Özellikle metaverse konsepti ile birlikte her yerde popülerleşen sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleri, büyük markaların ilgisini çekmeye devam ediyor. Andırmak icabında Apple'ın karma hakikat gözlüğünün 2022 yılında tanıtılabileceğini ve gözlük ile ilgili teknik detayları geçtiğimiz dönemlerde sizlere aktarmıştık.

Bugün edindiğimiz yeni bilgilere tarafından teknoloji dünyasının en kayda değer firmaları arasında bulunan Google da yeni bir artırılmış realite gözlüğü ile karşımıza çıkabilir. 2012 yılında tanıttığı Google Glass ile dikkatleri çeken Google, zeki gözlüğü ile beklediği başarıyı bulamamış ve projeyi 2015 yılında sonlandırmıştı.

Yıllar daha sonra bir artırılmış realite gözlüğü ile kullanıcıların karşısına her tarafta çıkacak olan Google, bu gözlük ile birlikte metaverse ve sanal dünya için manâlı bir oyuncu haline gelmeyi amaçlıyor.

Ortaya çıkan bilgilere göre Google tarafından geliştirilen artırılmış gerçeklik gözlüğünün kod adı ise Project Iris. Şirkete yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere kadar Google'ın artırılmış hakikat gözlüğünün başlangıçta 2024 yılında karşımıza çıkması bekleniyor. 

Project Iris şu lahza için erken geliştirme aşamalarında bu nedenle artırılmış realite gözlüğünün karşımıza çıkmasına henüz 2 sene bulunuyor. Google tarafından geliştirilen artırılmış realite gözlüğü, gücünü yeniden Google göre üretilecek olan özel bir işlemci kullanacak.

Andırmak gerekirse geçtiğimiz sene tanıtılan Google Pixel 6 ailesi, Google'ın kendi üretimi olan Tensor işlemcisini kullanıyordu. Project Iris içinde Tensor işlemcisinin artırılmış hakikat gözlüğü için planlanmış yeni bir versiyonu kullanılabilir.

Artırılmış hakikat gözlüğü, Android işletim sisteminin özelleştirilmiş bir versiyonunu da kullanacak. Şirkete yakın kaynaklardan alınan bilgilere tarafından Project Iris üzerinde çalışan toplamda 300 kişi bulunuyor. Ortaya meydana çıkan bilgilere kadar bu ekibin büyütülmesi de hedefleniyor. Project Iris ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/21/googlegoogle-in-artirilmis-gerceklik-gozlugu-2024-yilinda-tanitilabilir