Dün yayınlanan bir blog gönderisinde Google, rakiplerinin artık ekranda varsayılan dilekçe olmak için ödeme gerçekleştirmek zorunda kalmayacaklarını açıkladı. Yani Google'ın aracısız rakipleri, Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için Android telefonlarda varsayılan arama motoru elde etmek için bundan böyle ödeme yerine getirmek zorunda yok.

Ama bu noktada Avrupa Birliği'nin de altını çizmek lüzum. Zira söz konusu koşul, AB'nin rekabet kolunun, Google'ın kendi uygulamalarının ve hizmetlerinin popülaritesini sağlamlaştırmak için hakim Android mobil işletim sistemini kötüye kullandığını söyleyerek 2018'de rekabete tutarsız tutum nedeniyle Google'a 5 milyar dolar para cezası vermesinden sonra ortaya çıktı.

Arama devi, AB'nin rekabet gözlemcisinin müdahalesinden daha sonra "pay-to-play" sistemini baştan kontrol etmek durumunda kaldı. Bu sistem, DuckDuckGo ve Microsoft'un Bing'i gibi rakip arama sağlayıcılarının, varsayılan Android arama motoru olarak Google'ın yerine geçebilmek için ödeme yapmaları anlamına geliyordu. Ama acilen alınan kararla Avrupa'daki yeni Android telefonlarda bir "seçim ekranı" gözüktü ve kullanıcıların cihazlarında Google'ın arama motorunun yerini alarak bu alternatifler arasından tercih yapmalarına izin verilmiş oldu.

Google rekabet direktörü Oliver Bethell, Komisyondan gelen daha pozitif geri bildirimin ardından, şu anda seçim ekranında, yerinde arama sağlayıcıları için katılımı bedava hale getirmek de dahil edinmek üzere bazı son değişiklikleri yaptıklarını açıkladı. Bethell, insanlara ve işletmelere seçenekler sunmaya ve hizmetlerinin esası üzerinde rekabet etmeye her zaman inandıklarını; insanların Google'ı alternatif olmadığı için yok, yardımsever olduğu için seçim ettiğini bildiklerini söyledi. 

Google'ın Avrupa'daki rakipleri Ecosia, DuckDuckGo, Lilo, Qwant ve Seznam gibi platformlar, daha önce şirketi eleştiren iki taraflı bir bildiriye imza atmışlardı. Şimdi ise bu karşı taraf şirketler, yeni durumdan dolayı heyecanlı olduklarını dile getirdi. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/10/google-in-dogrudan-rakipleri-android-telefonlarda-varsayilan-arama-motoru-olmak-icin-odeme-yapmak-zorunda-kalmayacak