayı kolaylaştırmak için bu yılın sonlarında başlatmayı umuyor. Vasıta, web tabanlı bir uygulama. Arabulucu başlattıktan daha sonra kullanıcılar, cilt, saç ya da çivi sorunlarını üç öbür açıdan fotoğrafını çekecek. Ardından değişik sorular kullanıcılara sorulacak. Örneğin, cilt tipiniz, sorunu ne kadar süredir yaşadığınız gibi. Suni zeka modeli bu bilgileri inceleme ederek size araştırabileceğiniz muhtemel eşleşme koşullarının listesini vermeye çalışacak.

Modeli, herkes için doğrulanabilir olması için değişik kimlikler üzerinde denediler. Buna tarafından, yaş, cinsiyet, millet ve cilt tipleri gibi faktörleri hesaba kattılar. Araştırmacılar bu doğrultuda, yaklaşık 65 bin görüntüyü inceledi. Ayrıca teşhis edilmiş deri durumlarına ait olgu verilerini, milyonlarca cilt sorunu görüntüsünü ve binlerce dinç cilt örneğini kapsayan kimliksiz verileri de çözümleme ettiler.

Google’ın web tabanlı uygulaması Derm Assist. (Resim: Google)

Google, suni zeka modelinin klinik doğrulamayı başarıyla geçtiğini açıkladı. Araç, AB’de 1. sınıf tıbbi aygıt olarak CE işareti aldı.

Araç, her bir eşleşme koşulu için dermatologların incelediği bilgileri ve yaygın olarak sorulan soruların yanıtlarını, web’deki aynı eşleşen görsellerle birlikte gösteriyor. Tüm bunların yanı sıra aracın bir teşhis sağlaması veya tıbbi tavsiyenin yerini tutması niyet değil. Çünkü birçok durumda klinisyen incelemesi, yüz yüze muayene ya da biyopsi gibi ek testler gerekiyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/google-dan-cilt-hastaliklarina-yapay-zeka-cozumu
Yorumlar