Son dönemde yapay zekaya olan talep fazlasıyla artmış durumda. Bu kapsamda ayrıca teknoloji devleri keza de daha ufak sayılabilecek girişimler de bu alana yönelmeye başladı. Google da son dönemde yapay zekayı odağına aldığı bir takım işler yapıyor. Şirketin bu alandaki son hamlesi suni zekanın müzikle kesiştiği noktadan geldi. 

Google, metinleri müziğe dönüştüren bir suni zeka teknolojisi geliştirdi. Oysa şirketin olası risklerden çekindiği için bu teknolojiyi az önce yayınlamayacağı bahis edildi. Aslında MusicLM adı verilen bu teknoloji fazla yeni bir şey değil. Müziği görselleştirerek besteleyen bir suni zeka olan Riffusion'ın yanı sıra Google'ın kendi AudioML'i ve OpenAI'ın Dance Diffusion'ı da benzer görevi yapabiliyor.

Ancak bunlara karşın Google, MusicLM'in hem ses kalitesi keza de metin açıklamasına sadakât açısından önceki sistemlerden daha iyi performans gösterdiğini söylüyor. Google kadar yapılan örneklere buradan göz atabilirsiniz. Örneğin; "Bir oyun için soundtrack. Akılda kalıcı bir elektro gitar riff'i ile seri tempolu ve iyimser. Müzik tekrarlayıcı ve hatırlaması basit, ancak zil sesleri ya da davul sesleri gibi umulmadık sesler içerir." tanımı ile oluşan şarkıyı dinlerken kişi kendini sahiden bir oyunun içinde bulabiliyor. Bunun gibi birçok bambaşka misal mevcut. 

İçinde bulunduğumuz dönemde yapay zeka ve müzik alanında kayda değer gelişmeler oluyor. Birçok araç, bundan böyle hem profesyonel sanatçıların ayrıca de amatörlerin yapay akıl ile kolay bir şekilde müzik üretebilmesinin önünü açıyor. Hatta bu kapsamda kaleme aldığımız detaylı yazıyı buradan okuyabilirsiniz. Suni zekanın bu denli istek görmesi ile müzik oluşturma araçlarına da Webrazzi'de de sıklıla yer veriyoruz. Keza yapay zeka ile ilgili gelişmelere ayrıca de bu teknolojinin diğer alanlarını nasıl etkilediğine erişebilmek için bizi takipte kalın.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/30/google-dan-yaziyi-muzige-donusturen-yapay-zeka-teknolojisi-musiclm