Bu yeni işleme birimi şu lahza için VP9 kodek desteğine sahip. Ama YouTube için asıl beklenen VP9’un yerini almaya hazırlanan AV1 kodek desteği. Baş yazılım mühendisi Jeff Calow, YouTube bloguna verdiği röportajda, yeni işlemcinin AV1 kodek desteğine de kavuşacağı müjdesini verdi.

Callow’a kadar pandemi döneminde video izlemelerin yüzde 25 artması Google’ı bu yola itti. Yine verilere kadar bu dönemde YouTube canlı yayınları yüzde 45 oranında arttı.

YouTube’un VP9 kodek kullanmaya başlaması da işlemci ihtiyacını tetiklemiş görünüyor. Bu yeni kodeğin kodlamasının ise beş kat daha fazla hesaplamaya ihtiyaç doğurması, Google’ı yeni bir görüş işleme birimi oluşturmaya itti.

Youtube, işlemcinin sunucuları nasıl bir meslek yükünden kurtardığını bu illüstrasyonla anlattı

Video kodlama işlemcisi Google için birincil yok. Buna karşın teknoloji devi birincil kere bu donanımla verimliliği bu değin artırdı. Beş yıldan daha uzun süredir bu proje üzerinde çalışan yazılımcılar, son işlemciyi ise 2020’de pandemi ihtiyaçlarını yerine getirmek için geliştirmeye başladı. Peki lakin bu yeni işlemci biriminin desteklemesi beklenen AV1 kodeği nedir?

AV1 kodek, hali hazırda kullanılmakta olan VP9’un yerine geçecek. Google HEVC kodekleri yerine lisans ücreti ödemediği VP9 kodeğini seçim ediyor. Allience for Open Media konsorsiyumu tarafından 2015 yılında geliştirilen AV1‘de bu lisanslama ücretlerinden muaf.

Netflix, 2017’de yaptığı testlerde  720p’de AV1 VP9’dan %25 daha bereketli. Facebook ise 2018’de sıkıştırma oranına göre bir kodek testi yaptı. Yapılan bu testlerde de AV1, bütün rakiplerinin üstünde bir performans sergiledi. Yine Moscow State Üniversitesi testlerine göre de AV1 kodeği, VP9’dan yüzde 22, HEVC’ten yüzde 30 daha verimli sonuçlar elde etti.

Yeni Video kodlama işlemcisi (VCU) ne işe yarayacak?

Jeff Callow’a tarafından video kodlama işlemcisi Google için manâlı bir adım. Bu işlemciler, geleneksel işlemcilerden bambaşka çalışıyor. YouTube videoları için başta sunucuya yükleniyor. Oysa izleyiciler videoları TV, cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi farklı cihazlarda seyrediyor.

Google’ın yeni video kodlama işlemcisi ASPLOS VCU

Her platform için görüntüyü bitmiş sıkıştırıp öbür şekilde kodlamak için bu birimler kullanılıyor. Callow’a tarafından bu geleneksel bir işlemciyle yaptığınızda bu yükün altından kalkması çok şiddet. VCU ise sadece bu meslek için üretildiği için daha verimli bir şekilde görüntü işleyip sıkıştırıyor. Geleneksel sunucularda yazılım çalıştıran önceki YouTube sistemine kıyasla yeni VCU veri operasyon verimliliğinde 20-33 kata dek iyileştirmeler sağladı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/youtube-videolari-islemci-av1-kodek-destegi
Yorumlar