2006 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet bildiren Google, yeni proje ve programlarıyla ülkemizin dijital dönüşümüne katkıda bulunmaya devam ediyor. Google bugün düzenlediği basın toplantısında Türkiye ekonomisinin can damarı olan KOBİ'leri pandemi koşullarında teşvik etmek üzere “Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı”nı duyurdu. 

Basın toplantısı, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sayın Ali Taha Koç ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Sayın Bendevi Palandöken ile Google Yükselen Pazarlar Başkan Yardımcısı Meir Brand ve Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu'nun katılımlarıyla gerçekleşti. Çevrimiçi basın toplantısında yeni destek paketleri açıklandı. 

Açıklanan program; dijital eğitimler, Google.org bağışı, kredi yardım paketi ve reklam hibesi olmak üzere 4 ana adımdan oluşuyor. Google.org bağışı, kredi yardım paketi ve reklam hibesi desteği, toplamda esnaflara 12 milyon dolar bedel bir takviye sunuyor.

24 ay içinde 20 bin restoran ve kafeye takviye

Google.org'un sunduğu 500 bin dolar değerinde takviye paketinin TESK'e yardım olması planlanıyor. Google.org desteği ile ülke çapında 24 ay içinde 20 bin restoran ve kafeye takviye olunması bekleniyor. Program dahilinde pandemiden yoğun bir şekilde etkilenen 20 kent ziyaret edilerek; kitapçık dağıtımı ve restoranlara yüz yüze eğitim desteği sunulacak. 

Mali kuruluşları desteklemesi planlanan Google kredi destek paketi ise 3 milyon dolar değerinde. Hem program zarfında Kobilere ve esnaflara da 8.5 milyon dolar layık reklam hibesi desteği sunulacağını belirtelim. 

Programda Dijital Türkiye hedefiyle tek bir adres üzerinden eğitimler sunulması da planlanıyor. Grow Google sitesinde işletmelerin ve kişilerin dijital beceriler kazanması için birbirinden farklı eğitimler yer alıyor. Buna ilave olarak e-ticaret operasyonunu bir lahza önce başlatmak isteyenler, İdeadoft ile özel iş birliği imkanlarına erişebiliyor. 

Program 1.5 milyon işletmeye ulaşacak 

“Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı” ile1.5 milyon işletmeye ulaşılması planlanıyor. TESK'e açıklanmış 2 milyona yakın esnaf olduğunu düşünürsek, bu yeni programın kapsamlı bir dijital mutasyon hareketi başlatabileceğini söyleyebiliriz. 

Basın toplantısına katılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Değişim Ofisi Başkanı Sayın Ali Taha Koç, dijital mutasyon zarfında Türkiye'de atılan adımlara ve e-devlet hizmetlerine dikkat çekti. Koç, E-devlet'te 52 milyon kullanıcının yer aldığını, 2 milyarın üstünde işlem gerçekleştiğini ve platformda sunulan hizmet sayısının 5 binin üzerine ulaştığını açıkladı.  

Yeni normalde yeni teknolojileri kullanmayı öğrenmenin önemini vurgulayan Koç, bu program ile esnaflara dijital maharet kazandırmayı ve ekonominin bel kemiği olan KOBİleri desteklemeyi hedeflediklerini açıkladı. 

Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı'nın dijital dönüşüm dahilinde ürettiği projeleri ve verdiği destekleri hatırlatarak; Dijital Dönüşümle Ayrım Yaratan Esnaflar Programı'nın  Ticaret Bakanlığı'nın politika öncelikleri ve projeleri ile son derece düzenli olduğunu açıkladı. Pekcan, 2021'de ayrıca Google keza de diğer firmalar ile meslek birliği içinde yeni projeler geliştirmeyi planladıklarını ifade etti. 

Ticaret Bakanı Pekcan, toplantıda dün itibariyle resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile hayata geçen, pandemide esnaflara sağlanacak kira ve kazanç kaybı desteğinin başvuru süreçlerini de anlattı. Esnafların sözü edilen desteği alması için zorunlu daha aşağı yapının sağlandığı açıklandı. 

Toplantıda yeni bir projenin daha müjdesini veren Pekcan, girişimci ve girişimci adayları için inovatif dijital dönüşüm proje yarışması açılacağını duyurdu. 

Google Yükselen Pazarlar Başkan Yardımcısı Meir Brand, 14 yılı aşkın süredir işletmelerin küresel pazarlara tezgâhtar olduklarını belirtti. Türkiye'de teknolojinin kolay kabul gördüğüne dikkat çeken Brand, e-ticaret hacmindeki artışa da dikkat çekti. Brand, dijital beceri geliştirme alanının yanı sıra işletmelere sunulan araçlar ile Google'ın Türkiye'ye daha pozitif koymak istediğini açıkladı. Dijital atölye ile 2017-2020 yılları aralarında 220 bin kişiye eğitim verdiklerini de belirtti.  

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları meslek birliklerini andıran Brand, ICT kursu ile 5 milyon öğrenci bilişim kursu açtıklarını ve 1 milyon öğretmene Cihaz öğrenimi ve Yapay Zeka odağında eğitimler verildiğini sözlerine ekledi. Brand, BTK ortaklığı ile 2020'de 250 binden artı geliştirici bir araya gelip eğitim aldığını da belirtti.  

Sözlerini sonlandırırken, projenin en başından beri etkin bir şekilde takviye veren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sayın Ali Taha Koç ve Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'a teşekkür etti. Bu projeyi hayata geçiriyor olmaktan onur duyduklarını da ekledi. 

Kaynak: webrazzi.com